Kılıçdaroğlu’ndan muhtarlara: Biz itiraz ediyoruz, siz de itiraz edeceksiniz!

Kılıçdaroğlu’ndan muhtarlara: Biz itiraz ediyoruz, siz de itiraz edeceksiniz!
26 Ekim 2020 10:34

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 82 kanunda 354 maddede muhtarlık geçtiğini belirterek, muhtarlık kanun taslağı hazırladıklarını açıkladı. Türkiye Belediyeler Birliği gibi muhtarların da bir birliği olması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Sayı olarak en büyük sayı sizde ama yasal güç olarak en zayıf sizsiniz” dedi. Muhtarlık seçim sistemini de eleştiren Kılıçdaroğlu, “Birleşik oy pusulası niye sizde yok? Küçük kağıtlara yazılıyor, bir de rakip muhtar varsa kağıtları cebine koyuyor, giden kişi de muhtara oy veremiyor. Buna biz itiraz ediyoruz, siz de itiraz edeceksiniz” diye çağrıda bulundu.

 

Fotoğraf: AFP

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Kadın Kolları’nın Ankara’da düzenlediği Kadın Muhtarlar Toplantısı’nda konuştu. Zübeyde Hanım Tesisleri’nde gerçekleşen toplantıya çok sayıda kadın muhtarın yanı sıra CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka katıldı. Nazlıaka toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kadınların seçme seçilme hakkını ilmek ilmek örerek kazandıklarını vurgulayarak, “Bugün yerlerde olan demokrasi bayrağını yeniden gönlere çekmek istiyoruz” dedi.

Nazlıaka, muhtarların mahallerindeki bütün hanelerin sorunlarını bildiğini söyleyerek, “(Kadın) Muhtarlarımız aynı zamanda danışman gibi görev alıyorlar. Sorunu olan kadın muhtarların kapısını daha rahat çalıyor. Dertlerini daha rahat anlatıyor” diye konuştu.

 

 

‘TEKLİFİN İLK İMZACISI KILIÇDAROĞLU OLACAK’

 

 

Nazlıaka toplumun yarısını kadınların oluşturduğu gibi siyasette de temsilin yarısında kadınların olması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Siyasi partilerde kadın kotası olması için kanun teklifi hazırladık. Meclis’e sunulacak ve genel kurula gelecek. Bu kanun teklifinin sadece kadın vekillerin imzalanması yeterli görülebilir. Demokrat olan her bir bireyin bu eşitlik mücadelesi içinde yer alması gerekiyor. Kanun teklifinin ilk imzacısı Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu olacak.”

 

 

‘MUHTARLIK KANUN TASLAĞI HAZIR’
Kılıçdaroğlu, mevzuattaki 82 kanunda 354 maddede muhtarlık geçtiğini söyleyerek, muhtarların tek bir kanunu olması gerektiğini açıkladı. Kılıçdaroğlu, muhtarlık kanun taslağı hazırladıklarını belirterek, “Bu kanun taslağı hazırlandı ve bütün muhtarlara gönderildi” dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye Belediyeler Birliği gibi muhtarların da bir birlik altında örgütlenmesi gerektiğini kaydederek, “Türkiye Belediyeler Birliği var, neden muhtarlar birliği yok. Sayı olarak en büyük sayı sizde ama yasal güç olarak en zayıf sizsiniz” diye vurguladı.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

 

‘KANUN TASLAĞI HAZIRLANDI’
“Muhtarlık nedir ve neden önemlidir? Biz CHP olarak muhtarlar için ne düşünüyoruz? Bunun bilinmesi lazım. Birincisi, eğer demokrasiden söz ediyorsak, bu topraklarda yapılan ilk seçim muhtar seçimidir. Muhtarlık bizim topraklarımızda demokrasinin yıldızı olarak parlamış ve bugüne kadar gelmiştir. 1833 yılında bu topraklarda yapılan ilk seçim muhtarlık seçimidir. Muhtarlığın kurumsal olarak bu kadar tarihsel derinliğe ulaşması, muhtarlık üzerine biraz daha düşünmemizi zorunlu kılıyor. Önce bütüncül bir muhtarlık kanuna ihtiyacımız var. 82 kanunda 354 maddede muhtarlık geçiyor. Yapmamız gereken bütüncül bir muhtarlık kanunu. Bu kanun taslağı hazırlandı ve bütün muhtarlara gönderildi.

 

‘İTİRAZ EDİN’
İkincisi, birleşik oy pusulası sizde niye yok. Küçük kağıtlara yazılıyor. Bir de rakip muhtar, bütün kağıtları toplayıp cebine koyuyor. Giden kişi oy veremiyor. Buna biz itiraz ediyoruz, siz de itiraz edeceksiniz.