O kente deprem uyarısı!..Kentin yarıya yakını yıkılabilir

O kente deprem uyarısı!..Kentin yarıya yakını yıkılabilir
14 Haziran 2017 09:19

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Kerem Kadir Oğuz, Manisa’da önümüzdeki 10 yıl içerisinde büyük bir deprem olma olasılığının yüzde 60 olduğunu belirterek, gecikmeden önlem alınmasını istedi. Oğuz, Ege Denizi’nde olan 6.2’lik depremin Manisa’da olması durumunda kentin yarıya yakınının yıkılabileceğini öne sürdü.

 

 
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Manisa İl Temsilcisi Kerem Kadir Oğuz, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Manisa’da büyük bir deprem olma olasılığının yüzde 60 olduğunu söyledi. Jeoloji mühendisleri olarak tarihsel depremleri incelediklerinde, bu bölgede tarihte çok büyük depremlerin yaşandığını hatırlatan Oğuz, “17’nci yüzyılda Manisa ve çevresinde meydana gelen depremlerde çok büyük bir yıkıntı yaşanmış. En son Alaşehir İlçesi’nde 1969 depremi oldu. Dün yaşanan depremi İzmir’den İstanbul’a kadar her yer hissetti. Depremlerin ne zaman olacağını bilemiyoruz ama kesin olacağını biliyoruz. Türkiye’nin her yeri faylarla kırılmış durumda. Her yerde bu önlemleri almak durumundayız. Bu sonuçlara bakıldığında önümüzdeki 10 yıl içerisinde Manisa’da büyük bir deprem olma olasılığı yüzde 60. Deprem olasılığı bu kadar yüksek iken vakit geçirmeden bir an önce önlem almamız gerekiyor” dedi.

 

 

EV ALIRKEN DEPREME DAYANIKLILIĞA DİKKAT

 

 

Deprem konusunda AFAD ve belediyelere büyük görevler düştüğüne dikkat çeken Oğuz, “Sürekli ‘Ne zaman deprem olacak?’ sorusu soruluyor. Ne zaman olacağının bir önemi yok. Buna hazırlıklı olup olmadığımızın sorulması lazım. Ne zaman olacağını bilerek belki canımızı kurtarabiliriz ama çok ciddi maddi kayıplarımız olur. AFAD gibi kamu kurumlarımıza ve belediyelerimize çok büyük görevler düşüyor. Belediyeler, kanunda da belirtildiği üzere tüm afetlere karşı önlem almakla yükümlüdür. Binalar yapılırken kontrollerin çok iyi yapılması gerekiyor. Binalar yapılırken ilk yapılan iş zemin etütleridir. Belediyelerimizin bu zeminleri çok iyi kontrol etmesi gerekiyor. Yapı denetim elemanları zemin etütünde başarılı değiller. Vatandaşlarımızın ev alırken önce depreme ne kadar dayanıklı olup olmadığını sorgulaması lazım” diye konuştu.

 

 

“MANİSA’NIN YARISI YIKILABİLİRDİ”

 

 

Ege Denizi’nde meydana gelen depremin Manisa’da olması durumunda kentin yarıya yakınının yıkılabileceğini iddia eden Oğuz, “5.1’de Gölmarmara tarafında olan depremde çok büyük hasarlar meydana geldi. Ege Denizi’nde olan depremin Manisa’da olması durumunda kentin yarıya yakını yıkılabilirdi. Yıkıntılar sonucu yangınlar çıkabilir, yollarımız tıkanabilir. Bununla ilgili önlemler alınması gerekiyor. Manisa’da 6 ve 7 şiddetine varan depremler tarihte tespit edildi. Bunun gelecekte de olacağı kesin. Manisa’da deprem risklerini belirleyerek, bunları azaltmamız gerekiyor” dedi.

 
Kaynak: Ersan ERDOĞAN/MANİSA, (DHA)