‘Kasten öldürmekten yargılansınlar’

‘Kasten öldürmekten yargılansınlar’
29 Ağustos 2014 07:35

DİSK, SOMA’da kamu davası açılmasını istedi.

 

 

DİSK’e bağlı Devrimci Maden İşçileri Sendikası (Dev Maden-Sen), 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma faciasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile şirket yöneticilerinin “kasten öldürme” suçundan yargılanmalarını istedi.

 

 

Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran Dev Maden-Sen’in dilekçesinde, madeni denetleyen ve ruhsat veren kurumlar olan Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin kusurlu bulunduklarına dikkat çekildi.

 

 

Dilekçede, “Ancak ne yazık ki bu yetkililer hakkında savcılığınızca gerekli işlemler yapılmamıştır. Sorumluların yargılanması halen Türkiye’nin gündeminde olan bu olayla ilgili yasal bir sorumluluk olduğu kadar toplum vicdanını ilgilendiren, toplumun ‘sinir ucu’ olan bir zorunluluktur” denildi.

 

 

‘Şirketin sorumluluğu vardır’

 

 

Dilekçede bu yetkililerin sorumluluklarının, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar, yasa ve yönetmeliklerin de bir gereği olduğu vurgulandı.

 

 

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu yetkililerinin de sorumlu oldukları ve cezalandırılması gerektiğine işaret edilen dilekçede, Maden Mühendisleri Odası’nın faciayla ilgili raporuna da dikkat çekildi. Dilekçede şirketin sorumluluğuna da vurgu yapılarak, “İcrai davranışın diğer failleri olarak Eynez Maden Ocağı’nı işleten Soma Kömür İşletmeleri AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve yetkilileri ile Soma Holding AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı ve bu şirketlerin asıl sahibi Alp Gürkan’ın sorumluluğu alenen ortadadır” denildi.

 

 

‘İşçi güvenliği için tedbir alınmadı’

 

 

Dilekçede, facianın meydana geldiği ocağın, işletilmesinde projeye uygun faaliyet yürütülmediği, proje değişikliklerinin kayıt dışı olduğu, iş ve işçi güvenliği için tedbir alınmadığı, can güvenliği açısından sorumlulukların yerine getirilmediği, oksijen seviyeleri düşüklüğünün cihazlarca bildirilmesine rağmen tehlike hallerinin görmezden gelindiği vurgulandı. Dilekçede, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu gibi tespit yükümlülüğü olan hiçbir kurumun denetim, tespit, faaliyeti durdurma da dahil hiçbir yaptırım görevlerini yerine getirmedikleri, bu yok sayma/işlem yapmama iradesinin de bilerek ve istenerek ortaya konulduğu görülmüştür. Bu kapsamda dilekçemiz ve Maden Mühendisleri Odası ön raporu ile sayılan şüphelilerin doğrudan icrai faaliyetleri ile faciada kusur ve sorumluluklarının olduğu açık hale gelmiştir” denildi.

 

 

 

Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı yetkilileri ile firma yetkilileri hakkında TCY’nin “kasten öldürme” başlıklı maddesi gereğince soruşturma yapılarak kamu davası açılması istendi.

 

 

Kaynak: Cumhuriyet / Mustafa Çakır