Kılıçdaroğlu: ‘Türkiye koalisyonlarla yönetilemez’ diyorlardı, şimdi koalisyonlara mahkum oldular

Kılıçdaroğlu: ‘Türkiye koalisyonlarla yönetilemez’ diyorlardı, şimdi koalisyonlara mahkum oldular
21 Mart 2018 22:44

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk canlı yayınında Şirin Payzın’ın konuğu oldu.

 

 

 

 

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarının satır başlıkları şöyle;

 

“Sorunları ortaya koymak ve çözümünü ortaya koymak görevimiz var. Büyüyen her sorun halkın cebine yansıyor. İzlenen politikalarla halktan bir şeyler götürülüyor.

 

CHP’NİN İTTİFAK YAKLAŞIMI

 

Biz ittifaka karşı değiliz. Siyasal partiler ittifak yapabilirler. Biz yüzde 10 seçim barajına karşıyız. Bu barajı Kenan Evren ve arkadaşları getirdi. 12 Eylül darbe hukukunun bir parçası. Niye darbe hukukunu savunuyorlar? Baraj çok yüksek. Niye kaldırmıyorlar? Çünkü korkuyorlar. Barajın kalkması lazım. Şu anda benim kalkıp ‘Biz ittifak yapacağız’ demem çok doğru değil. Önce ittifakın yararları – zararları, getirileri – götürülerine bakılmalı.

 


ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI

 

Toplumun asıl gündemi demokrasi… Asıl sorun adalet sisteminde, kimse adaletin olduğuna inanmıyor. Bizim için erken seçim olabilir, sorun yok.

 

Afrin hepimizin ortak destek verdiği bir mücadele alanıydı. Bunu kendi partisinin başarısı gibi kamuoyuna sunmaya başladı, başarılı olamadı. Referandum öncesi, “Türkiye koalisyonlarla yönetilemez” diyorlardı. Şimdi koalisyonlara mahkum oldular. Bunu vatandaş görüyor, ‘Niye bizi kandırdınız?’ diyor.”

 

CHP’NİN STRATEJİSİ

 

Seçmenin beklediği temel sorunların çözülmesi, vaatlerin yerine getirilmesi… Ben eski maliyeciyim. Hesabı en iyi bilenlerden biriyim. Bu konuda AKP ile rahatça tartışabilirim ama onlar gelmediler. Vatandaşın teveccühünü hakketmek gerek. Onlara gidip ülkeyi nasıl bir çerçeveye oturtacağımızı anlatmamız lazım. Sahada en aktif olan parti biziz. Şeker fabrikaları olsun, muhtar sorunları olsun… Bu konuda hep sahadayız ve vatandaşların sorunlarıyla yakından ilgileniyoruz. Toplumun her kısmını kucaklamaya çalışıyoruz. Emekli maaşı, taşeronu, yargı tarafsızlığı toplumun önüne koyan biziz… Bunları biz halka sokakta anlatmayı başarırsak, başarıyı da o zaman sağlamış oluruz.

 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

 

Adayı belirlerken sadece bizim partinin değil diğer partilerin de oy vereceği bir aday olması lazım. Bu konu zamanı gelince parti meclisinde oturup konuşacağız. Cumhurbaşkanlığı seçimine daha epey zaman var. Çıkaracağımız adayın, bizim dışımızdaki seçmen kitlesinin de kabul edeceği türden bir aday olması lazım. Cumhurbaşkanı adayının topluma güven vermesi lazım. Yıpranmamış kişiler arasından seçilmesi lazım. Kafamızda birden fazla isim var.

 

CHP İSTANBUL BELEDİYE BAŞKANLIĞI ADAYLIĞI İÇİN ABDÜLLATİF ŞENER’LE GÖRÜŞÜLDÜ MÜ?

 

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda Yılmaz Büyükerşen ve Abdullah Gül ile hiçbir görüşmemiz olmadı. Abdullah Bey’in cumhurbaşkanlığı tarafsızdı. Eskişehir Belediye Başkanımız Sayın Büyükerşen de son derece başarılı. Fakat bugüne kadar her iki isimle de böyle bir konuyu konuşmadık.

