Kılıçdaroğlu: O savcıya savcı denmez

Kılıçdaroğlu: O savcıya savcı denmez
17 Eylül 2015 00:15

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tarafsız Bölge programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları:

 

Perşembe günü Parti Meclisi’ne toplayıp son şeklini verip, milletvekilleriyle ilgili listeyi hazırlayacağız.

 

Merkez sağdan partimize gelen adayları büyük bir keyifle kabul ediyoruz.

 

Mehmet Ali Bayar’ın ismini ilk kez duydum, yeni bir ismi alma konusunda hareket alanımız dar; çünkü ön seçim yaptık.

 

Ön seçimle gelenlere müdahale yok

 

Ön seçimde listeye girmiş bir ismin liste dışı kalmasını istemeyiz, ama ayrılmak isteyen varsa saygı duyarız.

 

Listelerde nihai kararı Parti Meclisi’miz verecek. Kadın adaylar 7 seçim bölgesinde yine birinci sırada olacak.

 

Ön seçimle gelen adaylara hiçbir şekilde müdahale etmeme kararımız var.

 

İhsan Özkes şaşırttı

 

İhsan Özkes herkes gibi beni de şaşırttı. Özkes, bir din adamı olmanın ötesinde politikacı kimliğiyle geldi partimize. Din adamını din adamı olarak partiye getirmeyi çok doğru bulmuyoruz.

 

Deniz Baykal iddiaları

 

Deniz Baykal’ın aday yapılmayacağı iddiaları doğru değil, o da seçimle geldi. O gazetelerde yazılanları ben de hayretle takip ediyorum; anlamakta zorlanıyorum.

 

Vatan Partisi ile ittifak

 

Vatan Partisi ile ittifak yapamayacağımızı, listelerde değişiklik yapamayacağımızı Doğu Perinçek’e ilettik. Ama aday başvurusunda eksiklik varsa özel bir değerlendirme yapacağımızı söyledik.

 

Ali Taran’la çalışmayacağız, Gelen öneriler doğrultusunda bu seçimde başka bir kurumla anlaştık.

 

Cumhurbaşkanı ile ilişkiler

 

Erdoğan benim muhatabım değil. Ne yaparsa yapsın onunla polemiğe girmeyeceğim. Cumhurbaşkanı’nın tarafsızlığı bizden çok Davutoğlu’nu etkiliyor. Cumhurbaşkanı tarafsız olmadığı için sağduyu çağrısı da yapamıyor. Cumhurbaşkanı’nın meydanlara inmesi AK Parti için negatif etki yapmıştır.

 

Medyaya yönelik baskılar

 

Devlet kontrolündeki kurumlar artık yandaş medyaya veriliyor. Ana akım medya, hükümetin finans baskısı altında. Bir de siyasal baskı var. Bunda da arzu ettikleri süreci yakalayamadılar. Şimdi üçüncü aşamaya geçtik. Üçüncü aşama bir gazeteyi terörist ilan edelim diyorlar. Gazeteleri susturmak istiyorlar. Dava açtılar. O savcıya savcı denmez. Hukuk fakültesinden mi mezun onu da bilmiyorum. Hürriyet mercek altına alınmış gibi. Hürriyet herkesin okuduğu bir gazete. Hürriyet üzerindeki baskının nedeni de bu. Gazeteyi havuz medyasının parelelindeki bir yayın organı haline getirmek istiyorlar. Savcının pespaye iddiaları, soruşturma açması; gerçekten felaket… Asa doğru değil.

 

Ben bütün esnafların, sanatçıların, baroların tepki göstermesini beklerdim. Doğan Grubu’na olan soruşturma hukuka güveni sarsıyor. Normalde HSYK’nın harekete geçmesi lazım. O savcının bir gün bile kalmaması lazım. Savcı diyemeyiz ona.

 

Abdurrahim Boynukalın’ın sözleri

 

Sözde savcı soruşturma açtı ya da açacak. Bilmiyoruz. Şimdi başka bir süreci başlatıyorlar. Milletvekili eşliğinde gazetelere saldırıyorlar. Sabah, Star gazetelerine yapılan da Hürriyet gazetesine yapılan da yanlıştır. Milletvekili eşliğinde gazeteye gidip cam çerçeve indireceksiniz, savcı da bunu görmeyecek, üstelik onu da AK Parti kongresinde de divan üyesi yapacaksınız.

 

Nokta dergisine baskın

 

Her alanda susturulmak isteyen baskı alıntına alınmak isteyen bir toplum var. Kapakta bana göre Cumhurbaşkanı’na hakaret yok.

 

Artan terör olayları

 

Toplum sormalı ne oldu da 7 Haziran’dan sonra çatışmalar yeniden başladı. PKK’yı azdıran 13 yıllık iktidardır. ‘PKK silah depoladı çözüm sürecinde’ diyorlar. PKK ile bunlar ne görüştü? Bunlar durdu da neden 7 Haziran’dan sonra teröre başvurdular. Neden söylemler örtüşüyor?

 

Erdoğan neden koalisyona engel oldu? Başka bir koalisyonun kurulması için neden ana muhalefete imkan vermedi. PKK silah depolarken neden ses çıkarmadınız? Eğer bir kişi kendisinini ve ailesinin çıkarları uğruna devleti yönetmeye kalkarsa toplum bu hale gelir. Ne zaman köşeye sıkışsalar bir kötü bellediler, bizi kandırdılar dediler.

 

Şehit ailelerini de susturuyorlar

 

Şehit cenazelerine katılıyorum. Cenazeyle protokol arasında şehit aileleri yakınları var. O tabloyu görünce içiniz cız ediyor. Hepsi yoksul aileler… Şimdi bu tablo var. Bedeli bunlar ödüyor. Bunlar artık neden biz ölüyoruz demeye başladılar. Acıyı o yaşıyor, soru soruyor; siz onu da susturmak istiyorsunuz.

 

Terör sorunu

 

İktidar olabilseydik, daha önce yapılan görüşmeleri masaya koyardık. Hangi sözler verildi, hangileri yapıldı. Yüzde 90 oranında saklanıyor bu bilgiler. Topluma veremeyecek angajmanlara girdiler ki açıklayamıyorlar. Dolmabahçe mutabakatından sonra Cumhurbaşkanı neden ‘bunlar olmaz’ dedi. Şimdi tam tersi bir tablo var. Biz önce bunları öğreneceğiz.

 

CNNTÜRK