Kılıçdaroğlu: Neredeyse sokağa çıkmak yasak

Kılıçdaroğlu: Neredeyse sokağa çıkmak yasak
6 Mayıs 2015 17:47

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Haziran’daki genel seçimler öncesinde halka seslendiği Çanakkale’de, AK Parti Hükümeti’ne yüklendi.

 

Hükümetin yasakları bitireceğini ileri sürdüğüne dikkati çeken Kılıçdaroğlu, “Neredeyse sokağa çıkmak yasak” dedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun halka sesleneceği Cumhuriyet Meydanı’nın etrafını sabah erken saatlerden itibaren bariyerlerle çeviren polis, geniş güvenlik önlemi aldı. Alanda bomba araması yapıldı. Mitinge gelenler alana, giriş kapılarından üzerleri aranarak alındı. Havanın bunaltıcı derecede sıcak olması nedeniyle bazı vatandaşlar göge olan yerlere giderken bazıları da şemsiyelerini açarak kendilerini güneşten korudu. Ancak, miting 50 dakika geç başlayınca sıcaktan fenalaşanlar oldu. Miting alanında hazır bekleyen sağlık ekipleri, fenalaşanlara anında müdahale etti. Mitingin ön saflarında ise Bayramiç’in Evciler Köyü’nden gelen ve “Evciler Kadınları Kazdağları’nı Koruyor” yazılı pankart taşıyan köylü kadınlar dikkati çekti. Çok sayıda köylü kadın da Kazdağları’ndaki altın madenciliğine karşı olduklarını anlatan pankartlarla miting alanında yerini aldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, miting alanı dolduran yaklaşık 10 bin kişilik coşkulu bir kalabalık tarafından karşılandı. Kılıçdaroğlu, sıcak havaya rağmen 1.5 saat süren bir konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu, konuşmasına alanı dolduran kalabalığa, “8 Haziran’da yaşanacak bir Türkiye’yi inşa etmeye hazır mıyız?” diye sorarak başladı. “Hiç kimseyi ayrıştırmadan, bölmeden, böldürmeden, germeden, bu güzel ülkede hepimiz barış içinde, kardeşçe yaşayacağız. Bu güzel ülkeyi yaşanacak bir Türkiye yapacağız. Bunun sözünü veriyorum” dedi. AK Parti’nin 13 yıldır iktidarda olduğunu ve seçmenlerin de kendilerine büyük bir kredi açtığını belirten Kılıçdaroğlu, “Dediler ki ‘Yoksulluğu bitireceğiz; 17 milyon yoksulumuz var. Yasakları bitireceğiz; Ancak, neredeyse sokağa çıkmak yasak” diye konuştu. Konuşmasını, “Yuuhh” diye bağırarak bölen kalabalığı ise “Yuh çekmeyin” diye uyaran Kılıçdaroğlu, “Bu ülkede herkes kazanmalı. Herkesin kazandığı, ama hortumcuların kaybettiği bir Türkiye sözü veriyorum” dedi.

 

EMEKLİLERDEN HAYIR DUASI İSTEDİ

 

Emeklilere ramazan ve kurban bayramlarında birer maaş ikramiye vereceklerini belirten Kılıçdaroğlu konuşmasına şöyle devam etti:
“Emekliye vefa borcumuz var. Emeklinin çoluk çocuğu var, torunu var. Emeklilerden sadece şunu istiyorum; hayır ve duanızı lütfen eksik etmeyin. Sizin için çalışacağım. Bana diyorlar ki ‘Parayı nereden bulacaksın?’ Bu soruyu sormak bile başlı başına ayıptır. Zaten adam geçinemiyor. Zaten perişan vaziyette. Hiçbirisinin gemisi yok, hiç birisinin yatı, katı yok. Hiçbirisinin kaçak sarayı yok. Hiç kimse endişe etmesin. Parayı da bulacağız, emekliye de vereceğiz. Sen kaçak sarayına para bulurken, biz sana sorduk mu ‘Parayı nereden buluyorsun’ diye. Bu ülke zengin, parası da var. Vereceğiz. Bütçede para var, önemli olan ne için kullandığın. Sen kaçak saray için kullanıyorsun, ben de emekli için kullanacağım. Bu kadar basit. Sen yandaşın için kullanıyorsun ben emekli için kullanacağım. Sen hortumcular için kullanıyorsun ben emekli için kullanacağım. Sana gelince para var, emekliye gelince para yok. Çalışanın emekli aylığından yüzde 15 sosyal güvenlik destek pirimi kesiliyor bunu da kaldıracağım. Cumhuriyet Meydanı’nda, Çanakkale’den sözüm söz, bunu da kaldıracağım.”

