Karizma çizilmesin diye

Karizma çizilmesin diye
27 Mart 2015 09:00

Kulislerde AKP’nin ‘iç güvenlik’ ısrarına ilişkin nedenler ‘Doğrudan Erdoğan istediği için’ ve ‘Seçimi ve sandığı kendi kontrolüne almayı planladığı için’ diye sıralanıyor.

 

Muhalefetin “atom bombası” diye nitelediği İç Güvenlik Paketi, 12 gün önce çekildiği komisyondan AKP’nin siyasi kararıyla yasalaştırılmak için yeniden TBMM Genel Kurulu’na indirildi. AKP’nin paketi yeniden getirmesinin nedenleri, “Karizmayı çizdirmemek için”, “Doğrudan Erdoğan istediği için” ve “Seçimi ve sandığı kendi kontrolüne almayı planladığı için” diye sıralanıyor.

 

AKP yönetimi, muhalefetin direnişi arasında paketin hukuk açısından “en tehlikeli” bulunan düzenlemelerin de içinde olduğu 67 maddesini Genel Kurul’da kabul ettirdikten sonra paketi komisyona geri çekmişti.

 

AKP, paketi geri çekerken yürürlük ve yürütme maddelerini çekmemiş, böylece kabul ettirdiği 67 maddeyi her an yeniden yasalaştırma imkânını elinde tutmuştu. Meclis’teki üç muhalefet partisi de ortak ve farklı nedenlerle pakete karşı çıkıyor. Paketin görüşmeleri sırasında kürsüde oturma eylemi yapan ve diğer partilerden farklı olarak “paketin çözüm sürecine de zarar vereceğini” savunan HDP’de AKP’nin paketi yeniden yasalaştırma kararının nedenleri şöyle sıralanıyor.

 

Getireceklerini biliyorduk: Biz kendileriyle Dolmabahçe sonrası paketin geri çekilmesi olmazsa yumuşatılması konusunda çok görüşme yaptık. Ancak buna yanaşmadılar. “Çözüm süreci nedeniyle taviz verdiler” algısı oluşmaması için de paketi yasalaştırmakta kararlaydılar. Biz her şeye rağmen bu paketi karizmayı çizdirmemek için de getireceklerini biliyorduk. Kendilerinden edindiğimiz izlenim buydu.

 

Başkanlık altyapısı

 

Erdoğan’ın talimatı: Paket, Kobani eylemleri sonrasında Meclis’e ‘kamu düzeni’ diye getirildi ama arkasındaki asıl gücün Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu herkes biliyor. Erdoğan, güvenlik paketini başkanlık sisteminin altyapısı olarak görüyor.

 

Seçimi kontrol: AKP, bu paketle sadece sokağı, hayatı, örgütlülükleri değil seçim sürecini de kontrolü altına almak istiyor. Bu paket geçtikten sonra seçim ve sandık güvenliği daha da kritik hale gelecek.

 

CHP’nin bakışını da Grup Başkanvekili Levent Gök anlattı:

 

Kendi güvenlikleri için: AKP, paketin kendi güvenliği için gereken 67 maddesini yasalaştırıyor. Bu paket Türkiye’yi polis devletine götürecek. Atom bombasıdır.

 

Kampanya kontrolü

 

Sandık hileleri: AKP; bu paketle bizim, muhalefetin seçim kampanyasını da kontrol altına almayı amaçlıyor. Elinde “makul şüphe” yetkisini de bulunduran AKP, bu paketle muhalefetin 7 Haziran’daki seçim kampanyasından suçlar çıkarabilir. Yapacakları sandık hilelerinin güvenliğini bu paketle sağlayacaklar.

 

Kaynak: Erdem Gül / Cumhuriyet