Koalisyon şimdiden patladı

Koalisyon şimdiden patladı
27 Temmuz 2015 17:30

Davutoğlu önceki gün bazı gazete genel yayın yönetmenleri ile görüşmesinde bundan sonraki dış politikalarının da eskisi ile aynı olacağını ifşa ediverdi…

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Davutoğlu bu görüşmede şunları açıkladı gazetecilere…

 

 

1-TSK kara harekatı yapmayacak, bunun yerine Esad karşıtı ılımlı muhalifler desteklenecek ve IŞİD’den temizlenecek bölgelere Esad karşıtı muhalifler yerleştirilecek. Davutoğlu’nun ılımlı muhaliflerden kastının Müslüman Kardeşler tipi siyasal İslamcılar olduğunu belirtmeye gerek yok ama ben yine de belirteyim.

 

 

2-Davutoğlu bu görüşmesinde ABD’ye İncirlik Üssü’nü açma karşılığında ABD’nin, AKP hükümetinin istediği muhaliflerin, IŞİD’den temizlenecek bölgelere yerleştirilmesini kabul ettiğini de açıkladı gazetecilere.

 

 

ABD’nin İncirlik Üssü’ne yerleştikten sonra verdiği sözü ortaya çıkacak yeni dinamikleri bahane ederek tutmayacağını bir kenara bırakalım…

 

 

Ama Davutoğlu işte açıkça söylüyor ki, Suriye politikaları değişmeyecek…

 

 

Yine eskisi gibi amaçları Esad’ı yıkmak ve Suriye’ye kendilerine yakın ılımlı İslamcıları yerleştirmek olacak…

 

 

Planları, bunlara (Esad karşıtı ılımlı İslamcılara) ağır silah ve bombardıman, istihbarat vs. desteği vererek, IŞİD’den alınacak bölgelere yerleştirip, ardından da Esad’a karşı savaştırmak.

 

 

Oysa bu durum geçmişte yaşandı ve sonu çok kötü oldu.

 

 

Ilımlı İslamcıları desteklemek zaten siyasal olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne uymaz ama bunun da ötesinde şuna dikkat etmek lazım…

 

 

Esad muhalifi ılımlı İslamcı grupların devlet tesis edecek gücü yok.

 

 

Zaten bu nedenle de yakın geçmişte olaylar şöyle gelişti…

 

 

AKP Hükümeti ılımlı İslamcılara silah, istihbarat vs. yardımı yaptı ve Suriye devletinin fiziki egemenlik gücünde gedik açtırmaya uğraştı.

 

 

Ancak Tayyip E.’nin adamı Suriyeli muhaliflerin Esad rejimini devirecek fiziksel büyüklüğü olmadığı gibi, Esad rejiminin gücünde açılan deliklerde kendileri değil, IŞİD büyüdü.

 

 

Kaldı ki, Suriye’de süren, Tayyip Erdoğan, Davutoğlu ve her türlü adamının büyüttüğü, oluşturduğu iç savaş koşullarından ekonomik olarak Esad rejiminin ardında duran Suriye orta sınıfı değil ama yoksul Suriyeliler etkilendi.

 

 

Ekonomideki savaş kaynaklı bu çözülme yoksul ve Sünni mezhebinden olan halkı IŞİD otoritesine girmesini imkanlı kıldı.

 

 

Kimse unutmasın ayrıca da, IŞİD yoktu Suriye’de ancak ne zaman AKP Suriye’de iç savaş çıkardı, IŞİD bu ortamda çoğaldı ve silahlandı.

 

 

IŞİD ilk başlarda Müslüman görüntüsü altında Suriyeli muhaliflere yanaştı, bu süreçte edindiği ağır silahları sonradan onlara da çevirdi ve bir canavar haline geldi Suriye’de.

 

 

İşte, Esad’ı yıkayım derken IŞİD’ı doğuran AKP, bizzat başbakanının ağzından öğreniyoruz ki önceki gün, yine eski dış politikasını aynen sürdürmeyi planlıyor ve bunu için bir de ABD ile müzakere sürdürüyor.

 

 

Hem kötü hem aptal olmak daha da zor inanın.

 

 

Yani, bir de ABD’nin onlara Esad’ı devirmek için yeniden alan bırakacağına inanacak kadar aptallar.

 

 

Bu arada…

 

 

CHP içinde bir kesim bilhassa da, koalisyonu çok sıcak buluyor, biliyorum ama…

 

 

Sanmayın ki, Tayyip Erdoğan ve Davutoğlu, “Ne de çok hata yaptık geçmişte, artık ama ders çıkardık, eskisi gibi yapmayacağız” diye düşünüyor.

 

 

Tayyip Erdoğan sadece pusuya yatar, şartların lehine dönmesini bekler sadece.

 

 

Ve, şartların uygun hale geldiğini düşündüğünde yine aynen devam eder.

 

 

Koalisyon Davutoğlu’nun önceki gün yaptığı dış politika açıklamaları ile şimdiden patladı üstelik.

 

 

Hazırlıklı olun ve prestijinizi iyice eritmeyin koalisyon diye diye.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Didik didik bir şey aramışlar
Böyle bir kaza nasıl olur
İYİ Parti istifaları