 

ÇİFTÇİYE UCUZ MAZOT, TAŞERONA KADRO SÖZÜ

 

Çiftçilere de seslenen CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Mazotu 1.5 TL yapacağım. Senin için mazotu 1.5 lira yapacağım. Yine koro halinde bağırıyorlar, ‘Nasıl yapacaksın?’ Petrol fiyatı, kar dahil 1.21 TL. Biz çiftçiye 1.5 liradan vereceğiz. Zarar eden yok. Hortumcular zarar eder. Parayı nereden bulacaksın diyorlar. Sen çocuklarının gemilerine mazotu kaçtan veriyorsun. 1.21 TL’nin bile altında. Biz kar bile üzerine koyuyoruz. Kardeşim ben adam gibi çalışacağım, çiftçiye de mazotu 1.5 TL’den vereceğim” diye konuştu.

 

Taşeron işçilerle ilgili yapacaklarını da anlatan Kılıçdaroğlu, “Aslında kadrolu işçilerin yaptığı işin aynısını yapıyorlar. Taşeron işçiliği kaldıracağız, hepsine kadro vereceğiz, hiçbir ayırım yapmayacağız. Yine koro halinde, ‘Parayı nereden bulacaksın?’ deniliyor. Bu işin devlete yükü sıfır. Zaten parayı devlet veriyor. Aradan köle ticareti taşeronu kaldıracağım. Devlet doğrudan işçiye maaş verecek” dedi.

 

“YOKSULLUĞU BİTİRECEĞİZ”

 

Türkiye’de 17 milyon yoksul bulunduğunu belirten Kılıçdaroğlu, 4 yıl içinde yoksulluğu tarihe gömeceklerini ve hiçbir ailenin artık “yoksulum” demeyeceğini belirtti. Aile sigortasını getireceklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “720 TL’nin altında hiçbir ailenin geliri olmayacak. Bu ülkede fakirliği bitireceğiz. Yoksulluğu bitireceğiz. Yoksulluk edebiyatı yapmaya da artık son vereceğiz” diye konuştu.

 

“Başbakan Kemal” tezahüratları arasında konuşmasına devam eden Kılıçdaroğlu, “5 milyon vatandaş borç batağında. Vatandaşın kredi ve kredi kartı borcu var. Biz ne yapacağız? Borç nedeniyle 520 bin vatandaşı hapisten kurtaracağız. Ekonomik suça ekonomik ceza vereceğiz. Onlara fatura edilen faizlerin de en az yüzde 80’ini sileceğiz. ‘Kaynağı nereden bulacaksın?’ diyorlar. Bunun devlete yükü yok” dedi.

 

“YENİ BİR BAŞLANGIÇ YAPALIM” ÇAĞRISI

 

