Kılıçdaroğlu: Milletin namusu Anayasa’yı çiğnemek en büyük ahlaksızlık

Kılıçdaroğlu: Milletin namusu Anayasa’yı çiğnemek en büyük ahlaksızlık
28 Ağustos 2014 23:00

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu basın toplantısı düzenledi. CHP lideri, “Anayasa bir milletin namusudur, haysiyetidir. Bu çiğnemek en büyük ahlaksızlıktır” dedi.

 

 

 

 

Milletin namusu Anayasa’yı çiğnemek en büyük ahlaksızlık

 

 
İstanbul Beşiktaş’ta Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

 

 

KARAR ALIRKEN GEZİ GİBİ ONURLU EYLEMLERİ SAKIN UNUTMAYIN

 

 

Belediye meclisleri aslında yerel parlamento. Halkın çıkarları doğrultusunda politika yapmak hepimizin ortak görevidir. Sayın belediye meclis üyeleri, size burada çok şey anlatılacak, neler yapmanız gerektiği anlatılacak. Ama ben sizden sadece bir şey istiyorum. Karar alırken Gezi eylemlerini ve onurlu eylemleri sakın unutmayın.

 

 

 

İSTANBUL’U TALANA TESLİM ETMEYİN

 

 

Temel felsefemiz insanların haklarını korumaktır. Yerel parlamentolarda görev yaparken bakış açınız bu olsun. Türkiye kültürel birikimiyle benzersiz bir ülkedir. 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’dasınız. Bu görkemli kenti talana teslim etmememiz gerekiyor. Kenti koruyacağız.

 

 
İKTİDAR KADINLARI 2. SINIF KABUL ETSE BİLE

 

 

Türkiye bizim ortak vatanımızdır, burada yaşıyoruz. Burası bizim umudumuz değil burası dünyanın bütün mazlum milletlerinin umut bağladığı son noktadır. Mazlum milleti temsil ettik Kurtuluş Savaşında. Benim ülkemin güzel insanlarına karşı büyük bir güvenim ve inancım var. Ülkeme baktığım zaman çocuklarımızın, gençlerimizin, iktidar 2. Sınıf kabul etse bile erke kadın eşittir dediğimiz insanlarımızı görüyoruz. Biz önemli ve güçlü bir ülkeyiz.

 

 

İNANÇ VE ÖZGÜRLÜKLERİ TANIDIK

 

 

Biz bu güzel ülkeden belirli bir özgürlük çerçevesinde yaşama şansına eriştik. Kadın erkek eşitliğini kazandık. İnanç ve özgürlükleri tanıdık. Demokrasi sayesinde parasız sağlık hizmeti, emeklilik gibi birçok hakkı elde etmeyi başardık. Demokrasi ve hukuk devleti bizim olmazsa olmazımızdır. Herkes kanun önünde eşittir.

 

 

ANAYASA HEPİMİZİ BAĞLAYAN TOPLUMSAL SÖZLEŞME

 

 

Bir hukuk devletinde hiç kimse kendisini kanunun üstünde göremez. Anayasa hepimizi bağlayan toplumsal sözleşmedir. Biz bu kurallarda vazgeçersek, bu kuralların kimileri için geçerli olmadığını söylersek.

 

 

ANAYASA MİLLETİN NAMUSUDUR

 

 

Belli makamlara gelenlerin bu kuralları çiğnemesine izin verirsen kendi demokrasimizi çiğniyoruz demektir. Anayasa bir milletin namusudur, haysiyetidir. Bu çiğnemek en büyük ahlaksızlıktır. Vekil seçildiğim gün anayasadan sadakatten ayrılmayacağıma yemin ettim.

 

 

BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERİ VAR

 

 

Bugün bu yemine aynen bağlı kalıyorum. Aynı şeyleri bu kez TBMM’den ifade ediyorum. Bu değerleri hatırlatarak hareket etmek benim tarihe karşı sorumluluğumdur. İlk kez halk oylamasıyla cumhurbaşkanı seçildi. Milletin iradesinin başımızın üstünde yeri var. Milletimiz kimi seçerse elbette ki kabulümüzdür. Milletin namusu olan anayasa darbecilerden korumak, hukuk devleti yasalarına tecavüz ettirmemek benim temel görevimdir.

 

 

CUMHURBAŞKANI SEÇİLENİN PARTİSİYLE İLİŞİĞİ KESİLİR

 

 

Anayasamıza göre cumhurbaşkanı devletin başıdır ve tarafsızdır. Milletin namusu dediğimiz anayasa söylüyor bunu. Cumhurbaşkanı seçilenin partisiyle ilişiği kesilir ve vekilliği sona erer.