Kim bu CFR’ciler

Kim bu CFR’ciler
22 Mart 2018 18:10

Odatv, Söylemez’in yazısında bahsettiği CRF’cilerin peşine düştü. İşte o isimler…

 

 

 

 

Aydınlık gazetesi yazarı Ufuk Söylemez köşesinde Türkiye ekonomisini ele aldı.

 

Söylemez yazısında “Türkiye’de artık tıkanma noktasına gelmiş olan, altta kalanın canının çıktığı, finansal manüplasyon ve spekülasyonlarla üretimden kopuk bir biçimde gelişen ve giderek kumarhane kapitalizmine dönüşen neo-liberal ekonomik anlayışta nedense hala ısrar ediliyor. Küreselleşmeyi adeta bir kader gibi gören ve gösteren zihniyetin piyasa tapınıcılığı artık anlamını ve gerçekliğini yitirmiş durumda hâlbuki” dedi.

 

“İKTİDARIN DANIŞMANLARI DA CFR’Cİ, MUHALEFETİN DANIŞMANLARI DA”

 

“Dahası İngiltere ulusal çıkarını öne çıkararak AB’den ayrıldı ve Brexit sürecini başlattı. Fransa’da, Macaristan’da yine ulusal çıkarları savunan milli ekonomi politikalarını öne çıkaran liderler ve akımlar öne çıktı” diyen Söylemez şu ifadeleri kullandı:

 

“Ne tamamen gümrük duvarlarının ardına saklanan ve dünyadan soyutlanan tamamıyla kolektif bir devletçi ekonomik düzen, ne de bugün yaşadığımız, eşitsizliğin, yoksulluğun, işsizliğin ve haksızlığın kaynağı olan vahşi kapitalizme dönüşmüş olan neo-liberal zihniyet.

 

Popülizme kaçmadan, gerçekçi, haklı rekabete dayalı, sermayeyi tabana yayan, tekelleşme ve kartelleşmenin asgariye indirildiği, ithalat yerine imalatı, tüketim yerine üretimi, borç yerine tasarrufu koyabilen, karma ekonomik bir ekonomik modele ve bunu hayata geçirecek bilinçli parti ve kadrolara ihtiyacımız var.

 

Ama gelin görün ki, TBMM’de temsil edilen siyasi partilerin içinde böyle bir “karma ekonomik” düzeni programına alan, planlayan ve savunan kimse yok ne yazık ki.

 

Bugün iktidarın danışmanları da CFR’ci, muhalefetin danışmanları da CFR’ci (yani CFR’nin Türkiye uzantısı olan GRF üyeleri).”

 

TÜRKİYE’DEKİ CFR’CİLER

 

CFR yani (Council on Foreign Relations) hakkında bilgi veren Söylemez şu satırları kaleme aldı:

 

“CFR bilindiği üzere ABD’nin küresel çapta hak ve çıkarlarını gözeten, bu doğrultuda dünyaya ekonomi-politik, yön ve nizam vermeye yönelik faaliyet gösteren bir örgüt.

 

Kurucu ve yöneticileri ağırlıklı olarak ABD’li eski Bakanlar, CIA ve FED yöneticileri, ABD’li dev Banka ve tröstlerin temsilcileri.

 

CFR’nin bizim gibi ülkelere çizmeye çalıştığı ekonomi-politik yol haritalarının Türkiye’deki uygulayıcı ve temsilcileri olan GRF üyeleri bugün hem iktidarın, hem muhalefetin içindeler maalesef. Onlar, TBMM’deki partilerde Başdanışman veya Genel Başkan Yardımcısı gibi sıfat ve görevlerle, ekonomiye, dış politikaya yön veriyorlar halen.

 

İşte bu nedenlerle Türkiye’de alternatif-doğru ve gerçekçi bir karma ekonomi politikası bir türlü ortaya konulmuyor, konulamıyor.

 

Hala sıcak parayla, ağır borçlanma ve ithalata dayalı büyümeyle, ver-kurtul, sat-kurtul kafası ile gidilmeye çalışılıyor.

 

Hala merkez medyada ‘dolar düştü-borsa çıktı’ şeklinde karikatürize edilebilecek söylemler dışında, esnafın, çiftçinin, emekçinin ve genel olarak üretimin adı anılmıyor bir türlü.”

 

İŞTE O İSİMLER

 

Odatv, Söylemez’in yazısında bahsettiği CRF’cilerin peşine düştü.

 

Söylemez’in yazısında isimlerini vermediği CRF’cilerden birisi Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Profesör Gülnur Aybet.

 

Yıldız Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde dersler de veren Gülnur Aybet, Wilson Center’da da uzman olarak görev yapıyor. Wilson Center’da uzman olarak çalışan bir diğer isim ise 15 Temmuz darbe girişimiyle anılan Henri Barkey!

 

Türkiye’deki bir diğer CFR’ci ise Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz. Yılmaz 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün danışmanlığını yapmıştı. Daha sonra ise MHP’den milletvekili seçildi.

 

Durmuş Yılmaz, Meral Akşener’le birlikte İYİ Parti’nin kurucuları arasında yer aldı ve İyi Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor.

 

Odatv.com