 

Abdüllatif Şener’le bir görüşme gerçekleştirdik ancak kendisiyle İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı için değildi bu…

 

SANDIK GÜVENLİĞİ NASIL OLACAK?

 

Biz bütün sandıklarda güvenliği sağlayacağız. Bütün sandıklara sahip çıkacağız. Geçen seçimde doğu ve güneydoğu da bazı bölgelerde terör nedeniyle yer alamadık ancak bu seçimde bütün siyasi partilerle istişare içerisinde olacağız ve sandığa sahip çıkacağız. Benim vatandaşlardan tek isteğim sandığa gitmeleri ve oylarını kullanmalarını. 2 aydır bir çalışma yapılıyor ve gönüllülerin de yer aldığı bir ekiple sandık güvenliğini her yerde sağlayacağız.

 

HAKİM/SAVCI ATAMA POLEMİĞİ

 

AYM’ye güvenim hala var. Biz yargıyı hala eleştiriyoruz ama bu kurum içinde yüzlerce yargıç var. Biz alınan yanlış kararları sadece eleştiriyoruz. Daha önce bir hakim x partisinden aday olduğu zaman eski görevine geri dönemiyordu çünkü siyasi kimliği belli oluyordu. Doğru olan da buydu. Ama şimdi ne yapıyorlar bir partinin adayını getirip yargıç yapıyorlar. Biz buna karşı çıkıyoruz.

 

ESKİ SİSTEM GERİ Mİ GELECEK?

 

Ben bu ülkede insanların demokrasiye inandığını biliyorum. Biz demokrasiyi her halükarda geri getirmek zorundayız. Önce ilkeleri belirleyeceğiz. Bu ilkeler etrafında toplananlarla istişare edeceğiz ve belirlenen bu ilkeleri halka sunacağız. Buna göre bir yol çizeceğiz.

 

 

Siyaset ayrı, din ayrıdır. İnancınızı Allah’a yaparsınız siyasete yapmazsınız.

 

AFRİN HAREKATI

 

Afrin Harekatını en baştan beri destekledik. Hava desteğinin sağlanması gerektiğini söyledim. Bu sağlanırsa daha yol katedileceğini belirttik. Afrin yerleşim merkezdir. 100 binden fazla insan yaşıyor. Bizim sınırlarda terör örgütünün yuvalanmasına izin veremeyiz.Biz genel anlamda Afrin’e yönelik değil merkezine yönelik düzenlenen operasyonlarda dikkatli olunmasını istedik. Çünkü orada sivillerle teröristleri ayırmak çok zor olacaktı. Hiçbir askerimiz burnunun kanamasını istemedik. Biz Afrin’e niye gittik. YPG nasıl oralara konuşlandı. Suriye nasıl bu hale geldi. TIR’larla silah getirip müslümanı müslümana kırdırdılar. Efendim Esad’ı istemiyoruz deyip gidip Soçi’de Putin’in isteğiyle aynı masada oturdunuz. Eğer biz Afrin’e giriyorsak Esad, Rusya izin verdiği için giriyoruz. Hükümetin yaptığı bütün hataları ordu düzeltmeye çalışıyor. Senin ne işin var Ortadoğu bataklığında. Sonra kalkıp diyorsun ki efendim ABD bizi terketti bizi kandırdı.

 

Süleymanşah Türbesi’ni niye bıraktılar. IŞİD’e teslim ettiler. Sonra kalkıp kahramanlık edebiyatı yapıyorsun. Sen kim kahramanlık kim.

 

 

MENBİÇ OPERASYONU

Nerede bir terör var ise oraya girilmesini destek veririz. ABD ve Rusya bölgede ciddi güç olarak çıktı. Yani Ortadoğu bölgesinde güç savaşları. Egemen güçlerin oyununa geldi oraya silah gönderdi ve bataklığın içine girdi. Irak, Çin, Rusya, İran kazandı. Kaybeden bir tek Türkiye oldu.

 

BAHÇELİ AÇIKLAMASI

 

MHP lideri Devlet Bahçeli’ye kırgın değilim ama şaşkınım. Geçmişte Erdoğan için benden daha sert söylemlerde bulundu, yüzde 10 barajı yüzünden yanına yanaşmak durumunda kaldı.

 

Kaynak. Sözcü