Kılıçdaroğlu’ndan olağanüstü kurultay önlemi: Olağan kurultay

Kılıçdaroğlu’ndan olağanüstü kurultay önlemi: Olağan kurultay
5 Mart 2019 10:46

Parti içi muhalefetin olağanüstü kurultay taleplerine seçime hazırlık gerekçesiyle karşı çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve yönetimi, seçimden sonra da muhalefetten gelebilecek bu yöndeki girişimleri önlemek amacıyla olağan kurultay sürecini başlatma kararı aldı.

 

 

Zihni Erdem / Aydınlık

 

 

24 Haziran 2018 seçimlerinden sonra parti içi muhalefetin olağanüstü kurultay taleplerine seçime hazırlık gerekçesiyle karşı çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve yönetimi, seçimden sonra da muhalefetten gelebilecek bu yöndeki girişimleri önlemek amacıyla olağan kurultay sürecini başlatma kararı aldı.

Seçim gezilerini sürdüren Kılıçdaroğlu, uçağında bir grup gazetecinin, parti içi muhalefetin olağanüstü kurultay hazırlıkları ile ilgili sorularını yanıtladı, “Bir şey olmaz” dedi. Gazetecilerin sorularını “İstemediğiniz oyu alırsanız…” diyerek yinelemeleri üzerine de Kılıçdaroğlu, “Zaten normal kurultay süreci başlayacak. Tarihini belirledik” açıklamasında bulundu.

 

 

‘ÖNLEMEYE ÇALIŞIYOR’

 

 

Kılıçdaroğlu’nun, “Olağanüstü kurultay olmaz” şeklindeki açıklamasına parti yönetimine muhalefet eden 9 Eylül Grubu’ndan eski CHP Milletvekili Şahin Mengü tepki gösterdi. CHP yönetiminin olağanüstü kurultayı önlemek istediğini belirten Mengü, “Şu anda kendi yaptığı delege içinden 400-500 muhalif oy çıkıyor. Bundan duydukları rahatsızlık nedeniyle delege yapısını tümüyle değiştirmeye çalışıyorlar. Ama ne yaparsa yapsın, CHP’nin yapısını bilmiyor. Evde yazsan bile delegeleri, onlara yüzde yüz hakim olamazsın. CHP delegelerinin her şeye rağmen sağlıklı bir tarafı var. Eğer, AKP’nin bu kadar çökmesine karşın istenilen oy alınmazsa, oylar dibe vurursa Allah Kemal Kılıçdaroğlu’na acısın. Sadece Kemal bey değil, yanındakilerle beraber Genel Merkez’den nasıl çıkarlar bilemiyorum” dedi.

 

 

CHP Tüzüğü’ne göre yönetimin olağan kurultay sürecini başlatma kararı almış olması, yeterli imza ile olağanüstü kurultayın toplantıya çağrılmasının önünde bir engel oluşturmuyor.

 

 

Muhalefet muhtemel bir seçim yenilgisi halinde mevcut yönetim ile hesaplaşmayı planlıyor. Yönetimin 2020’de yapılacak olağan kurultaya kadar görevde kalması istemeyen muhalefet, yönetiminden kurtulmak için iki aşamalı bir planı devreye sokacak. Buna göre, önce beşte bir (249) delegenin imzası ile tüzük kurultayı toplantıya çağrılacak. Burada, tüzüğün seçimli olağanüstü kurultay için delegenin salt çoğunluğunun (634) imzayı öngören maddesi değiştirilecek. Ardından da genel başkanı değiştirmek için seçimli olağanüstü kurultay çağrısı yapılacak.