Karayılan: Özerkliği inşa süreci başlatacağız

Karayılan: Özerkliği inşa süreci başlatacağız
18 Mart 2014 07:20

Çözüm sürecinin PKK’yı güçlendirdiğini anlatan Karayılan, seçimden sonra hükümet adım atmazsa “Öz gücümüzle demokratik özerkliği inşa sürecini başlatırız.” dedi.

 

Karayılan, AKP’nin verdiği sözlerin gereklerini yerine getirmediğini söyledi. Devletin adım atmadığından yakınarak “Önderliğimizin diyalogla istediği şeyleri kendi öz gücümüzle gerçekleştireceğiz. Özerkliği inşa sürecini başlatırız” tehdidini savurdu.

 

KCK’nın yürütme konseyi üyesi Murat Karayılan, örgütün yayın organlarından SterkTV’de Kürtçe özel programa katıldı. Karayılan, AKP hükümetinin süreçle ilgili gerekli adımları atmadığını, devletin mevcut ateşkesi birçok defa ihlal ettiğini savundu. Seçimlerden sonraki haftalarda hükümetin adım atması gerektiğini söyleyen Karayılan, “Çözüm süreci kendi içinde üç aşama olarak belirlendi: Birinci aşama olarak ateşkes yapılacak ve gerilla Kuzey’den geri çekilmeye başlayacaktı. Bu gerçekleşti.

 

SÜREÇ BİRİNCİ AŞAMADA

 

Ateşkes ilan ettik ve geri çekilmeyi başlattık. İkinci aşama yasal ve anayasal adımların atılması gereken bir dönemdi. Bunlar da Türk devletinin üzerine düşen görevlerdi. Ama Türk devleti ve AKP hükümeti ikinci aşamanın gereklerini yerine getirmedi. Yani bu dönemi başlatmadı. Bunun içindir ki süreç halen birinci aşamadadır. Yani birinci aşama bitmiş olmasına rağmen ikinci aşama başlamıyor. Çünkü AKP hükümeti bu konuda verdiği sözlerin gereklerini yerine getirmiyor. Yani üzerine düşen görevleri yapmıyor. Bundan dolayı süreç tıkanmış durumdadır. Son olarak seçim sonrasında adım attılar, attılar; atmadılar süreç bitmiştir. Yani bu adımlar seçimden hemen bir gün sonra belki olmaz ama 1-2 hafta geçmesine rağmen adım atmazlarsa herkes bilsin ki bu süreç bitmiş olacaktır.” diye konuştu.

 

ÖCALAN ÖZGÜRLEŞMEDEN SİLAH BIRAKILMAZ

 

Karayılan, Öcalan hapisten çıkmadığı müddetçe PKK’nın silah bırakmayacağını şöyle anlattı: “Önder Apo ve tüm siyasi tutsaklar özgür olmadıkça, gerilla asla silah bırakmayacaktır. Gerillanın silah bırakmasının tek yolu, Önder Apo’nun da katılacağı büyük bir gerilla kongresinin silah bırakma kararı almasıdır. Bunun başka yolu yoktur. Doğrudur, Kürdistan Özgürlük Gerillası, Önder Apo’nun talimatlarına bağlıdır. Fakat Önder Apo zindanda olduğu müddetçe silah bırakma talimatı verse bile gerilla yerine getirmez. Bu, gerillanın kararıdır.”