‘Kimyasal zirai ilaçlama insan ve çevre sağlığını olumsuz etkiliyor’

‘Kimyasal zirai ilaçlama insan ve çevre sağlığını olumsuz etkiliyor’
22 Aralık 2018 10:49

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bitkisel ürünlerde uygulanan kimyasal mücadelenin insan ve çevre sağlığına yönelik olumsuz etkilerini, Tarım Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Önergeye yanıt veren Bakan Bekir Pakdemirli, ürünlerde biyolojik ve biyoteknik mücadelenin özendirilmesi için çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, “Son üç yılda ürün ve kaliteyi doğrudan etkileyen zararlı organizmalarla sağlanan mücadele sonucunda yapılan zirai mücadele faaliyetlerinin insan ve çevre sağlığı agroekosistem ve biyolojik dengeler üzerinde etkilerine yönelik hangi bölgelerde ne kadar alana da, kaç ürün üzerinde inceleme sağlanmıştır? Bu bağlamda saptanan sorun var mıdır? Alternatif biyolojik ve biyoteknik mücadele yönetmeleri ne kadar alanda kaç üretici ile sağlanmaktadır? Hangi bölgelerde çalışmalar devam etmektedir Arı ölümleri başta olmak üzere bu bağlamda yapılan incelemeler sonuçlarında alınan önlemler sorunun aşılması için yeterli olmakta mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

 

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Ülkemizde bitkisel üretimde zararlı organizmalar ile mücadelede zirai ilaç kullanımının azaltılması, kalıntının önlenmesi ve ekosistemin korunması ile sürdürülebilir tarımın sağlanması amacıyla kimyasal mücadeleye alternatif yöntemlerden Biyolojik ve Biyoteknik mücadele yöntemlerini uygulayan üreticilerin desteklendiğini açıkladı.

Bakan Pakdemirli, “Ülke genelinde örtü altında ve açık alanda belirlenen ürünlere bitkisel üretimde zararlı organizmalara karşı Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış olan biyolojik ve biyoteknik mücadele ürünleri destekleme kapsamına alınmıştır. Bu çerçevede 2010-2017 yılları arasında 1.030.182 da alanda biyolojik ve biyoteknik mücadele yapan 40.132 üretici desteklenmiştir” açıklamasında bulundu.