Kış Lastiğinin Ne Zaman Takılması Gerekmektedir?

Kış Lastiğinin Ne Zaman Takılması Gerekmektedir?
19 Temmuz 2019 14:48

Kış lastiği takma tarihleri belirli yasalar çerçevesinde belirlenmektedir. Tüm araç sahiplerinin bu tarihler konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. 1 Aralık 2015 tarihinde yayınlanan genelgeye göre araç sahiplerinin Aralık ve Nisan ayları arasında zorunlu olarak kış lastiği takmaları talep edilmiştir. Ancak kişisel güvenliğiniz açısından havaların erken soğuduğu dönemlerde bu işlemi daha öncesinde de gerçekleştirebilirsiniz. Kış lastiğini belirtilen tarihlerden önce kullanmaya başlamanın herhangi bir yasal yaptırımı bulunmamaktadır.

 

 

Kış Lastiği Uygulaması Zorunlu mu?

 

 

Kış lastiği uygulaması çıkarılan en son yasa kapsamında tüm kullanıcılar için zorunlu hale getirilmiştir. Şehirler arası yolcu ve yük taşıyan tüm araç sahipleri kış belirtilen tarihler süresince araç lastiği bulundurmakla yükümlüdür. Ancak kışın uzun sürdüğü bölgelerde bu zorunluluğun bitiş tarihi uzatılabilmektedir. Bu yüzden kış döneminde sürücüler için yapılan duyuruların dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Kış lastiği uygulaması sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için değil ülke sınırları içerisinde kullanılmakta olan tüm yabancı plakalı araçlar için de zorunludur. Kış lastiği uygulaması tüm araç sahipleri için tavsiye edilse de şu an için hususi araç sahiplerini de kapsayan bir yasa söz konusu değildir. Ancak, valilikler tarafından yayınlanan genelgeler sayesinde özel araç sahiplerinin de kış lastiği kullanmaları zorunlu hale gelebilmektedir.

 

 

Kış Lastiği Cezaları Ne Kadar?

 

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre kış lastiği takmayanlara kesilecek ceza 2019 itibarı ile 885 TL olarak belirlenmiştir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Karayolları Trafik Kanunu kapsamında yolcu ve eşya taşıyan araçlarda kar lastiği uygulaması yılın belirli dönemlerinde zorunlu hale getirilmiştir. Ancak bakanlık tarafından bu konuda valilere özel yetkiler verildiği için söz konusu tarihlerde değişiklik görülebilmektedir. Bu uygulama kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından araç denetimi yapılabilmekte ve kurala uymayan sürücülere para cezaları kesilebilmektedir.

 

Kış Lastikleri Sadece Karda mı Kullanılır?

 

Birçok insan kış lastiğinin sadece kar ve buzlu havalarda kullanıldığını düşünmektedir. Ancak bu düşünce birçok açıdan gerçeği yansıtmamaktadır. Kar lastiklerini 7 derecenin altındaki her hava koşulunda kullanmak gerekmektedir. Kış lastikleri kuru yollardan ıslak veya buzlu yollara geçişte aracın güvenliğini sağlamakta ve kaza ihtimalini azaltabilmektedir. Ancak kar lastiklerini yaz aylarında kullanmak bazı sorunlara sebep olabileceği için tavsiye edilmemektedir. Kış lastiğini yaz döneminde de kullanmanız durumunda fren mesafesi uzayabilir ve buna bağlı olarak lastikler çabuk aşınır. Aynı zamanda, keskin virajlarda araç normalden daha fazla zorlanacağı için kaza durumu ortaya çıkabilir. Tüm sürücülerin mevsime uygun lastik türü kullanmaları bu açıdan önemlidir.

 

Kış Lastiklerinin Ömrü Kaç Yıldır?

 

Kış lastiklerinin ömrü belirli durumlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Lastiğin kullanım süresi ve marka kalitesi ömrü konusunda büyük bir etkiye sahiptir. Ortalama bir araç lastiğini yaklaşık 5 yıl süresince kullanabilmek mümkündür.Ucuz bir kış lastik fiyatı tercih ederseniz muhtemelen kullanım süresi oldukça kısa olacaktır. https://www.lastikal.com.tr/ yer alan ve uzun bir kullanıma sahip olan birçok araç lastiği bulunmaktadır. İnternet sitemiz aracılığı kış lastiği fiyatlarını görüntüleyebilir ve ürün özellikleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

 

Kış Lastiklerini Hangi Koşullarda Saklamalıyız?

Kış lastiklerini uzun süre kullanabilmek ve daha fazla verim alabilmek için saklama koşulları konusunda dikkatli olmanız gerekmektedir. Araç lastikleri için önerilen saklama koşulları şu şekildedir:

• Tüm araç lastikleri 15-20 derece sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Aynı zamanda kuru ve serin ortamlarda plastik torbaların içerisinde saklamanız kullanım ömrünü uzatacaktır.

• Araç lastiklerinizi ısıtıcı ve radyatörlerin yakınında muhafaza etmemeye gayret gösterin.

• Kış lastiğiniz jantlı ise üst üste ve yatay pozisyonda; jantsız ise dikey pozisyonda muhafaza edin.

 

https://www.lastikal.com.tr/kategori/oto-lastik

interaktifplus ( Pozitif İnternet Çözümleri )