Kesintisiz Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?

Kesintisiz Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?
5 Mart 2018 16:56

Elektrik altyapısı ülkemizde maalesef çok zayıf. Özellikle bundan 5 – 6 sene öncesine kadar daha berbattı ve sanırım birçoğumuzun evinde bozulmadık elektronik cihaz kalmıyordu. Özellikle modem ve masaüstü bilgisayarlar bu konuda çok büyük sıkıntılar yaşatmıştı. Bu gibi durumlarda akla önce jeneratör gelse de alınabilecek daha basit ve ucuz bir yöntem bulunuyor. Kesintisiz güç kaynağı ile hem basit hem de etkili bir çözüm üretebilirsiniz.

 

 

Ani güç kesintileri ve elektrikte yaşanan dalgalanmalardan ötürü ortaya çıkabilecek sorunlara karşı cihazını koruma altına alacaktır. Daha doğru bir deyişle güç kesildikten sonra gücü sürdürerek size zaman tanıyacak ve cihazınızı düzgün bir şekilde kapatmanızı sağlayacaktır.

Kesintisiz Güç Kaynağı Özellikleri ve Çeşitleri

kynk

Kesintisiz güç kaynağı 3 farklı türü vardır. Bunlar online kesintisiz güç kaynağı, offline kesintisiz güç kaynağı ve line-interactive kesintisiz güç kaynağı şeklindedir. Online kesintisiz güç kaynakları en iyisi olarak bilinmektedir. Bu KGS’leri tek tek inceleyelim.

Online Kesintisiz Güç Kaynakları

Online kesintisiz güç kaynakları, diğer türlerin aksine düzeltme yapmaz ve hattı yeniden inşa eder. Bu inşa sırasında da çifte çevrim yani double conversion kullanılır. Bu çevrimler önce doğrultucu katında AC’den DC’ye sonra evirici katından ise DC’den AC’ye yapılır. Böylece oluşturulan bu yeni gerilim ve frekans tamamen bağımsız olmuş olur. Online kesintisiz güç kaynaklarında 3 temel unsur bulunmaktadır. Bunlar;

-Şebekeden sağlanan AC enerjiyi doğrultarak akü grubuna ve eviricilere aktaran “doğrultucu”,

-Akü grubundan ve doğrultucudan alınan DC enerjiyi tekrar AC enerjiye evirerek yüklere aktaran “evirici”,

-Bu işlemler için gerekli DC enerji depolamak için kullanılan “akü grubu” dur.

şeklinde belirtilebilir.

Line-İnteractive Kesintisiz Güç Kaynakları

Piyasada en çok karşımıza çıkan bu güç kaynakları, offline türüne göre daha stabil çalışmaktadır. Çalışma prensibi gereği, offline KGK’dan farklı olarak şebeke gerilimi yüke bir miktar düzeltilerek aktarımı sağlanır.

Offline Kesintisiz Güç Kaynağı

Normal olarak şebekeye yükü direkt olarak verirler. Kısaca elektrikli cihaz prizde nasıl çalışıyorsa bu sistemde aynıdır. Fark olarak ise elektrik kesintisi durumunda devreye girerek yükü aküden beslemeye başlar. Çok tercih edilen bir sistem değildir.

Kesintisiz güç kaynağı çeşitleri ve fiyatları konusunda Faz Ticaret sitesini ziyaret edebilirsiniz.