Kobani IŞİD’den temizlendi

Kobani IŞİD’den temizlendi
27 Ocak 2015 07:38

Kobani, IŞİD işgalinden tamamen kurtuldu. Kobani Hükümeti Sözcüsü, bugün zafer ilan edeceklerini açıkladı. Kobani’nin IŞİD’den temizlenmesi bölgede coşkuyla karşılandı.

 

 

IŞİD, 15 Eylül’de saldırdığı Kobani’den 134 gün sonra temizlendi. Kobani Hükümeti Sözcüsü Mahmut Beşar, Kobani kantonunun geçen yıl bugün, yani 27 Ocak’ta ilan edildiğini anımsatarak, kentin IŞİD’den temizlenmesi ile ilgili olarak bugün hem hükümet hem de askeri birimlerin ortak bir açıklama yaparak zaferi ilan edeceklerini bildirdi.

 

IŞİD, Suriye’de ordudan ele geçirdiği ağır silahlar ve Rakka, Münbiç, Celabrus, Tel Abyat gibi Arap nüfusun yoğun olduğu bölgelerden sağladığı insan kaynağı ile PYD’nin yönetimindeki 3 kantondan Kobani’ye 15 Eylül’de saldırı başlattı. Saldırılara karşı PYD’nin silahlı kanadı YPG dinenirken, birkaç gün içide yaklaşık 200 bin sivil Türkiye’ye sığındı. IŞİD 6 Ekim gecesi Kobani kentine girdi. Türkiye’nin insani yardım koridoru açmamasına yönelik tepkiler sürerken, HDP’nin çağrısıyla Kobani’ye destek için Türkiye’de düzenlenen eylemler iç çatışmaya dönüştü. Diyarbakır, Van, Batman kent merkezinin de aralarında bulunduğu 21 merkezde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, 12 Eylül darbesinin ardından ilk kez askerler tanklarla kentlerde güvenlik önlemi aldı. Günlerce süren olaylarda 53 kişi yaşamını yitirdi.

 

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon IŞİD hedeflerini vururken, 1 Kasım gecesi de Kürt Bölgesel Yönetimi’nin gönderdiği peşmergeler Türkiye üzerinden Kobani’ye geçti. Özgür Suriye Ordusu’nun IŞİD karşıtı gruplarıyla “Burkan El-Fırat” adlı bir birim kuran YPG, peşmergenin de desteğiyle IŞİD’i kentin birçok yerinden temizledi. 29 Kasım’da Kobani’de aynı adı taşıyan Mürşitpınar Sınır Kapısı’na 2 bombalı araçla en ağır saldırılarından birini düzenleyen IŞİD militanlarının Türkiye topraklarını kullandığı iddia edilirken, IŞİD geçen hafta da ağır silahlarla kente yeni bir saldırı başlattı. Kürt güçlerinin aylar süren mücadelesi sokak sokak sürerken, IŞİD, ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının havadan bombardımanı nedeniyle kente takviye ulaştırmakta zorlanınca, günden güne güç kaybetti. Son birkaç günde doğuda stratejik öneme sahip Miştenur, Sinai bölgesi, Şeria Okulu, Seyda Sokak, güneyde ise Termik köyünü IŞİD’den temizleyen Kürt güçleri, dün de kentin doğusunda IŞİD’in bayrağını diktiği Kobani’deki ilk yer olan Miktele mahallesi ve Kaniye Kurda bölgesini IŞİD’den temizledi.

 

Kutlamalara polisten sert müdahale

 

Kobani’nin IŞİD’den temizlendiği haberi üzerine HDP’liler ve yurttaşlar 134. gündür nöbet eyleminin sürdüğü Suruç’taki Mehser köyüne akın etti. Havai fişekler atılırken, gece boyunca halaylar çekildi. Diyarbakır’da Sümerpark’ta ve DBP binası önünde toplanan binlerce kişi havai fişekler eşliğinde halaylar çekerek kutlama yaptı. Hakkari, Şemdinli, Batman, Muş, Bitlis’de toplanan binlerce kişi halaylar çekti. Van’daki kutlamalarda Cumhuriyet Caddesi’nde trafiği kapatan grup, polise de havai fişek attı. Gruba gaz bombasıyla müdahele edildi. Yüksekova’da bir çok noktada eş zamanlı başlatılan havai fişek gösterileri, renkli görüntüler oluşturdu. Otel Oslo önünde marş söyleyen bir gruba polis gaz bombası ve plastik mermi ile müdahale etti. Rojava’nın Kamışlı kentindeki kutlamalarda sıkılan bir kurşun Nusaybin’de evinin önünde kutlamaları izleyen 5 yaşındaki H.S,’nin omzundan yaralanmasına neden oldu. İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde toplanan yüzlerce halaylar çekti. Polisin anonsuna rağmen dağılmayan grubu, çevik kuvvet kalkanlarla Tarlabaşı’na kadar sürdü. Kadıköy’de de yüzlerce kişi Boğa Heykeli önünde buluştu. Gruba polis havaya atılan havai fişekler nedeniyle gaz bombalarla müdahale etti.

 

Kaynak: Mahmut Oral / Cumhuriyet