‘Kırsal kalkınma olmadan, kent sorunları bitmez’

‘Kırsal kalkınma olmadan, kent sorunları bitmez’
22 Temmuz 2019 13:35

Niğde ili Çiftlik ilçe merkezinde parti örgütünü ziyaret eden Gürer, daha sonra ilçe esnafını gezdi. Kahvehanelerde vatandaşlarla görüştü. Çiftlik ilçesinden Kula Köyü, Şeyhler Köyü, Mahmutlu Köyü ve Kitreli Köyüne geçen Gürer, vatandaşın sorunlarını dinledi. Meclis çalışmalarını anlattı.

 

 

 

Büyük şehirlerin kurtuluşunun kırsal kesimi sahiplenme ile olabileceğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “AKP iktidarları, köy ve kırsala gereken desteği sağlamıyor. 1 milyon 333 öğrenci taşımalı eğitim alıyor. Kırsalda okulların kapandığını MEB verileri ortaya koyuyor. Okul yoksa nüfus düşüyor, Göç var. Üretmeyen bir toplumda sorunlar artar. Çiftçi, besici sorunlu, Sayıştay raporuna da yansımış, “Avrupa Birliği Kırsal Proje desteği kırsala gitmeli” diyor. Niğde tarım kenti ama bu destekten de mahrum. Lisanlı depoculukta ’da Niğde yok. Tarımla uğraşan Niğde gibi iller gereken desteği alamazsa göç veriyor. Göç büyük kentlere yığılmaları artırıyor. İşsizlik başta olmak üzere sorunlar katlıyor. Sekiz milyon geniş tanımlı işsiz var. Köyde, kırsalda çiftçi ve besici gereken desteğe ulaşmazsa, göç artarsa ithal ürüne mecbur kalırız, yaşam daha da zorlaşır pahalanır. AKP iktidarlarının yanlış tarım politikaları ile ülke büyük sorun yaşıyor. Yalnız tarım değil eğitim başta olmak üzere her alanda sorunlar katladı. Ülkemiz tek adam rejimi ile daha da sorunlu kılındı” dedi.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sadece üreten ülkelerin kalkınacağını belirterek, “Sorun varsa çözümde vardır ancak onu çözme iradesine sahip olanlar sorunlara nasıl bakıyor bu çok önemli. Elektrik, mazot, yem, ilaç, gübre, tohum ithal olacak, düzenli zam gelecek, üretici bu zamları fiyata yansıtırsa tüccar ürünü almayıp üreticiyi boğacak.. Aracılık sistemi ile üç dört kez el değiştiren ürün, tüketiciye pahalı, yüksek fiyatla ulaşacak. Vatandaş gıda alımını kısacak.. İktidar, tek çözüm ithalmiş gibi dışardan ürün getirecek, yabancı ülke çiftçi ve besicisini zengin edecek, yerli üreticiye sırtını dönecek, sonra sorunları çözeceğim diyecek, önce kafa değişmeli, kırsalı, köylüyü, üreticiyi, doğru düzgün desteklemeden, üretimi artırmadan sorunlar çözüm bulmaz. Kredi ve teşvikler yandaşa aktıkça, dertler büyür, faizci rantçı kazanır. Halk daha da yoksullaşır. AKP iktidarının sorun tespitinde sıkıntısı var. Kırsalın farkında değil. Sulama suyunda toplulaştırmaya bile yapması gerekeni dahi yapamaz durumda. Üretim, pazarlama, kooperatifleşme gibi konularda yeterli ve doğru tercihlerden uzak” dedi.

 

 

“35 KM OLAN ÇİFTLİK NİGDE YOLUNU 5 YILDIR YAPAMADILAR”

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlara önerge verip mecliste gündeme taşıdığı Niğde- Çiftlik arası 35 Km yolun beş yıldır bitirilmediğini belirterek, “Bakan soruma verdiği yanıtta, bu yılsonuna kadar bitirilmesi planlandığını belirtmesine rağmen çalışmalar ağır yürüyor. 35 Km yolu bir türlü yapamadılar. Ketençimeni yolunun yapılması Niğde -Çiftlik arası mesafeyi kısaltacak ama beş yılda yapamadılar. Yılsonuna kadar bekleyip yapılmaz ise yeniden gündeme taşımaya devam edeceğim” dedi.

Gürer, Kula köyü, Asmasız köyü (mahalle) ve Kitreli köyünün gölet sorunlarının çözümü için de uğraşacağını belirtip, köy yollarının da bakımsız olduğunu, köy içindeki yollarında bir an önce yapılması gerektiğini ifade etti.