Kendi yurtlarını kuruyorlar Öğrencilerden harem selamlık yurt uygulamasına karşı ‘çadır kent’

Kendi yurtlarını kuruyorlar Öğrencilerden harem selamlık yurt uygulamasına karşı ‘çadır kent’
23 Eylül 2013 11:43

Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun İzmir’deki yurtlarını “harem selamlık” olarak ayırması öğrencileri yeni arayışlara itti. Binlerce öğrenci bugün Ege Üniversitesi Merkez Kütüphane karşısında çadırlarıyla kendi yurtlarını oluşturacak.

 

 

Saat 12.00’de çadır kurmaya başlayacak öğrenciler, AKP’nin uygulamalarını da “Ortaçağa geçit yok” sloganıyla protesto edecek.
Geçen yıl Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurtlarına yaptığı inceleme sırasında Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “Kız ve erkek öğrencilerin aynı yurtta kalmasından rahatsız oluyorum” demişti. Bunun üzerine Yurtkur devreye girerek “harem selamlık yurt” uygulamasına İzmir’den başladı.

 

Ege Üniversitesi’nin Bornova Kampusu’nda yer alan Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenci Yurdu, kız öğrenci yurdu olarak değiştirildi. Bu yurtta kalan erkek öğrenciler İnciraltı, Buca ve Çiğli’deki yurtlara sürüldü. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okuyan kız öğrenciler de Bornova’ya gönderildi. Üniversitelerine 1.5 saatlik uzaklıktaki yurtlara gönderilen öğrenciler, bu uygulamanın ardından giderlerine ulaşım masrafını da eklemek zorunda kaldı. Öğrencilerin tepkisine karşın harem selamlık yurt uygulamasından geri adım atılmadı.

 

Öğrenciler de bu uygulamaya karşı seslerini yükseltmek için kendi yaşam alanlarını kurmaya karar verdi. Türkiye Gençlik Birliği’nin organize ettiği çadır organizasyonuyla, yurtların dönüşmesi nedeniyle okullarına kilometrelerce uzağa taşınan öğrenciler için yaşam alanı kurulacak. Öğrenciler, orada sadece barınmayacaklarını “yeni bir yaşam” inşa edeceklerini de söyledi.

 

 

 

 

 

 

 

Cumhuriyet