Kılıçdaroğlu: Meclis’e rüşvet veriyorlar

Kılıçdaroğlu: Meclis’e rüşvet veriyorlar
19 Ocak 2017 09:32

İkinci tur öncesi MHP lideri ile görüşen Kılıçdaroğlu, “Tek kişiye bu kadar yetki verilmesi Türkiye’yi diktatörlüğe götürür” dedi.

 

 

 

Milliyet / Önder Yılmaz/ Meriç Tafolar

 

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa değişikliğinin 2. tur oylaması öncesinde gerçekleştirdikleri görüşmede karşılıklı “kaygılarını” paylaştı.

Kılıçdaroğlu, Bahçeli’nin TBMM’deki makamında 45 dakika baş başa süren görüşmenin ardından TBMM’deki makamında bazı kurmaylarıyla yaklaşık 15 dakika süren bir fikir teatisinde bulundu.

 

 

“Bazılarına hak verdi”

 

 

Kılıçdaroğlu, ardından haftalık olağan MYK toplantısını gerçekleştirdi.

 

 

Kılıçdaroğlu yakın kurmaylarına “Sürece yönelik tüm kaygılarımızı anlattım. Kendisi dinledi ve bazılarına hak verdi” dedi. Kılıçdaroğlu’nun kurmaylarına, baş başa gerçekleşen görüşmenin detaylarını paylaşmanın doğru olmadığını vurguladığı da ifade edildi. Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliği ile Türkiye’nin hangi sorunun çözüleceğini merak ettiklerini, parlamentonun yetkilerinin tek kişiye verildiğini belirtti.

 

 

Sorunlara ortak akıl

 

 

Kılıçdaroğlu, “Yönetim sistemi değişiyor, bu rejim değişikliğidir. Bu gidişat tek adamı rejimine, diktatörlüğe, diktaya gider” tespitinde bulundu. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin terör ve ekonomi başta olmak üzere sorunlarının ortak akılla çözülebileceğini, iktidar ve muhalefetin birlikte çözüm arayışına girmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

Sorumluluk üstlenmediniz

 

 

Bahçeli, Kasım 2016’da başkanlık teklifi tartışmaları devam ederken CHP’ye “el ele verelim, kafa kafaya verelim” çağrısı yaptığını anımsatarak “Ana muhalefet olarak sorumluluk üstlenmediniz” eleştirisinde bulundu. MHP milletvekillerinin telefon numaralarının afişe edilmesinden duyduğu rahatsızlığı da dile getiren Bahçeli’nin sosyal medyadan yapılan eleştirileri de eleştirdiği öğrenildi. Bahçeli, “Hükümet sistemine ilişkin değişikliğin millete sorulmasında sakınca görmüyoruz. Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren konuda millete görüşünü sormasında bir yanlış yoktur” dedi.

 

 

‘Sakin olacağız’

 

 

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün başlayan anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmelerinde milletvekillerine “İkinci turda sakin olacağız, kürsüdeki sözcülerimiz vicdanlara seslenen konuşmalar yapacaklar” talimatını verdi.

Kılıçdaroğlu, dün TBMM’de topladığı ve yaklaşık 2 saat süren MYK toplantısında, ikinci tur görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Milliyet’in aldığı bilgilere göre Kılıçdaroğlu, “İkinci turda sakin olacağız, kürsüdeki sözcülerimiz, milletvekillerinin vicdanlarına seslenen konuşmalar yapacaklar. İçtüzük’ten doğan haklarımızı kullanacağız ancak gerginlik çıkması doğru değil” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun açık oy kullanılması durumunda bunu kabul etmeyeceklerini ve bir şekilde önlemek için çalışmalarını sürdürdüklerini anlattığı ifade edildi. Alınan bilgilere göre parti grubu, bazı maddelerde, “pasif direniş” olarak adlandırılabilecek çeşitli eylemler yapma konusunda da görüş alışverişinde bulundu.

 

 

‘Meclis’e rüşvet’

 

 

 

Kılıçdaroğlu’nun anayasa değişikliği teklifinin 550 milletvekilinin 600’e çıkarılmasına ilişkin maddesini, “Meclis’e verilen bir rüşvet. ‘Tüm yetkilerinizi alıyoruz, ancak sayınızı artırıyoruz’ mesajı veriyorlar. Milletvekilleri bunu reddetmeli” sözleriyle değerlendirdiği öğrenildi.

Bir MYK üyesinin 50 milletvekilinin 5 yıllık maliyetinin 184,5 milyon TL olarak hesaplandığını ifade ettiği de belirtildi.

Alınan bilgilere göre anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmesi tartışmalarına ilişkin olarak da Kılıçdaroğlu, “Kim bu maddeleri tartıştırıyorsa, ülkeye ihanet etmiş demektir. Rejim değişikliğinin gerçekleşmemesi için elimizden geleni yapmalıyız. Bu sözleri MHP’nin anlamıyor olması akıl alır gibi değil” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun, OHAL koşullarında seçimin Türkiye’yi zora sokacağını belirttiği, ekonomik verilerin giderek kötüye gittiğine değinerek, “Türkiye, rejim değişirse ağır bir ekonomik bedel ödeyecek, yabancı yatırımcı gelmeyecek” görüşünü paylaştığı belirtildi.