Kaz Dağları’ndan sonra sıra Alaplı’da; Kanadalı şirket altın ve bakır için sondaja başladı

Kaz Dağları’ndan sonra sıra Alaplı’da; Kanadalı şirket altın ve bakır için sondaja başladı
31 Ağustos 2019 08:42

Çanakkale Kaz Dağları’nda Kanadalı şirket Alamos Gold’un yaptığı çevre katliamına tepkiler sürerken ikinci bir Kaz Dağları vakasının Zonguldak Alaplı’da yaşandığı ortaya çıktı. Kanadalı şirket, Zonguldak’ın Alaplı İlçesi’nde taşeron firmalarla birlikte Çanakçıdere çevresinde altın ve bakır için sondaja başladı.

 

 

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre, Zonguldak halkı duruma tepki gösterirken bölgede protestolar da başladı. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz da bölgeye giderek inceleme yaptı. Yavuzyılmaz, “116 yaşında 4 bin ağacın yanı sıra, 26 tür ağaç ve 24 tür yaban hayvanın yaşadığı bölgede altın ve bakır arayan Kanadalılar evlerine dönsün. Bu memleket bizim. Ormanımıza, havamıza, hayvan dostlarımıza zarar veremezsiniz. Bizi zehirleyemezsiniz” dedi.

CHP Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gümeli Belde Belediye Başkanı Ahmet Saydam ve vatandaşların da eşlik ettiği Yavuzyılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Doğamız talan ediliyor, madenlerimiz peşkeş çekiliyor. 2012-2018 yılları arasında 65 bin hektardan fazla orman alanı madencilik faaliyetine açıldı. Halen ülkemizde 25’in üzerinde yabancı şirket maden çıkarıyor. Yabancı şirketler, yurdumuzu sömürüyor.”

 

https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/kazdaglarindan-sonra-sira-alaplida-5309176/