Kazılan hendekler kapatılmaya başlandı

Kazılan hendekler kapatılmaya başlandı
31 Ocak 2015 18:52

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde çıkan olaylardan sonra sokak girişlerine açılan hendekler, bugün belediye tarafından kapatılmaya başlandı.

 

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, “Şunu açık bir şekilde ifade ediyoruz. Kürt halkı bu dönemin ruhuna göre hareket ediyor. Hendeklerin açılması da bunun içindi. Hendeklerin açılması keyfi tutuklamalara ve siyasi soykırım operasyonlarına karşı bir tedbir olarak açıldı. Ama şu an bu hendekleri kapatıyoruz” dedi.

 

Cizre’de 26 Aralık’tan itibaren 4’ü çocuk 6 kişinin ölümü, 6 kişinin de yaralanmasına neden olaylardan sonra, sokak girişlerine PKK’nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleri tarafından ilçenin Nur, Sur, Cudi ile Yafes Mahallelerine güvenlik güçlerinin girmesini engellemek için kazdığı hendekler, bugün belediye tarafından kapatılmaya başlandı. Sur Mahallesi’nden başlanan hendek kapatma çalışmalarını HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Belediye Başkan Yardımcısı Kadir Konur, DBP ilçe yöneticileri ile öldürülen 15 yaşındaki Ümit Kurt ile 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın babaları da izledi.

 

SARIYILDIZ: KEYFİ TUTUKLAMALARA KARŞI HENDEKLER AÇILDI

 

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, hendeklerin çok iyi anlamak gerektiğini belirterek şunları söyledi:

 

“Cizre ve civar ilçelerde ve Kürdistan’ın bir çok ilçesinde Kobani sürecinde hendekler açıldı. Ama açıldıktan bugüne kadar da hep çarpıtıldı. Hükümet ve bu iktidardan uzaklaştırılan ve Paralel denilen, Cemaat denilen bu çevreler bunu hep çarpıttılar. Hendekler Kobani sürecinde AKP hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Kürtleri arkadan vurmaya çalıştı. Kürtlerin kırk yıldan bu yana ortaya çıkardığı değerleri çetelerin insafına terk etti. Kürtlerin üzerinde büyük bir soykırım ve büyük bir katliam tehdidine zemin hazırladılar. Buna bir tepki olarak ve siyasi soykırım operasyonları, keyfi tutuklamalara karşı bir tedbir olarak hendekler açıldı. Biz sayın Öcalan’ın değerlendirmelerinden sonra hendekleri halkımız kapatmaya çalıştı, yalnız ilk hendeğin kapatıldığı yerden mahallenin içerisine zırhlı araçlar girdi. O akşam Ümit Kurt isminde 15 yaşındaki bir gencimiz öldürüldü. O zamanda biz bir açıklama yapmıştık ve çocuklarımızı öldürmeye gelen polisleri mahallelerimize sokturmayacağız demiştim. O yaptığımız değerlendirmemiz bile o zaman çarpıtılmıştı. Şunu açık bir şekilde ifade ediyoruz. Kürt halkı bu dönemin ruhuna göre hareket ediyor. Hendeklerin açılması da bunun içindi. Hendeklerin açılması keyfi tutuklamalara ve siyasi soykırım operasyonlarına karşı bir tedbir olarak açıldı. Ama şu an bu hendekleri kapatıyoruz.”

 

“POLİSLERİ ENGELLEMEYE ÇALIŞACAĞIZ”

 

Sarıyıldız, yine uyardıklarını belirterek, “Kürtleri iktidar içerisindeki kimi çatışmalara, kimi çevrelere alet etmeyin. Şu anki hendekleri basının bir kısmı, paralel denilen kesim ile hükümete yakın kesim iktidar kavgasının aracı haline getirmiş durumdalar. Ama Kürt halkı bu oyuna gelmeyecektir. Ayrıca halkımıza karşı bir provokasyon olarak kullanılan hendekleri bir araç olarak kullanmaktan çıkaracağız. Biz kapatacağız, yalnız halkımız kendisini savunmaya devam edecektir. Halkımız pervasızca saldırıların karşısında durmaya devam edecektir. İnsanlarımızı gözaltına almak için, gaza boğmak için, baskı uygulamak için sokaklara girmeye çalışan polisleri engellemeye çalışacağız. Yalnız bu çarpıtılmasın. Biz bunu bu dönemin ruhuna göre gerçekleştireceğiz, halkımız da bunu böyle biliyor. Dolayısıyla bu çağrıyı aynı zaman da hükümete yapıyoruz. Halkımız öteden beri olduğu gibi şimdi de dönemin ruhuna göre hareket ediyor. Ama hükümet yaptığı uygulamaları ile bu sürecin karşısında bir pozisyon belirledi, bu kabul edilecek bir tutum değildir. Bundan sonra da halkımız kendisini ve onurunu korumaya devam edecektir. Ama biz bundan sonra insanların burnu kanamasın diyoruz. Yeni bir süreç başlamış ise bu sürecin doğasına ve ruhuna göre herkes üzerine düşeni gerçekleştirmek ve yapmak zorundadır. Halkımız kendisini korumaya devam edecektir ve hendeklerin kapatılması da bu konuda iyi anlaşılmalıdır” dedi.

 

Hendeklerin kapatılması ile ilgili Vali, Kaymakam ve mülki idare amirleri ile görüştüklerini belirten Sarıyıldız, “Hendeklerin kapatılmasından sonraki süreç ile ilgili hassasiyetlerimizi kendilerine ilettik. Umarım onlar da buna denk bir hassasiyetle yaklaşırlar” dedi.

 

Ramazan İMRAĞ/ CİZRE(Şırnak), (DHA)