“Bizim çözümümüz, herkesin sorunlarına değinen bir projedir” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Yeni bir başlangıç yapacağız. Yeni bir sayfa açacağız. Artık şikayetten bıktık. Artık Türkiye’nin sorunlarını çözme vakti. Biz CHP olarak buna talibiz. Yetkiyi verin, Türkiye’yi 21. Yüzyılın en görkemli ülkesi yapalım. Türkiye’nin sorunlarını eğer bir parti çözecekse o partinin adı CHP’dir. Eğer Ortadoğu’daki kanı durduracak parti varsa onun adı CHP’dir. Hiç kimsenin etnik kimliğini, hiç kimsenin inancını, yaşam tarzını siyasete malzeme etmeyeceğiz. Herkesin değerlerine saygılı olacağız. Çanakkale’deyiz tarihi bir kentteyiz. Burası tarihimiz için önemli bir kent. Şehitleri ve gazileri hiç unutmadık, unutmayacağız. Kurtuluş Savaşımız’ın önsözü Çanakkale’de yazıldı. Kurtuluş Savaşı’nın liderleri, komutanları Çanakkale’den çıkmıştır. Çanakkale’de size yaşanacak bir kenti sundular. Çanakkale’nin sokaklarında özgürce gezebilirsiniz. Ama gönlümüz sadece Çanakkale’de değil. Tüm Türkiye’de böyle olmasını istiyoruz. Huzur içinde, barış içinde yaşamak istiyoruz. Çanakkale’de savaşanlar, şehit olanlar, gazi olanlar bize güzel bir Türkiye bıraktılar. Biz de çocuklarımıza, torunlarımıza güzel bir Türkiye bırakmak zorundayız. 13 yılda Türkiye’yi bu hale getirdiler. 17 milyon yoksul yarattılar. 6 milyon 200 bin işsiz yarattılar. Hiçbir komşumuz kalmadı. Hepsi ile kavgalı hale geldik. Eğer Çanakkale’nin gereğini yapacaksak bize miras bırakılan Türkiye’yi 21. yüzyılın görkemli bir ülkesi yapacaksak 7 Haziran’da yeni bir başlangıç yapılması gerekiyor. Sadece size değil Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’ndan 77 milyon yurttaşıma sesleniyorum. Biz güzel şeyler yapmak zorundayız. Huzurlu bir Türkiye’yi yeniden inşa etmek zorundayız. Biz birinci sınıf demokrasiyi bu ülkeye getirmek zorundayız. Biz yatağa aç giren çocukların ülkesi olmak istemiyoruz. Herkesin karnının doyduğu bir Türkiye istiyoruz. 7 Haziran’da sandığa gideceğiz. Yeni bir başlangıç yapalım. Esnaf kardeşim, çiftçi, işçi kardeşim yeni bir başlangıç yapalım.”

 

“CHP’YE OY VERMEMİŞ BİR VATANDAŞI DA SANDIĞA BERABERİNİZDE GÖTÜRÜN”

 

Rize’de Çaykur’un geçici işçi alacağını ve binlerce kişinin başvurduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, ‘Bu, Türkiye’ye yakışan bir tablo değil. Bu tabloyu değiştireceğiz. Herkesin huzur içinde çalıştığı, ürettiği, gelir elde ettiği bir Türkiye’yi inşa edeceğiz. Sizden bir tek isteğim var, sandığa giderken geçen seçimde CHP’ye oy vermemiş bir vatandaşı da beraberinizde götürün. Ona şunu söyleyin, ‘Türkiye’nin yeni bir başlangıca ihtiyacı var. Türkiye’nin huzura ihtiyacı var.’ Emin olun 7 Haziran’da altı okun altına basacağınız her ‘evet’ mührü güzel bir Türkiye’ye, yaşanacak bir Türkiye’ye ‘merhaba’ olacaktır. Bundan emin olun. ‘Çanakkale Geçilmez’ dediler. Evet, ‘Çanakkale Geçilmez.’ Çanakkale’nin doğasına sahip çıkan bütün çevreci arkadaşlarıma selamlarımı gönderiyorum. Çanakkale’ye sahip çıktığınız gibi biz de Türkiye’ye, Türk milletine sahip çıkacağız. Bu ülkeyi kimseye muhtaç yapmayacağız. Onurumuzla, gururumuzla, barış içinde yaşayacağız” dedi. Partisinin Çanakkale Milletvekili Adayları Muharrem Erkek, Bülent Öz, Ahmet Küçük ve Ali Sarıbaş’ı sahneye davet ederek tanıtan Kılıçdaroğlu, halka karanfiller atarak alandan ayrıldı.