Kirazlıyayla’da halk kazandı: ÇED raporu olumsuz

Kirazlıyayla’da halk kazandı: ÇED raporu olumsuz
23 Ağustos 2020 21:58

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla Köyü sakinleri, Lübnanlı şirket Meyra Madencilik tarafından yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve atık barajı projesine karşı açtıkları davayı kazandılar. Bursa 1.İdare Mahkemesi’nce belirlenen 7 kişilik bilirkişi heyeti, alandaki şirket çalışmalarına ilişkin ÇED raporuna olumsuz yönde karar verdi. Mahkemenin dün aldığı yürütmeyi durdurma kararının ardından şirket çalışanları alandan jandarma tarafından çıkartıldı.

 

 

Gazete Duvar’dan Pelin Akdemir’in haberine göre tesisi Kirazlıyayla ve Reşadiye Köyleri arasında kalan bölgede projelendiren Meyra Madencilik şirketi 2013 yılında “ÇED gerekli değildir” belgesi alarak 24,89 hektar alanda faaliyetlerine başladı. Firma 2015 yılında faaliyet alanını 273 hektara, 2019 yılında ise 345,62 hektara çıkardı.

 

 

KİRAZLIYAYLA HALKI: BOYUN EĞMEYECEĞİZ

 

Su kaynakları, tarım arazileri ve orman sahasının maden ve atık barajına karşı eylemler yapan Kirazlıyayla halkı ve Yenişehir Çevre Platformu (YEÇEP), “Firmanın çıkaracağı günlük, her 55 ton cevher için 894 ton toprağımızın kimyasallarla kirletilmesini ve yaşam alanımıza gömülmesini istemiyoruz. Biz Yenişehir Ovası’nın Marmara’nın çöplüğü olmasını istemiyoruz” açıklamasında bulunmuştu. Tepki gösteren yöre halkına firma tarafından noter kanalıyla ihtarname gönderilmesiyle Kirazlıyayla köylüleri tekrar bir araya gelerek, Meyra Madencilik şirketine karşı dava açtılar.

Türkiye’de korona virüsü salgının başlamasıyla insanların evde kalmak zorunda olduğu pandemi döneminde firma kapasite artırmak için bölgedeki ağaçları kesmeye başlamış çevre halkı firmanın araçlarının geçtiği yolu kapatmıştı. Köyün son kalan sulama kaynağı Kamışlı Gölü’ne giden yolu kapatan maden şirketine engel olmak isteyen 12 köylü kadın ise jandarma tarafından gözaltına alınmıştı.

 

 

MAHKEME YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ

 

 

Köylülerin eylemine destek olmak için bölgeye giden CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, tarım dışı kullanım izninin alınmamış olduğunu, yasal sürecin devam ettiğini belirtmişti. Bilirkişi heyetinin oy birliği ile aldığı ÇED raporunun olumsuz çıkmasına rağmen mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını beklemeyen maden firması, bölgede faaliyetlerini sürdürmeye devam etti. Bursa İdare Mahkemesi, dün şirketin çalışmalarına yönelik yürütmeyi durdurma kararını verdi.

 

‘KİRAZLIYAYLA’DAKİ ZARARIN HESABINI KİM VERECEK?’

 

 

Kirazlıyayla halkı, mahkeme kararının ardından şirket çalışanları jandarma tarafından bölgeden çıkarılışını alkışlayarak karşıladı. Mahkemenin kararı üzerine konuştuğumuz CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Daha önce ‘Telafisi imkansız zararlar doğabilir’ demiştik. Gelinen süreçte pandemi koşulları da fırsata çevrilerek, vatandaş engellenerek, şirketin hızla çalışması konusunda yetkililer gerçekten büyük çaba sarf ettiler. Orası bir betona döndü. Ağaçlar kesildi, gölet kurudu. Bir beton yığını oraya döküldü. Yürütmeyi durdurulması kararıyla bunlar nasıl telafi edilecek? Bunun hesabını kim verecek? Kirazlıyayla’nın tekrar Kirazlıyayla olması ne kadar zaman alacak?” ifadelerini kullandı.

Davanın devam ettiğini belirten Kayışoğlu, şunları aktardı: “Başka bir dosyadan verilmiş olan raporda zaten bilirkişiler oradaki tesisin uygun olmadığı yönünde durumu tespit etti. Artık tamamen iptal edilmesini bekliyoruz. Belli hektarın üzerinde ÇED raporu gerektiği için birçok yerde o hektarın altında işleme başlanıyor. Kötü niyetle çevreye zarar verecek olan insanlar yasayı böyle dolanıyorlar. Burada da süreç öyle başlıyor. İdarenin ÇED olumlu raporunu verirken çoğu zaman baskı altında kaldığını düşünüyorum.”