Kılıçdaroğlu: Mülteci sorunu artık bir Avrupa sorunudur

Kılıçdaroğlu: Mülteci sorunu artık bir Avrupa sorunudur
27 Eylül 2015 13:57

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Kasım’daki milletvekili genel seçimi öncesi çıktığı Avrupa turunun Almanya ayağında Köln, Frankfurt, Mannheim ve Stuttgart’tan sonra Münih kentinde partililerle bir araya geldi.

 

 

 

Kılıçdaroğlu, Münih’te yoğun bir ilgiyle karşılandı. Münih’te partililerle buluşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Mülteci sorunu Türkiye sorunu olmaktan çıkmıştır. Mülteci sorunu artık bir Avrupa sorunudur” dedi.

 

DGB Haus salonunda partililere hitap eden Kılıçdaroğlu, Suriye’deki gelişmeler ve mülteci krizi konusunda hükümeti ve Avrupa ülkelerini eleştirdi.

 

Türkiye’nin uzun süredir iki milyondan fazla Suriyeliye ev sahipliği yaptığını, bunların önemli bölümünün yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Sığınmacılar Batı’ya doğru gelince bu kez Batı ayağa kalktı. Biz bunlara nasıl bakacağız diye…İyi de kardeşim düne kadar 2 milyon 375 bin kişiye Türkiye bakarken sesiniz çıkmıyordu. Sadece alkışlıyordunuz, bravo Türkiye diyordunuz. Şimdi onlar daha özgür bir dünya istiyorlar, daha iyi yaşam koşulları istiyorlar. Biz Batı’ya gideceğiz diyorlar, bu kez Batı ona önlem aldı, buraya gelmesinler diye. Cenevre’de resmi görüşmelerde söyledim. Mülteci sorunu Türkiye sorunu olmaktan çıkmıştır. Mülteci sorunu artık bir Avrupa sorunudur.”

 

Kılıçdaroğlu, mülteci akınını önlemek için alınacak önlemlerin etkili olamayacağını, sorunun çözümü için Batılı ülkelerin Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm bulması gerektiğini vurguladı.

 

TUTANAKLARI YAYINLASINLAR

 

Kılıçdaroğlu, “Tek partinin hükmü bitti. 13 yılllık saltanat bitti. Milli irade dediler gelin koalisyon yapalım dediler, görüşelim dediler, görüştük. 3 aylık geçiçi hükümet kuralım dediler, biz de kabul etmedik. Hangi gerekçeyle kan akmaya başladı. Eğer birisi çıkıp bana 400 milletvekili niye vermediniz derse bu da halkın önüne santaj koymak demektir. Yaptığımız bütün görüşmeleri tutanaklara aldık dolayısıyla yalan söyleyemezler, isterlerse tutanakları yayınlasınlar, biz buradayız” dedi.

 

Kaynak: Ercan KARATAŞ – MÜNİH / DHA