Kılıçdaroğlu, EYT’lilerin sorununu nasıl çözeceğini açıkladı

Kılıçdaroğlu, EYT’lilerin sorununu nasıl çözeceğini açıkladı
1 Aralık 2019 10:26

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Maltepe Ekonomi Forumu’nda konuşuyor.

 

 

 

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

 

 

Bütün yasalar darbe hukukundan ayıklanmalı. Bu ülkenin insanları birinci sınıf demokrasiyi hak etmiyor mu?

Neden bu iktidar inşaat sektörünü kutsadı? Bunun arkasında siyasetin finansmanı var. Bugün geldiğimiz nokta, iktidarın çıkmaz sürece girdiği noktadır.

 
“SİYASETÇİNİN HESAP VERMESİ GEREKİR”

 

 

Müslümanlığı savunanlar var. Peki yolsuzluk nedir kardeşim? Siyasetçinin hesap vermesi gerekir. Siyasetçi hesap vermeye gerek bile duymuyor. Siyasetin yozlaşmasının temelinde bu var: Ben istediğim kararları alırım ve kimse bana hesap soramaz! 18 yıllık sürede yolsuzluklardan hesap sorulamamasının nedeni bu.

Kayıtdışılık üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biridir. Ekonomide kayıtdışılık var. 4 şekilde ortaya çıkıyor kayıtdışılık. Bir, kişi zaten kayıtdışıdır, kaydı yok. 2- Ayda 15 gün kayıtlı. 3- Aldığı ücretle kayıtdışı. 4- 2 ve 3’ü bir içinde barındırıyor. Kayıtdışılık ile o kişinin geleceğini elinden alıyorsunuz. Sadece onun değil ailesinin de geleceğini elinden alıyorsunuz.

Sendikalaşmanın büyük oranda yitirildiği belirtildi. Bir iş yerinde sendikalaştığında toplu sözleşme ile kimin ne kadar alacağı bellidir ama ne yazık ki bu Türkiye’de yok arkadaşlar.

Akademik dünya özgürce düşünmek ve araştırmak için yabancı bir ülkeyi tercih ediyorsa birlikte oturup düşünmemiz gerekiyor. Bü ülkenin işsizi de çiftçisi de düşünecek. “Bana düşünmeyen yılan bin yıl yaşasın”. Bu felsefeyi de bir köşeye bırakacağız.

 
“SENİN SÖZCÜN AKSİNİ SÖYLÜYOR”

 

 

Bunu söylediğim için bana çok kızıyorlar: Bu ülkede kimsenin can ve mal güvenliği yok. Türkiye’yi şikayet ediyormuşum! Her an herkes tutuklanabilir mi? Tutuklanabilir. Avukatınız bile neden gözaltına alındığınızı öğrenemez. Bu hukuk sistemi var mı? Var. Var mı bu ülkede bağımsız yargı? Cumhurbaşkanı’nın bir sözcüsü var. Soruyorlar: Belediye başkanları açığa alındı. Yerlerine kayyum atandı. “Onlar suçludur” diyor. Sen hakim misin? Hayır. “Onlar cezalandırılacak” diyor. Sen hakim misin? Hayır. Onların cezalandırılacağını Saray adına dile getiriyor. Sonra kalkacağız biz, bütün dünyaya “Türkiye’de bağımsız yargı var” diyeceğiz. Senin sözcün aksini söylüyor. Dolayısıyla can ve mal güvenliğinin olmadığı yerde biz yeni arayışların rotasını belirlemeye çalışıyoruz.

 
“EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN SORUNU AİLE SİGORTASI İLE ÇÖZÜLECEK”

 

 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) sorunu aile sigortası ile çözülecek. Siz hala bunu dillendirmiyorsanız hak temelli anlayışa karşı çıkıyorsunuz demektir. Kaynak olmadan ben sosyal yardım yapacağım dersen ekonomiye zarar verirsiniz. İşsizlik sigortasından nasıl bir kaynak yaratıldıysa ve aile sigortası da yaratıp bu sorunu temelden çözebiliriz.

Aylık geliri 673 liranın altında olan kişi sayısı 8 milyon 647 bin 283 kişi. Ben sizlere 1940’lı yıllardan bahsetmiyorum. 2019’un Türkiye’sinden bahsediyorum.

Siyasi ahlak kanununun mutlaka çıkarılması lazım. Devlette liyakatın sağlanması lazım.