Kılıçdaroğlu: Saray lale devrinde

Kılıçdaroğlu: Saray lale devrinde
18 Haziran 2019 14:08

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu haftalık grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

 

 

 

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

 

 

Adalet Yürüyüşü’nün ikinci yılındayız. O yürüyüşe katılanlarrdan ne yazık ki aramızdan ayrılanlar oldu. Hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz. Elbette adalet, insan haklarından yanayız bunlar demokrasinin olmazsa olmazı.

Muhammed Mursi darbe ile devrildi. İki değerli milletvekilimi Mısır’a gönderdim, gidin yetiklilerle görüşün siyasi idamlara başvurmasınlar dedim. Kendisi mahkeme salonunda yaşamını kaybetti, Allah’tan rahmet diliyorum. Gönül isterdi ki bir Cumhurbaşkanı’na değer şekilde defnedilsin. Gizlice, sadece ailesinin katıldığı bir törenle defnedildi bu hiç kabul edilebilir değildir.

Bir grup akademisyen barış bildirisine imza atıyorlar bazıları hapiste bazıları tahliye oldu. Yine bir akademisyen imza atmış mahkemeye çıkmış. 30 ay hapis cezası öngörülüyor. Avukatı diyor ki benzer davalar dolayısıyla avukatlar beraat verdi. Makhkemenin verdiği cevap: o berat hakimin ayıbıdır. Bu hakim denen kişinin böyle bir cümleyi kullanmasının yargı üzerine düşürdüğü gölgedir. Başka bir mahkemenin verdiği beraat kararını ayıplıyorsan aşağılıyorsan senden daha ayıplı hakim yoktur. Merak ettiğim HSYK bunu ne yapacak? Bu tür insanlar adalet kavramının içini boşaltıyorlar.

Bu memlekette kriz var demek yasak. Ülkenin ekonomistleri düşünürleri kriz olduğunu söylüyor. Herkes kriz olduğunu biliyor. Çünkü günlük hayatın parçası. Bir yabancı ajansın muhabiri de dahil olmak üzere neden kriz var diye suç duyurusunda bulunuldu. İçlerinde Mustafa Sönmez, Merdan Yanardağ, Sedef Kabaş var. Kriz var diyenlere BDDK diyor ki bir dakika bunu söyleyemezsin diyor. Asıl suç duyurusunu memleketi bu hale getirenler hakkında bulun. Mutfaklarda yangın var.

Türkiyenbin sıkıştığı bir alandan bahsetmek isterim. Dış politikada milli olmamız gerekir. Dış politikada aslolan türkiyemizin çıkarlarıdır. Muhafelet de hükümet de ortak savunmak zorundadır. Önümüze konan bir çizginin sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Yurtta barış dünyada barıştır. Kim söylüyor bunu savaş medyadanlarından gelen Gazi Mustafa Kemal söylüyor. Halbuki yurtta barış dünyada barış evrensel bir söz haline gelmiştir. Bütün uluslararası kuruluşların ortak sözü haline dönüşmüştür. Gazi M.Kemal bunları söylemiyor. Komşuları ile bütün devletler ile iyi geçinmek Türkiyenin esasıdır.

Türkiyenin dış politikasının 180 derece değişmesi gerekiyor. Kaybediyoruz. Saraydan bir yetkili değerli yalnızlık olarak tanımlamıştı. Dış politikanın ekseninde dünya halklarıyla barış içinde geçinmek ve yaşamak vardır. Mustafa Kemal cumhuriyeti kurduğu zaman ilk yaptığı iş tüm komşularıyla barış anlaşması yapmıştır.

O nedenle komşularla ilişkiler son derece önemlidir. 1974 kıbrıs barış harekatı. Kıbrısta kimsenin burnu kanamadı. Kıbrıs politikasının da artık değişmesi lazım. Yeni bir hamlenin atılması gerekiyor. Bu atılmazsa ileride büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız.

Türkiyenin yenbi bir siyaseti ve hamleyi sürdürmesi gerekiyor. Ege adaları. 16 adayı kaybettik. Göz göre göre kaybettik. 16 ada yunanistanın işgali altında ses çıkaramıyorlar. Niçin? Süleyman Şah türbesini kaçırdılar. Devasa bir ordumuz kardeşim. 3 tane çapulcunun baskısıyla türbeyi kaçırdılar. Bir de kahramanlık edebiyatı yapıyorlar. Üzüldüğüm nokta bu. Hergün çarşaf gibi fotoğraflar yayınlanıyor. Nerede bu ülkenin çıkarları. Hergün birşeyler kaybediyoruz. Bakmayın havuz medyasına. Bu konuları yazmıyorlar asla. u.arası sözleşmelerin bize versdiği hakları bile kullanamıyoruz. 16 ada işgal edilecek senin sesin bile çıkmayacak. Yunanistanın tamamında silahlı birlikler var. Saray lale devrinde. Kızacağına bağıracağına aç oku kardeşim. Senin hakların elinden alınırken neden itiraz etmiyorsun?