Kıble Yönü Nasıl Bulunur?

Kıble Yönü Nasıl Bulunur?
23 Ocak 2021 16:34

Namazın dışındaki farzlarından birisi de istikbal-i kıbledir. İstikbal-i Kıble, namazın Mekke’de bulunan Kâbe yönüne yönelmek suretiyle kılınmasıdır. Namazların Kâbe-i Muazzama yönüne doğru kılınması gerekir. Mekke’de bulunan Kâbe yönünden başka bir yöne doğru kılınan namaz sahih olmaz. Namazda esas olan Kâbenin binasına değil, arsasına doğru yönelmektir. Dolayısıyla bu yerin göklere doğru üst tarafı ile derinliklere doğru alt tarafı kıble cihetini ifade eder. Kâbeyi görenler doğrudan Kâbeye, görmeyenler ise Kâbe istikametine yönelerek namazlarını kılmaları namazın farzlarındandır. Kâbeyi görmeyen ve Kâbe cihetine doğru namazlarını kılanların, Kâbenin bulunduğu noktadan 45 derece sola veya sağa sapmaları kıbleden sapma olarak kabul edilmez. Dolayısıyla, Kâbeyi görmeyen ve ondan uzakta olan Müslümanların namazlarını eda ederken Kabe cihetine dönmelerinin farz olduğu, doğrudan Kâbeye dönmenin gerek olmadığı genel kabul görmüş bir hükümdür. O halde namaz kıldığınız yerin kıble yönünü biliyorsanız sorun yoktur. Şayet bulunduğunuz yerin kıble yönünü bilmiyorsanız mutlaka araştırma yapmalısınız. Bunun ilk yolu etrafınızdaki salih kimselerden kıble cihetini öğrenmektir. Etrafta salih kimse yok ise bir takım işaretler ile kıble yönü araştırılır ve kanaat getirilen yöne doğru namaz kılınır.

 

 

Peki kıble yönünün tespiti için araştırmalarımızda nelerden istifade edebiliriz? Veya hangi yöntemler ile kıble yönü bulunabilir? Hem yön hem de kıble cihetinin tespitinde kullanılabilecek en önemli araç elbette pusuladır. Pusulayı metallerden uzakta ve düz bir alanda yatay konumda yere koyunuz. Kuzeyi (N) gösteren ibresi hareketsiz kalana kadar beklenir. İbrenin ucu kuzeyi tersi istikamet ise güneyi gösterecektir. Kıbleyi Bul sitesinden bulunduğunuz yerin pusula kıble açısını öğreniniz. Kuzeyi (N) gösteren ibrenin olduğu 0 açısından itibaren saat yönünde aldığınız kıble açısını uyguladığınızda kıble yönünüzü rahatlıkla bulabileceksiniz. Örneğin, İstanbul kıble açısı 152 derecedir. İbrenin 0 olan uç kısmından itibaren saat yönünde 152 derecenin olduğu yeri bulun ve o yöne doğru yönelmeniz kafidir.

 

Kıble Nerede şeklinde arayış içerisinde olanların kıble bulma hususunda kullanabilecekleri en etkili ve doğru sonuç veren yöntemlerden bir diğeri de kıble saati uygulamasıdır. Bulunulan yerin kıble saati vaktinde güneşe doğru dönen kişi, kıble cihetine dönmüş olur. Bunun için bulunduğunuz şehrin namaz vakitlerini gösteren takvimlerdeki son sütunda yer alan Kıble veya Kıble S. şeklinde gösterilen kıble saati vaktini öğrenin. İstenilen günün kıble saati vaktinde dışarı çıkarak aldığınız kıble saati vaktinde yüzünüzü güneşe doğru dönün ve böylece kıble cihetinizi çok kolay şekilde tespit edin. Geceleri yıldızlar, gündüzleri de güneşin durumu yön bulmakta size fayda sağlayacaktır. Doğadaki diğer unsurlar üzerinden de kıble ciheti belirlenebilir. Örneğin, karınca yuvalarının etrafına yığılan toprağın kuzeye bakan yönünü daha yüksek tuttukları bilinmektedir.

 

Bunların dışında internet nimetlerinden kıble yönünün bulunması noktasında istifade edebilirsiniz. Google Maps ile hazırlanan kıble yönü uygulamaları ile evinizin çatısına kadar inebilir ve kıble çizgisi ile rahatlıkla kıble yönünüzü tespit edebilirsiniz. https://www.kiblebulma.com bu uygulamayı bulabileceğiniz platformların başında gelmektedir. Kıble Bulma sitesinde aynı zamanda burada anlatılan tüm yöntemlerin ayrıntılarını bulabilirsiniz. Namazda cismimiz kadar kalbimizi de Kâbe-i Muazzama yönüne çevirmemiz ve Rab Tealaya bağlamamız duasıyla, hayırlı günler dileriz.