Kılıçdaroğlu ‘yüzyılın projesi’ni, 21 Mayıs’ta açıklayacak!

Kılıçdaroğlu ‘yüzyılın projesi’ni, 21 Mayıs’ta açıklayacak!
16 Mayıs 2015 11:03

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bir süredir konuşulan seçim kozunu 21 Mayıs’ta İstanbul’da açıklayacağını söyledi. “Yüzyılın Projesi” diyor, içeriğini sır gibi saklıyor. “AKP’yi kazanıyor gösteren anketler yanlış çıkabilir” diyor.

 

 

(Radikal / Murat Yetkin)

 

 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bir süredir konuşulan seçim kozunu 21 Mayıs’ta İstanbul’da bir basın toplantısıyla açıklayacağını söylüyor.

 

 

İçeriğini sır gibi saklıyor, “Zorlamayın” diyor. Ama hükümeti eleştiren bir proje olmadığını, CHP’nin “Türkiye için yapabileceklerini” anlatacağını ekliyor.

 

 

Acaba Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 4 yıl önce söz verdiği “Çılgın” Kanalİstanbul projesi gibi bir dev proje mi olacak? “Hayır, bizimki akılcı” diyor.

 

 

“Milyonları heyecanlandıracak bir şey mi?” sorusuna, “Heyecanlandırması lazım” cevabını verdi.

 

 

Kılıçdaroğlu CHP’nin 7 Haziran seçimleri kampanyasını ekonomik talep ve vaatler üzerine kurmuş olmaktan memnun. Dün Ankara’dan Kahramanmaraş’a uçarken ekonomik talepler üzerine kurulu kampanyanın “Artılarını gördüklerini” söyledi.

 

 

CHP’nin çalıştığı reklam şirketinin Amerika’daki bir anket şirketine Ankara, İstanbul, İzmir için bir anket yaptırdığını, AK Parti’nin yüzde 37-38, CHP’nin ise 30’u geçtiğinin göründüğünü söylüyor.

 

 

Ama anketlere fazla itibar etmediğini de ekliyor; “İngiltere seçimlerindeki tablo burada da söz konusu olabilir, AKP’yi kazanıyor gösteren anketler yanlış çıkabilir” diyor.

 

 

CHP’nin işi aslında bu bölgede çetin görünüyor.

 

 

Meclis’e 8 vekil gönderen Kahramanmaraş’ta 2011 seçimlerinde 6 vekili yüzde 70’e yakın oy alan AK Parti almış, CHP ve MHP’ye birer vekil kalmış.

 

 

AK Parti Gaziantep’te ise yüzde 62 oyla 12 milletvekilinden 9’unu almış; CHP 2, MHP 1.

 

 

Kılıçdaroğlu Maraş’ta 2, Antep’te 4 bekliyor.

 

 

Ama bu defa bir de HDP unsuru var; HDP’nin yüzde 10 barajını geçip geçmemesine göre bütün sandalye hesapları değişecek.

 

 

Kılıçdaroğlu, HDP’nin geçebileceğini düşünüyor, “Geçmemesi demokrasi açısından eksiklik olur” diyor; “Hem milli irade diyeceksiniz, hem yüzde 9 oy almış partiyi Meclis’e sokmayacaksın…”

 

 

Ama HDP’nin yüzde 10’u geçmesi Erdoğan’ın başkanlık sistemine geçiş için anayasa değişikliği hedefini de bozabilir.

 

Kılıçdaroğlu “Başkan olma ihtimali yok” diye kestirip atıyor; “Öyle bir şansı yok. Başkanlığı gerekçe gibi kullanıp AKP’ye oy istiyor. Milleti de, af edersiniz aptal yerine koyup tarafsızmış gibi yapıyor. Aslında bu sürece itiraz etmesi gereken Davutoğlu. Başbakan mı, değil mi, belli değil. Ama öyle bir iradesi de yok, gücü de yok..”

 

 

Peki, Kılıçdaroğlu neye dayanarak bu kadar kesin konuşuyor?

 

 

Cevap: “Halkın değerleriyle alay ediyor. Toplumun şöyle bir yapısı var. Seni 3 dönem başbakan yaptı, cumhurbaşkanı yaptı, ama yerinde durmuyor, hep fazlasını istiyor.”

 

 

Ama Erdoğan hâlâ kalabalıklar toplamayı başarıyor. Ona ne diyor Kılıçdaroğlu?

 

 

Cevap: “Kalabalıklar eskisi gibi değil. Onu görüp kendisine çeki düzen vermesi lazım. Ama o lüks hayat yaşıyor, 1100 odalı sarayda yaşıyor, lale devri yaşıyor 17 milyon yoksulu olan ülkede. İngiliz Başbakanı (Downing sokağı) 10 numarada yaşıyor, kapıdan çıkınca sokağa adım atıyor. Biz İngiltere’den daha mı zenginiz?”

 

 

Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ın kendisini halktan soğutmaya başladığı iddiasına bir örneği de Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in makam arabası olarak veriyor.

 

 

“O arabayı almayacaktı” diyor CHP lideri; “İbreti alem için iade ettim diyor. Kime ibreti alem, taksi şoförüne mi? Hayır, yönetenlere söylüyor. İbreti alem için onun kaçak saraydan çıkması lazım.”