Kılıçdaroğlu: Çiftçiye asgari ücret düzeyinde gelir garantisi…

Kılıçdaroğlu: Çiftçiye asgari ücret düzeyinde gelir garantisi…
5 Mart 2015 17:55

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Konya’da çiftçilerle buluştu. Kılıçdaroğlu, “Çiftçiye asgari ücret düzeyinde gelir garantisi sağlanmalı” dedi.

 

Organik tarımın teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, sağlıklı bir tarım envanterinin de çıkartılması gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, ‘Sağlıklı bir tarım envanteri olmalı. Eğer böyle bir envanteri hayata geçirebilir veya uygulamaya koyabilirsek gelecekte tarım politikalarını oluşturma açısından daha sağlıklı bilgilerle yola çıkmış olacağız.’dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Geleceği Birlikte Kuruyoruz’ sloganı ile partisi tarafından Dedeman Otel’de düzenlenen yurt genelinden tarım sektörünün üretici ve temsilcilerinin davetli olduğu toplantıya katıldı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, Konya’da askeri uçağın düşmesi sonucu şehit olan 2 pilotun ailesi için başsağlığı dileğinde bulundu. Kılıçdaroğlu, ‘Şehitlerimize Allah’tan rahmet ailelerine başsağlığı diliyorum. İnşallah bu tür kazalar bir daha olmaz. Pilotlarımızın güvenlik içinde kendi uçaklarını kullanmış olurlar.’dedi

 

ORGANİK TARIM TEŞVİK EDİLMELİ

 

Çiftçilerle yaptığı toplantıya değinen Kılıçdaroğlu, organik tarıma teşvik verilmesi gerektiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: ‘Organik tarım teşvik edilmeli. Organik tarım üzerinde durulmalı, belli bölgeler seçilmeli ıve bu konularda özel teşvikler gündeme getirilmeli. Organize tarım bölgeleri oluşturulmalı. Bu konu hayata geçirilmeli. Tarımsal kooperatifler, üretici birlikleri güçlendirilmeli. Üretici birlikleri yasası yeniden ele alınarak üreticiyle tüketici arasında sağlıklı ve tutarlı bir köprü kurulmalı. Var olan yasa hem üretici hem de tüketiciyi cezalandırıyor. Bu bağlamda ‘Haller Kanunu’ da ele alınmalı ve yeniden düzenlenmeli. Üretici ve tüketicinin kazandığı bir model hayata geçirilmeli.’’Bugüne kadar sağlıklı bir tarım envanteri olmadığını belirten getiren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: ‘Sağlıklı bir tarım envanteri olmalı. Eğer böyle bir envanteri hayata geçirebilir veya uygulamaya koyabilirsek gelecekte tarım politikalarını oluşturma açısından daha sağlıklı bilgilerle yola çıkmış olacağız. Hangi ürün için ne kadar teşvik verileceği en az bir yıl önceden açıklanmalı. Böylece üretici neyi ekip ekmeyeceğine karar vermeli. Teşvikler çok sonra açıklanıyor ve beklenene oranda gelir elde edilemiyor. Sonunda çiftçi zarar ediyor. Küçük çiftçi aile tarım işletmeleri mutlaka desteklenmeli. Küçük üreticinin kendi ürünlerini doğrudan üreticiye satabileceği mekanizmalar geliştirilmeli. Tohumculuk kanunu yeniden ele alınmalı. Sertifikalı tohum kullanımı teşvik edilmeli. Tohum üreten firmalara mutlaka ar-ge desteği yapılmalı. Tohumculuk çok önemli. Türkiye coğrafyası bu açıdan çok zengin. Bizim ar-ge desteği verdiğimiz taktirde tohum üreticilerine çok daha sağlıklı ve güzel tohumlar ülkede üretilecektir. Bunun hem dünyaya ihracatı sağlanacak hem de sertifikalı tohum kullanacağı için de daha iyi verim elde edilecek.’ Tarım arazilerinin toplulaştırılmasıyla ilgili bir yasa olduğu ancak çalışmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu,’Bu konuda daha sağlıklı kararlar alınmalı ve adımlar atılmalı. Yeni yasal düzenlemeler yapılmalı. Tarım arsa ofisi kurulmalı. Bu ofis kurulursa arazilerin hem toplulaştırılması hem satılması açısından çiftçinin yaşadığı birçok sorun aşılmış olacak. Öte yandan yurt dışından tarım ürünü getiriliyor. Türkiye’de dahilde işleniyor ama bunlar ihraç edilmiyor. Dolayısıyla burada çiftçi zarar görüyor. Dahilde işleme rejimi çiftçi aleyhine düzenlendiği için mevzuat düzenlenmeli.’’ dedi.

 

ÇİFÇİYE ASGARİ ÜCRET GARANTİSİ

 

Küçük ve orta ölçekli tarım işletmelerinin desteklenmesi gerektiğini aktaran Kılıçdaroğlu, “Çiftçiye asgari ücret düzeyinde gelir garantisi sağlanmalı. Eğer siz bunu yaparsanız diyorlar çiftçi hem köyde yaşayacaktır hem de üretecektir. Asgari gelir güvencesi de olduğu için herhangi bir sorun yaşamayacaktır” dedi. Kılıçdaroğlu, ziraat mühendislerine yıpranma hakkı verilmesi gerektiğini belirtti. Hayvancılığı’nda Türkiye’de çok önemli bir yerinin olduğunu ancak kan kaybettiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, ‘Et ve balık kurumu yeniden yapılandırılmalı. İthalata dayalı hayvancılık politikasından vazgeçilmeli. Eğer ithalata ödenen rakamlar bizim çiftçimize ödenirse çok daha etkin ve kalıcı politikaları oluşturmuş oluruz. ‘dedi. Kılıçdaroğlu, kapatılan tarım meslek liselerinin yeniden açılması gerektiğini söyledi.
Kılıçdaroğlu, toplantının ardından Bedesten Çarşısı’na esnafları ziyaret etti.