Kaybedeni bir hayli fazla olan seçimden notlar :

Kaybedeni bir hayli fazla olan seçimden notlar :
13 Ağustos 2014 09:50

Evet , CHP kaybetmiştir, Kılıçdaroğlu kaybetmiştir. İhsanoğlu kaybetmiştir.

 

Osman ERCAN H&H YORUM

 

Ama bana kalırsa en çok MHP ve BBP kaybetmiştir. Adeta buharlaşan milliyetçi oylar bir yağmur gibi Erdoğan lehine yağmıştır.
Anlaşılan o ki milliyetçi liderler patilerini İhsanoğlu konusunda ikna ederken,seçmenlerinin önemli bir bölümünü ve tabanlarını ikna edememiştir.

 

Yine kişisel bir kanaatimi daha paylaşmak isterim : İhsanoğlu doğru adaydır fakat kampanya biçimi yanlıştır. Ortada halkı etkileyebilecek bir seçim afişi , seçim müziği ve söylem yoktur.

 

Mitingler seçim ruhundan yoksun bir şekilde yapılmıştır. Çatıyı bir araya getiren partiler İhsanoğlu’ na yürekten inanamadıkları için kampanyada yüreğini ortaya koyarak çalışan kişi sayısı da oldukça azdır.

 

Geçtiğimiz hafta Akdeniz ve Ege bölgelerinin pek çok ili,ilçesi ve beldesini görme fırsatı buldum. CHP ‘nin oy deposu olarak bilinen bu bölgelerde bile bir tane Ekmeleddin İhsanoğlu seçim kampanyası ve afişine tanık olmadım. Fakat Erdoğan’ın seçim ekibi seçim araçları,afişleri ve kitapçıklarıyla her yerdeydi. Apartmanların balkonları ve camları ”Uzun Adam” afişleriyle seçime hazırdı.

 

Diğer bir önemli not :

 

CHP, MHP, DSP ve BBP gibi partiler eğer 30 Mart 2014 yerel seçimlerindeki aday tanıtım performanslarını Cumhurbaşkanlığı seçimi için sergileyebilselerdi meydana çıkan sonuç eminim çok farklı farklı olacak, belki de çatı adayının oy oranı yüzde 45 leri bulacak doğal olarak Erdoğan yüzde 50 nin altında kalacaktı. Fakat seçim kampanyası boyunca sürüp giden enerji eksikliği seçmeni de sandıktan soğuttu ve seçim heyecanını ve önemini halka aktaramadı. Çünkü Erdoğan’ın aday olduğu gün seçimi kazanacağına inanan ve Çatı adayıyla bir türlü bütünlük kuramayan geniş bir muhalif kesim vardı. Bu umutsuzluk ve ruhsuzlukla girilen seçimde ortaya çıkan sonuç da muhalefet cephesi açısından tatminkar olmadı.

 

Sonuç:

 

Bundan sonra yapılacaklar ve atılacak adımlar çoğumuzun bildiği gibi bellidir. Muhalefet liderleri yenilgiyi kabul etmeli,seçim sonuçlarından gerekli dersi çıkarmalı ve cefakar seçmenine olan vefa borcunu ödemelidir. 2015 genel seçimine yaklaşık 10 ay kala muhalefetin attığı her adım stratejik olmalıdır.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Koalisyon öcü müdür yoksa uygarlık mıdır?
Çok seçenekli seçim
Ankara Sohbetleri 2- “Başka Kent Ankara” (Feridun Büyükyıldız)