Kılıçdaroğlu: Türkiye’yi biz birleştireceğiz

Kılıçdaroğlu: Türkiye’yi biz birleştireceğiz
26 Ağustos 2015 10:40

Kılıçdaroğlu: “Türkiye, kavgadan bıktı. Türkiye’yi biz birleştireceğiz. Önce Türkiye diyeceğiz. Türkiye’de Kürt sorununu çözebilecek tek siyasi parti biziz.”

 

 

1 Kasım için yürütecekleri çalışmada partililere Türkiye’nin 5 önemli sorununu anlatma talimatı veren Kılıçdaroğlu, “’Önce Türkiye’ diyeceğiz” mesajını verdi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında dün gerçekleşen MYK toplantısı yaklaşık 3,5 saat sürdü. Alınan bilgilere göre toplantıda; toplantının hemen ardından 1 Kasım’da yapılmasına karar verilen erken seçimlere ilişkin yol haritası ele alındı. Kılıçdaroğlu, yaklaşık 20 dakika süren bir konuşma yaparak, “Arkadaşlar, bu konuları seçim sürecinde halka anlatmamız gerekiyor. Seçim stratejimiz boyunca ‘Önce Türkiye’ diyeceğiz” mesajını verdi. Kılıçdaroğlu’nun şunları kaydettiği belirtildi:

 

“7 Haziran seçimleri sonrası bütün siyasi partilerle görüşebilen tek partiyiz. MHP de HDP de, partimizin koalisyonda olması gerektiğine işaret etti. Diğer bütün siyasi partiler, ‘Şu partiyle görüşmem’ mesajını açık ve net kamuoyuna iletti. Toplumun tüm kesimlerince benimsenen bir politika izledik. Bu partimiz açısından önemli bir kazanımdır.

 

Türkiye, kavgadan bıktı. Türkiye’yi biz birleştireceğiz. Önce Türkiye diyeceğiz. Türkiye’de Kürt sorununu çözebilecek tek siyasi parti biziz. Bu ülkeye barışı biz getireceğiz. AKP bu sorunu çözmek istemiyor. Çözse şimdiye kadar çözerdi. Ancak çözüm sürecinin başından beri iyi niyetli bir süreç yönetmedi. Süreç boyunca yönelttiğimiz tüm haklı eleştirilerimizin gerçekliği anlaşıldı.

 

‘Hükümet kurulurdu’

 

Hem 7 Haziran gününden bu yana hem de 13 Temmuz’da Davutoğlu ile ilk yaptığımız görüşmeden bu yana AKP ile tüm iyi niyetimizle masada oturduk. AKP iyi niyetli olsaydı bu, koalisyon kurulurdu. Cumhurbaşkanı’nın tavrı da koalisyonun kurulmaması yönünde oldu.

 

Koalisyon görüşmelerine başlamadan 14 ilke ve bu 14 ilke doğrultusunda çözülmesi gereken beş ana sorun belirledik. Ekonomi, eğitim, dış politika, Anayasa ve Kürt sorunu. Seçim sürecinde de bu beş ana sorunun üzerinde durmalıyız. Bize eğitim ve dış politika alanında temel görüş ayrılıkları olduğu iletildi.

 

Dış politikayı bu hale getiren isim, zaten Başbakan Davutoğlu’dur. O nedenle dış politikanın tamamen değişmesi gerekiyor. İmam hatip okullarını kapatacağımıza yönelik yanlı ve yanlış bir kampanya yürütüyorlar. İmam hatipleri niye kapatalım? Bizim okullarla, inançlarla sorunumuz ve derdimiz yok.”

 

Kongreler 6 Kasım’da

 

Alınan bilgilere göre dondurulan kongre süreci 6 Kasım’da kaldığı yerden devam edecek. Öte yandan CHP’nin YSK’nın 1 Kasım’da seçim yapılmasına yönelik taslak takvimine itiraz ettiği, 29 Ekim cumhuriyet bayramı nedeniyle hafta sonunu tatil olarak kullanmak isteyen bazı vatandaşlar bulunabileceğini dikkate alarak, seçimlerin 8 Kasım’da yapılması önerisini getirdiği öğrenildi. CHP’nin önerisinin kabul edilmediği belirtildi.

 

 

Kaynak: MERİÇ TAFOLAR / Milliyet