Kesintisiz Güç Kaynağı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kesintisiz Güç Kaynağı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
5 Mart 2018 16:59

Elektronik cihazlar küçüldükçe hasar görme oranı da o denli yükseliyor. Bir taraftan tasarımı iyileştirmek isterken diğer taraftan da kaliteden ödün vermek durumunda kalıyorsunuz. İşte teknolojinin zayıf noktası bu. Bunun yanı sıra da elektrik hatlarının zayıf olması daha doğrusu ülkemiz altyapısının problemli olması bu cihazların daha çok zarar görmesine neden oluyor. Burada alabileceğimiz en basit önlem kesintisiz güç kaynağı diyebiliriz.

 

 

Burada çok basit bir örnek verirsek konu daha anlaşılır olacaktır. Bundan 4 – 5 sene öncesine kadar birçoğumuzun evinde masaüstü bilgisayarlar yer almaktaydı. Ve o dönemlerde de ülkede çok büyük ve çok sık elektrik kesintileri yaşanmaktaydı. Bu noktada başta devlet daireleri olmak üzere birçok yerde herhangi bir dosya üzerinde çalışırken bilgisayar bozulmakta ve çoğu zaman o dosya geri getirilememekteydi. Aynı şekilde o dönem de modemler sürekli yanmaktaydı. İşte bu gibi durumların önüne kesintisiz güç kaynağı ile geçilebilmektedir.

Kesintisiz Güç Kaynağı Ne İşe Yaramaktadır?

KGK, elektronik cihazları elektrik hatlarında meydana gelen yükselme veya düşmelerden korur. Bunun yanı sıra da ani elektrik kesintilerinde devreye girerek sistemi bir süre daha devam ettirmenizi sağlar. Kısaca sizi büyük bir dertten kurtarır.

KGK, elektrik kesintisi sırasında belirli bir süre boyunca kritik yükleri beslemek için aküleri kullanır. Yani aküler güç kaynakları için oldukça önemli bileşenlerdir. Aküler ne kadar iyi olursa güç kaynakları da o derece iyi olacaktır.

Kesintisiz Güç Kaynağı Çeşitleri

Kesintisiz güç kaynakları farklı türlerde karşımıza çıkmaktadır. Şu anda piyasada satışan üç farklı kesintisiz güç kaynağı vardır. Bunlar;

  • Online Kesintisiz Güç Kaynağı
  • Offline Kesintisiz Güç Kaynağı
  • Line-İnteractive Kesintisiz Güç Kaynağı

olmak üzere 3 farklı şeklindedir.

Online Kesintisiz Güç Kaynağı: Gerilim kesilmeleri, gerilim bozulmaları, aşırı yüklenmeler gibi durumlar bu cihaz ile engellenebilir. Sürekli olarak bir beseleme sağlar. Bir çok kurumsal firma tarafından kullanılır. Piyasada bilinen en iyi kesintisiz güç kaynağı türüdür. Fiyatları da oldukça pahalıdır.

Offline Kesintisiz Güç Kaynağı: Piyasada tercih edilmeyen kesintisiz güç kaynaklarının başında gelmektedir. Bu cihazlarda regülasyon bulunmamaktadır. Bu cihazlar, şebekeyi yüke direkt olarak vermektedir. Basit bir şekilde yükü şebeke prizine aktarır. Bu nedenle elektrik kesintisini hissetmez. Yani şebekeyi direkt yüke aktarması, şebekede meydana gelecek bütün bozulmaları yük hissedecektir.

Line-Interactive Kesintisiz Güç Kaynağı: Online güç kaynaklarının pahalı olması, offline güç kaynaklarının güvenilir olmaması sebebiyle line interactive kesintisiz güç kaynağı en çok tercih edilen cihazlardır. Cihazda regülasyon bulunmaktadır. Şebeke yüke direkt olarak aktarılmaz. Burada bir düzeltme meydana getirilir ve aktarım yapılır.