Kılıçdaroğlu Irak Dışişleri komisyonuna konuştu

Kılıçdaroğlu Irak Dışişleri komisyonuna konuştu
22 Ağustos 2013 18:47

Irak’ta temaslarını sürdüren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakanlık binasında Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ile görüştü.

Kılıçdaroğlu ve Sehristani, görüşme ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Sehristani, toplantıda iki ülke ilişkilerinin gelişimi ile ilgili konuştuklarını anlattı. Görüşmede, iki ülke arasındaki anlaşmaların merkezi hükümetler arasında yapılması gerektiğini vurguladıklarını ifade eden Sehristani, ayrıca Dicle ile Fırat nehirleri suyunun kullanımı konusunda da görüşlerini dile getirdiklerini kaydetti. Sehristani, görüşmede Irak’ın imarının yanı sıra başta Suriye konusu olmak üzere bölgedeki sorunları da görüşme fırsatı bulduklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu da Sehristani ile çok verimli bir görüşme yaptıklarını bildirdi. Suriye’yi, çevre ülkeleri, Türkiye Suriye ilişkilerini, başta enerji konusu olmak üzere daha verimli çalışmaların nasıl yapılacağı konusunda düşüncelerini paylaştıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

“Irak, bölgenin güçlü ve potansiyeli fazla olan bir ülke. Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler sağlıklı bir zemine oturtulursa iki ülkenin de bundan karlı çıkacağını ifade ettik. Bu konuda görüş birliği oldu. Varolan sorunlar, karşılıklı diyalogla, iki dost ve kardeş ülkenin bu bölgede barışı egemen kılarak kendi kalkınmalarına katkı vereceklerini paylaştık. Irak’ın yeniden imarı için Sehristani’nin Türk işadamlarının önemli yatırımları olabileceğini söyledi. Umuyorum ilişkilerimiz sağlıklı bir zemine oturur. Türkiye ile Irak arasında sorunları aşılmış, güçlü ilişkileri olan Ortadoğu’ya barış ve huzuru getiren bir dostluğa imza atmış oluruz”

Kılıçdaroğlu, toplantıda, komşuların bir birlerinin içişlerine karışmaması gerektiği görüşünün de ortaya çıktığını anlattı.  Iraklı bir gazetecinin Suriye ve su konusunda yapılan görüşmenin ayrıntılarını sorması üzerine Kılıçdaroğlu, Suriye konusunda CHP’nin görüşünün bir uluslararası konferansın toplanması şeklinde olduğunu anımsattı. Bu görüşlerini 2 yıl önce dile getirdiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Arap Ligi, AB, Irak’ın komşuları ve Suriye’deki tarafların bir araya gelerek, Suriye sorununu çözebileceklerini ifade ettik. Şu anda adımları atılan Cenevre sürecini destekliyoruz. Umuyoruz bu toplantılarda Suriye sorunu barışçıl bir şekilde çözülmüş olur.”

Sehristani bir soru üzerine petrol sevkiyatının Irak merkezi hükümetinin onayı ile yapılması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu da Irak Merkezi Hükümeti ile Türk hükümetinin temasa geçmesinin hukukun ve Irak anayasasının öngördüğü bir kural olduğunu belirtti. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Irak gezisinin üçüncü gününde başta Meclis Başkanı El Nuceyif olmak üzere üst düzey devlet görevlileriyle çeşitli temaslarda bulundu. Irak Meclisi dış İlişkiler Komisyonu üyeleriyle toplantıya katıldı.

Irak’ta temaslarını sürdüren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Irak Dışişleri Komisyonunda konuştu. Kılıçdaroğlu, burada, “Türk halkı ile Irak halkı arasında tarihin hiçbir döneminde hiçbir kırılma yaşanmamıştır. Siyasetçilerin izlediği politikalar zaman zaman kırılmalara yol açabilir ama halklar kardeştir” dedi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Irak Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Şeyh Hamoudi ve komisyon üyeleriyle bir araya geldi. Irak Meclisi’ndeki görüşmede Kılıçdaroğlu, Irak’ın güçlü olması durumunda Ortadoğu’unun güçlü olacağını söyledi. “Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri, öteden beri sağlıklı bir zeminde gelişsin diye hep savunduk, bütün komşularımızla barış, huzur içinde yaşamak isteriz” diyen Kılıçdaroğlu, “Irak; geleceği çok parlak, potansiyeli güçlü bir ülke. İnsan kaynakları, doğal kaynakları ile Ortadoğu’nun göz kamaştıran ülkesi” değerlendirmesini yaptı.

Irak’ın çok köklü bir tarihi ve Ortadadoğu’da uygarlığın beşiği olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, “Eşit ve karşılıklı saygıya dayalı ilişkilerimizi geliştirmek durumundayız. Zaman zaman kırılmalar olabilir, emin olun Türk halkı ile Irak halkı arasında hiçbir kırılma tarihin hiçbir döneminde yaşanmamıştır. Siyasetçilerin izlediği politikalar zaman zaman kırılmalara yol açabilir ama halklar kardeştir” diye konuştu.

Halkların barış içinde yaşamasının CHP olarak kendilerinin temel amaçlarından biri olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, hem ülke içinde hem de dünyada barışın egemen olmasını istediklerini belirtti.

Irak’ın yeniden inşa edildiğini ve güçlü potansiyeli olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, heyette Türk işadamlarının da bulunduğunu hatırlattı. Türk işidamlarının Irak’ın yeniden yapılanma sürecinde görev almasını umduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Biz kültürel anlamda da işbirliği yapmak durumundayız. Ortak kültürümüz var bunu geliştirebiliriz. Müziğimiz, mutafağımız bir. Irak’lı öğrenciler Türkiye’deki üniversitelere gelebilirler, Türkiye’dekiler de Basra’daki üniversitelere gelebilirler. Türkiye ile Irak arasında kırılan bazı camları yeniden tamir etmek istiyoruz, eğer bunu yapabilirsek iki ülke için dostluğu refahı birlikte getirebiliriz. Halkların ilişkileri önemli, komşularla ilişkileri sadece Irak değil, bütün komşularımızla huzur içinde yaşamak isteriz. Bir ülkenin başka bir ülkenin içişlerine müdahalesine sıcak bakmıyoruz, doğru da bulmuyoruz. Her ülkenin kaderini kendi halkı belirler. O nedenle karşılıklı saygı ilkesi ve eşitlik ilkesine dayalı ilişkiyi kurmak iki ülkenin çıkarınadır. Dış politika duygular üzerine inşa edilemez. Bizim mademki ortak geçmişimiz var, ozaman bizim ortak paydalarımızın alanı çok geniştir. Bu paydayı daha da büyütmemiz gerekiyor.”

Kılıçdaroğlu Irak’ta kendilerine gösterilen konukseverlikten ötürü de teşekkür etti.

Komisyonu Başkanı Şeyh Hamoudi de Türk hükümetiyle aralarında yanlış anlaşılmadan kaynaklı sorunlar olduğunu ileri sürerek, “Halkla sorunumuz yok. Biz bütün Türkiye halkına dönmek ve ilişkilerimizin gelişmesini istiyoruz” dedi.