‘Kılıçdaroğlu gerilim olmadan devredecektir’

‘Kılıçdaroğlu gerilim olmadan devredecektir’
26 Haziran 2018 09:41

Seçim sonuçlarını bir kez daha en yakın oranla tahmin eden Konda Araştırma’nın genel müdür Bekir Ağırdır, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun koltuğunu ‘gerilim olmadan’ Muharrem İnce’ye devredeceğini söyledi. Ağırdır’a göre, CHP’nin hem örgütte hem söylemlerinde değişime ihtiyacı var.

 

 

24 Haziran’daki seçimin sonuçlarına en yakın anketleri gerçekleştiren KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır , MHP’nin yükselişini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başarısını, CHP ‘nin durumunu yorumladı.

 

Hürriyet’ten İpek Özbey’e konuşan Ağırdır’ın açıklamasının ilgili bölümü:

 

Bu tablo yakında CHP’de değişiklik olacağı sinyalini veriyor mu?

 

Yalnızca CHP değil, çıkan tablonun tüm partilerde bir şeyleri değiştirmesini umut ediyorum. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu problemler sadece emekli maaşında düzeltme ya da katsayı hesabını nasıl yapacağımız meselesi kadar basit olabilseydi keşke. Türkiye’nin temel bir problemi var. Ortak yaşama iradesini güçlendirme, yeniden bir arada yaşama duygusunu üretmek, devleti yeniden tanzim etmek, şeffaf denetlenebilir hale getirmek, en önemlisi hepimizin kendimizi içinde bulacağı, toplumsal uzlaşmaya dayanan sivil anayasayı yapmak. Kimlikleri aşan bir hayat inşa etmemiz lazım. Bunun için ya partilerden birinin dönüşmesi, hiç olmazsa parlamentoda uzlaşma zemini gerekiyor.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın balkon konuşmasında “AK Parti’ye verilen mesajı aldıklarını” söylemesini böyle okuyabilir miyiz?

 

Ve arkasından söylediği bazı cümlelerden de bunu okumak mümkün. Mesela “Bütün kimliklere, özgürlük alanına, yaşam tarzına saygı duyacağız” gibi. Bu kutuplaşma kendi kendine bu hale gelmiş değil. Bütün siyasetçilerin ve ülkeyi yöneten olarak Tayyip Bey’in de elbette rolü var. Şimdi bunu aşmak da bu siyasetçilerin elinde. Sizin söylediğiniz CHP tarafındaki lider meselesi bu seçim sonuçlarıyla halledilecek görünüyor. Muharrem Bey’in önünde Kemal Bey veya partinin duracağını sanmıyorum. Öyle bir gerilim beklemiyorum. Belki de Kemal Bey, seçim öncesindeki ittifak arayışlarında İYİ Parti’ye 15 vekil vermek gibi çabalarına bakılırsa umuyorum ki hiç gerilim olmadan nazik bir şekilde devredecektir. Ama CHP’nin meselesi keşke sadece lider değiştirmekten ibaret olsaydı.

 

Nedir CHP’nin meselesi?

CHP’nin hem örgütte hem söylemlerinde değişime ihtiyacı var. Muharrem Bey bunu başarır mı göreceğiz. Başaramazsa bir dahaki seçimleri de kaybederler.

 

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/konda-genel-muduru-bekir-agirdir-sonuclari-degerlendirdi-hangi-oy-nereye-gitti-40877223