Kılıçdaroğlu: 16 Nisan’ı aşacak bir arayış içindeyiz

Kılıçdaroğlu: 16 Nisan’ı aşacak bir arayış içindeyiz
5 Nisan 2018 09:24

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, gruplar halinde görüştüğü milletvekillerinin seçim ittifak talepleri üzerine ’16 Nisan’ı aşacak bir arayış içindeyiz.’ dedi.

 

 

ZİHNİ ERDEM / Aydınlık

Kılıçdaroğlu, Genel Merkez’de onarlı milletvekili gruplarıyla yapacağı ve iki gün sürecek toplantılarına dün başladı. Kılıçdaroğlu ilk gün 60 milletvekili ile görüştü. Bugün milletvekilleri ile toplantılarını tamamlaması beklenen Kılıçdaroğlu Cuma günü de Parti Meclisi’ni toplayacak.

 

 

SÖYLEM BİRLİĞİ UYARISI

 

 

Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, bir saat süren toplantılarında milletvekillerinden, 2019’da yapılacak seçimler, parti çalışmaları ve olası ittifak modelleri ile ilgili görüşlerini alırken onlara bazı uyarılarda bulundu. Kılıçdaroğlu, her toplantıda milletvekillerinden söylem ve eylem birliği içinde olmaları istediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmalarda dile getirdiği konu ve görüşlerin bir hafta boyunca partililer tarafından tekrar edilmesinin önemine vurgu yaptı. Milletvekillerine “Sadece AKP’yi eleştiren bir söylem kullanmayın, bizim projelerimizi ve neler yapacağımızı da anlatın” diye uyardığı ifade edilen Kılıçdaroğlu’nun “AKP’nin 16 yıllık iktidarında başarısız olduğu, başta eğitim, dış politika, ekonomi, hukuk- demokrasi, terör- Kürt Sorunu olmak üzerine beş temel sorun üzerinde yoğunlaşın” diye konuştuğu bildirildi.

 

 

BAHANE KABUL ETMEM

 

 

Milletvekillerinden örgütlerle ilgilenmelerini isteyen Kılıçdaroğlu, “Asıl kopukluk kendi içimizde” dedi. Her milletvekilinin kendi ilindeki örgütüyle sürekli temas halinde olması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Milletvekillerimiz örgütle fikir alışverişinde bulunmalı ve örgütü motive edici çalışmalar yürütmeli” ifadelerini kullandı. 2019 sürecinde milletvekillerinden alanda olmalarını isteyen Kılıçdaroğlu, “Bahane kabul etmeyeceğim. Önümüzdeki süreçte çalışan ve çalışmayanın ayrımı net şekilde yapılacak” uyarısında bulundu. Milletvekillerinden, seçim bölgelerinin yanı sıra sorumlu olduğu illerine gitmelerini de isteyen Kılıçdaroğlu, “O illerde kanaat önderleri, okullar, sivil toplum örgütleri ile diyalog kurulmasının önemini” anlattı.

 

 

Yapılan görüşmelerde milletvekillerinin erken seçim ihtimaline de dikkat çekerek seçim ittifakı ve cumhurbaşkanı adayı konusunu gündeme getirdikleri ifade edildi. Bazı milletvekillerini bu konuda geç kalındığını belirterek, bir an önce adım atılmasını istedikleri öğrenildi. Kılıçdaroğlu, seçim ittifakları ile ilgili ilkeleri belirlediklerini ve ortaya konan ilkelere uyan partilerle genel başkan düzeyinde olmasa da görüşmelerin sürdüğünü söyledi. Kılıçdaroğlu, “16 Nisan’ı aşacak bir arayış içindeyiz bize güvenin. Ciddi bir çalışma içindeyiz. Önümüzdeki dönemi kaderine bırakmayacağız” şeklinde konuştu. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı adayı konusunda diğer partilerin de desteğini alabilecek nitelikte bir adayla yarışa girileceği işaretini verirken, bu konunun yapılacak görüşmeler sonucu şekilleneceğini söyledi.

 

 

GÜL’ÜN ADAYLIĞI

 

 

Görüşmelerde bazı milletvekillerinin “Abdullah Gül’ün aday yapılacağı” söylentilerini anımsatarak, “Bu konu örgütte tepki yaratıyor. Bunun gerçek olmadığı açıklanmalı” sözleri üzerine Kılıçdaroğlu’nün şunları söylediği ifade edildi: “2019 Cumhurbaşkanlığı seçiminde başarılı olmak için özel bir strateji izliyoruz. Biz isimler değil ilkeler üzerinde görüşmeler yapıyoruz. Saadet Partisi başta olmak üzere diğer partilerle temasımız devam ediyor. O yüzden bu aşamada ‘A’ veya ‘B’ kişisi üzerinden tartışma yapmak doğru değil. Biz önce ilkeleri belirleyeceğiz. Çünkü Türkiye’yi nasıl yöneteceğimizi toplumun önüne koymamız lazım. Aksi halde bir anlamı olmaz.”

 

 

HALKIN NABZINI TUTUN

 

 

Kılıçdaroğlu, milletvekillerinden alanda yaptıkları çalışmalarda halkın nabzını tutmalarını ve özellikle hangi parti ile nasıl bir ittifak modeli yapılırsa, halkın ne şekilde tepki vereceğinin belirlenmesi ve Genel Merkez’e iletilmesini istedi. Kılıçdaroğlu’nun ittifak konusu konuşulurken, kongresini yapan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşerek kutlayacağını söylediği de öğrenildi.

 

 

SANDIĞA GÜVENİ YÜKSELTİN

 

 

Ele alınan konulardan bir tanesi de seçim güvenliği oldu. Kılıçdaroğlu’nun diğer partilerle de görüştüklerini belirterek “Halkın sandığa olan güveninin yükseltilerek sandığa gelmelerinin sağlanması gerekiyor. Bu sıradan sıradan bir seçim değil. Ya demokrasi ya tek adam kazanacak. Seçim güvenliği konusunda diğer partilerle birlikte bir süreç başlatıldı” dediği bildirildi.