Kelle koltukta ameliyat

Kelle koltukta ameliyat
18 Ağustos 2014 10:03

Şantiyeye dönen İstanbul hastanelerinden sağlık manzarasını eski Türk Tabipleri Birliği Başkanı Aktan anlattı: Bir yanda ameliyat yapılırken diğer yanda inşaatın sürdüğü zamanlar oldu.

 

 

İstanbul’daki çok sayıda kamu hastanesinin depreme karşı dayanıksız olması ya da teknolojik bakımdan yetersizlikleri gerekçesiyle yıkılıp yeniden yapılması, hastane bahçelerini tam anlamıyla şantiyeye çevirdi. Bazı hastaneler, çevre ilçelerdeki binalara taşınırken bazıları ise yerinde blok blok yıkılarak yenileniyor. Bir taraftan inşaat sürüyor, diğer taraftan poliklinik hizmetleri veriliyor, ameliyatlar yapılıyor. Hastalar hastane içindeki inşaat şantiyelerini aşarak tedavi olacakları yere gidiyor.

 

 

Ya uzaktakine ya özel hastaneye

 

 

Taşınma işlemleri sırasında bazı hastanelerde hastalara ait MR, röntgen gibi görüntülemelerin kaybolduğu bile konuşuluyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) eski Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan’ın “Yenilemeler o kadar plansız yapılıyor ki bir taraftan ameliyatlar yapılırken karşı koridorda inşaat olabiliyor. Bu ciddi enfeksiyon riskini de beraberinde getiriyor” sözleri ise sağlıkta plansız dönüşüm tablosunu çıplaklığıyla ortaya koyuyor. 12 yıldır iktidarda olan AKP hastane yenilemelerini son 3-4 yıla sığdırdı. Yeniden yapılandırma ve güçlendirme çalışmaları kapsamında, İstanbul’da özellikle kentin hasta yükünü taşıyan Çapa’daki İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (CTF) ile Okmeydanı, Şişli, Dr. Lütfi Kırdar, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanelerindeki inşaatlar zaman zaman hastaların sorunlar yaşamasına neden oluyor. Taksim İlkyardım Hastanesi örneğinde olduğu gibi bazı hastaneler (Gaziosmanpaşa) taşınıyor. Bu durumda hastalar ya uzağa gitmek zorunda kalıyor, ya da özel hastanelere gitmek zorunda kalıyor.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet / Sibel Bahçetepe