KHK’ya gel

KHK’ya gel
24 Ocak 2017 17:30

En son dün pazartesi 4 yeni Kanun Hükmünde Karaname çıktı.

 

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

 
Bu KHK’ları medeni dünyaya yollasanız, tercüme etseler ve okusalar ne düşünürler, bir fikriniz var mı?

 

 
Esasen bırakın demokrasi dünyasını, KHK’nın yazılı olduğu kağıtları eşeğe yedirseniz kudurur.

 

 
Dün yayınlanana KHK’larda bir de Olağanüstü Hal İşlemlerini İnceleme Komisyonu kurulduğu açıklandı.

 

 
Yani, haksızlığa uğradığını düşünen kişiler bu komisyona başvuracak.

 

 
Ama bu komisyonun kadrosunu kim seçiyor.

 

 
İktidar.

 

 
Olağanüstü hal uygulamaları dahil, demokrasilerde haksızlığa uğradığını düşünen vatandaşlara sadece ve sadece bağımsız mahkemeler ve/veya AYM gibi yüksek mahkemeler karar verir oysa.

 

 

 
Ben hem olağanüstü hal ilan ederim hem de uygulamalarımı benim atayacağım komisyon denetler diye birşey yok bu dünyanın demokrasisinde.

 

 
Şimdi bakın, dünkü 4 KHK’dan bazı bölümler…

 

 
“Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum ve gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı veya irtibatı olan kamu görevlerinin ihraçlarına ilişkin liste….”

 

 
“Bu kişilere ayrıca herhangi bir tebligat yapılmayacak, haklarında özel kanun hükümlerine göre işlem tesis edilecek.”

 

 
“Kamu görevinden çıkarılan bu kişilerin, mahkumiyet kararı aranmaksızın, rütbe veya memuriyetleri alınacak ve bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilemeyecekler. Ayrıca bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek, doğrudan veya dolaylı olarak görevlendirilemeyecek, bunların uhdelerinde bulunan her türlü mütevelli heyet, kurul, komisyon, yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu üyeliği ve sair görevleri de sona ermiş sayılacak.”

 

 
“Bu kişiler hakkında bakanlıkları ve kurumlarınca ilgili pasaport birimine derhal bildirimde bulunacak, bildirim üzerine pasaport birimlerince de pasaportları iptal edilecek.”

 

 
“Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı herhangi bir tazminat talebinde bulunamayacak.”

 

 
“683 Sayılı KHK ile terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara aidiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olan 2 özel televizyon kanalı kapatıldı. Kapatılan özel televizyonlara ait olan taşınırlar ile her türlü mal varlığı, alacak ve haklar, belge ve evrak bedelsiz olarak Hazine’ye devredildi.”

 

 
Görülüyor, KHK’lar öğrencinin okuldan atılmasından, işten atılma, mal varlığına el konması gibi en derinden kişisel düzeylere dokunabilirken, bunlara itiraz edilecek bir mahkeme bile yok.

 

 
Bir komisyon kurulmuş, o da bağımsız bir erk değil, komisyon üyeleri de iktidar tarafından atanacak.

 

 
Olağanüstü haller demokrasilerde olabilir ve demokrasi kurallarına uygın olduğunda meşrudur.

 

 
Ama bizdeki hal bunun dışında bir hal.

 

 
Olağanüstü haller bilhassa da terör ve güvenlik tehlikesi halinde o tehlikenin gerektirdiği bazı çabuk, seri hareketleri mümkün kılması için düşünülmüştür.

 

 
Veya, diyelim, vatandaşa herhangi bir bağa, ovaya girmesini normalde yasaklayamazsınız ama belli bölgelerde terörist silahlı güçler varsa devlet bunu teröristle mücadelenin fiziki koşulları için yasaklayabilir.

 

 
Veya, normal koşullarda polise vermeyeceğiniz bazı yetkileri terör dalgalarına ve teröristlere karşı korunmak için verebilirsiniz.

 

 
Ama bu KHK’larda öğrenci okuldan atılacak, itiraz edecek mahkeme yok, biri işten çıkarılacak, tazminat hakkı yok, edilecek, itiraz edecek mahkeme yok.

 

 
Tv kapatılacak, mal varlığı Hazine’ye devredilecek, itiraz edecek mahkeme yok.

 

 
Ki, olağanüstü hal uygulamaları demokrasilerde çerçevesi çizilmiş ve bilhassa da silah ve şiddet kullanan teröriste karşı uygulamaları düzenler.

 

 
Yüzbin, ikiyüzbin kişi hakkında bu tür yaygın uygulamalar bir olağanüstü hal olayının çerçevesine girmez, bu mantık dışıdır.

 

 
Devlete yerleşmiş ve devlette olmaması gereken kişiler varsa bunu disiplin kuralları ile halleder ve bu kişileri işten atarsınız ama kişilerin mal varlığına el koyma, tazminatını ödememe gibi şeyler hakkında mahkeme yolunun açık olması olağanüstü hallerde de zorunludur demokrasilerde.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Didik didik bir şey aramışlar
Böyle bir kaza nasıl olur
İYİ Parti istifaları