Kılıçdaroğlu, Yeni Şafak ve Sabah’a konuştu!

Kılıçdaroğlu, Yeni Şafak ve Sabah’a konuştu!
23 Temmuz 2015 09:35

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Yeni Şafak’a ve Sabah’a konuştu. Yeni Şafak’a yaptığı açıklamalarda “Paralel yapıyı kabul etmeyiz. Her demokratik devlet paralel yapılarla mücadele eder, bu da gayet doğaldır” diyen CHP Lideri, Cumhurbaşkanı’nın görevi vermek için Ak Saray’a çağırması durumunda ne yapacağını “umarım beni saraya çağırmaz” diyerek yanıtladı.

 

 

Kılıçdaroğlu 17-25 Aralık’In koalisyon görüşmelerinde gündeme gelmediğini, Davutoğlu’nun da yolsuzluklar konusunda duyarlı olduğunu, süreç içinde farklı çizgi izleyen milletvekillerini disipline verebileceğini söyledi.

 

 

“Biz cumhurbaşkanının görüşmeler sırasında ne taraf olmasını ne de tartışılmasını isteriz. Sayın Cumhurbaşkanı anayasal sınırları içinde kalmalı, koalisyon görüşmelerinin bir parçası olmamalı. Eğer cumhurbaşkanını anayasal konumunda tutabilirsek ve öyle kalabilirse bizim açımızdan herhangi bir sorun yok” diyen Kılıçdaroğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı seçimler sırasında alanlara çıktığı andan itibaren tarafsızlığı konusunda bizde yarattığı düşünce ‘Artık Sayın Cumhurbaşkanı tarafsız değil’ şeklinde oldu. Çünkü açıkça iktidara oy istiyor. O zaman anayasa ile tanımlanmış ve yemin ile perçinlenmiş alanı dışına çıkmış oluyor. Bunun dışına çıkmadığı sürece herhangi bir sorunumuz yok zaten Sayın Cumhurbaşkanıyla. Ama çıktığı zaman doğal olarak biz eleştiri konusu yaparız” ifadelerini kullandı.

 

 

DAVUTOĞLU YOLSUZLUKLAR KONUSUNDA DUYARLI

 

 

“Neden koalisyon” sorusunu “Türkiye’yi bekleyen çok temel sorunları var. Dikkat ederseniz yüksek profilli bir hükümet ihtiyacındayız demiyorum, zorundayız diyorum. Türkiye’nin Kürt sorunu gibi bir sorunu var; çözülmesi gerekir. 12 Eylül darbe hukuku var; değişmesi lazım. Başta anayasanın değişmesi lazım. Duygularımızdan, algılarımızdan arınarak ve aklımızı egemen kılarak Türkiye’nin bu temel sorunlarının çözümü noktasında biraraya gelmemiz lazım.” sözleriyle yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “17-25 Aralık konusu koalisyon görüşmelerinde gündeme geldi mi” sorusuna şu ilginç yanıtı verdi: “Hiç önümüze gelmedi ve hiç de tartışma konusu olmadı. Ben sadece bir örnek olarak verdim. Zaten bu konu yargının ve parlamentonun görevidir, icra organının değil. Dolayısıyla bu konu bizim alanımız değil. Diğer yandan yolsuzluklar konusunda ben Sayın Davutoğlu’nun duyarlılığını biliyorum. Aynı duyarlılığı biz de taşıyoruz. Diyelim ki parlamentoya bir yolsuzluk dosyası geldi. Bizim bütün vekillerimiz bu işin araştırılmasını isterler. Bir yerde bir şey varsa çıkmalı, bir şey yoksa da onun aklanmasına izin verilmeli. İyi niyetle yola çıkmalıyız. Bizim vekillerimiz düşüncelerini daha özgürce ifade edebilirler ama sonuç olarak bizde bir parti disiplini de var, onu da sağlarız. Disipline aykırı hareket ederse onu disiplin kuruluna veririz.”

 

 

1

PARALEL YAPIYI KABUL ETMEYİZ

Kılıçdaroğlu “Paralel yapı” iddialarıyla ilgili de mesajlar verdi: “Biz devlette paralel yapıyı kabul etmeyiz ve doğru da bulmayız. Devletin bir yapısı vardır, o yapıyı anayasa belirlemiştir. Bunun dışında paralel bir devlet yapılanmasını hem doğru bulmayız hem de kabul etmeyiz. Ama bunu yaparken insanları inançları veya kimlikleri dolayısıyla suçlamamamız gerekir. O özel bir alan ama o kişi kendi düşüncesini yasalardan bağımsız olarak farklı bir süreç içinde değerlendiriyor ve paralel bir yapı oluşturmak istiyorsa her demokratik devlet paralel yapılarla mücadele eder. Bu da gayet doğaldır.”

UMARIM BENİ SARAYA ÇAĞIRMAZ

“Ben erken seçim ihtimalini daha yüksek görüyorum. Koalisyon için iyi niyetli atılmış adımlar var ama gerçekçi olarak baktığımızda bunun bazı zorlukları var” diyen Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın görevi vermek için Ak Saray’a çağırması durumunda ne yapacağı sorusunu şöyle yanıtladı: “Umarım beni saraya çağırmaz”.

SABAH’A DA KONUŞTU

Kılıçdaroğlu hükümete yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesine de yine benzer açıklamalarda bulundu.

2