Karantinada 3 gün: Yurtlara ahır diyenleri kınıyorum

Karantinada 3 gün: Yurtlara ahır diyenleri kınıyorum
21 Mart 2020 11:32

Dünyayı etkisi altına alan korona virüsü nedeniyle uçuşların yasaklandığı Almanya, Fransa, İspanya ve Hollanda’nın da aralarında bulunduğu 9 ülkeden Türkiye’ye dönen yurttaşların karantina süreçleri devam ediyor. Hollanda’daki ailesinin yanından Türkiye’ye dönen ve İstanbul’daki Fatih Sultan Mehmet Karma Öğrenci Yurdu’nda 3 gündür karantinada bulunan üniversite öğrencisi Hüseyin Beyhan, yolculuk esnasında yaşadıklarını ve yurttaki karantina koşullarını anlattı.

 

 

 

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre Hollanda’daki ailesinin yanında bulunduğu sırada korona virüsü vakalarının yaşanmaya başladığını ifade eden Beyhan, “Ağabeyimin bir çocuğu olmuştu, onları ziyarete gelmiştim. 21 Mart’ta geri Türkiye’ye dönecektim. Ben Hollanda’ya gittiğim esnada ne Türkiye’de ne de Hollanda’da resmi bir vaka yoktu. Türkiye’de ilk vakanın ortaya çıkması ile birlikte uçuşlar yasaklandı” dedi.

 

 

‘İMZALADIĞIMIZ TAAHHÜTNAME İLE BİLET ALDIK’

 

 

Türkiye’ye dönmek için resmi makamlara başvurduğunu ifade eden Beyhan, ülkeye dönüş sürecinde yaşadıklarını şu şekilde anlattı:

“Türkiye’de ilk vakanın tespit edilmesiyle ilk etapta uçuşlar yasaklandı. Sonrasında 14- 17 Mart arası dönebileceğimiz söylendi. 21 Mart olan dönüşümü 16 Mart’a çektim. Bu sefer de 15 Mart’tan itibaren durdurdular. Konsolosluğa başvurdum. 17 Mart’ta gidebileceğimi söylediler. Hollanda hava alanına geldiğimizde bizi konsolosluk görevlileri karşıladı. ‘Türkiye’nin önlem ve tedbirlerine uyacağıma’ ilişkin taahhütname imzalattılar. O taahhütname ile yeniden bilet alabildik. Uçağa binerken özel kıyafetli görevliler tarafından ateş ölçümü yapıldı, maskeler verildi. Uçak Türkiye’ye indiğinde bir saat bagajların inmesini bekledik. Uçakta bir panik havası yoktu, herkes sakindi. Havaalanında alınarak polis eskortu eşliğinde kalacağımız yurtlara getirildik” dedi.

 

 

‘KAPIYA İSİM SÖYLEDİK, ODA NUMARAMIZI SÖYLEDİLER’

 

 

İstanbul’da kalacakları KYK yurduna geldiklerinde sağlık personeli ve emniyet çalışanlarının kendilerini karşıladığını ifade eden Beyhan, “Yurda gece yarısı geldik. Kapıda isim söyledik, oda numaramızı söylediler. Odaya girdiğimde her yer temizdi, yataklar düzenlenmişti. Ertesi gün doktorlar yurda gelerek bizleri muayene etti, ateş ölçümü yapıldı. Benim şikâyetim yoktu, ateşim de normaldi, test yapmadılar. Her gün gelip kontrol ediyorlar. Aile hekimim de aradı, 14 gün boyunca arayarak kontrol edeceğini söyledi. Odalar üç kişilik ama tek kalıyoruz. Yurda getirildiğimiz ilk gün kimin nerede kalacağına dair bir karışıklık vardı. Sistem henüz oturmadığı için de yemekler geç geliyordu. Ama şu an düzeldi. Çocuklu aileler biraz zorlanıyor, çocuklar durmuyor, aşağıya inmek istiyorlar. Burada dayanışma var. Sağlık çalışanları için pencerelere çıkıp bütün yurtta kalanlar olarak onları alkışladık. Zaman zaman şikâyetler oluyor ama anlayış ile şikâyet ediyorlar” dedi.

 

 

KARANTİNADA 3 GÜN: ‘İSTEĞİMİZ OLDUĞUNDA POLİSLER GETİRİYOR’

 

 

Karantinada 3 günü geride bıraktığını ifade eden Beyhan, “Bol bol kitap okuyorum, camdan dışarıyı izliyorum, telefonla zaman geçiriyorum. Zaten odadan çıkmıyoruz. Ancak bulunduğumuz koridora çıkabiliyoruz. Görevliler çamaşır suyu ve cam sil getiriyor. Yemekler 3 öğün veriliyor. Bazen kuruyemiş ve meyve suları veriliyor. Dışarıdan isteğimiz olduğu zaman polisler getiriyor. Karantina süresi bitikten sonra ihtiyaç duyulduğu halde gönüllü olarak görev yapmaya da hazırım” dedi.

 

‘YURTLARA AHIR DİYENLERİ KINIYORUM’

 

 

Karantina için öğrenci yurdunda kalan bazı kişilerin KYK yurtlarına yönelik “Ahır gibi” sözlerine tepki gösteren Beyhan, “‘Ne diye geliyorsunuz virüslerinizle Avrupa’dan’ diyenle ‘Karantina altında kalmayıp polislere zorluk çıkaran’ arasında bir fark görmüyorum. Bu yurtlara ahır diyenleri kınıyorum. İki taraf da cahil. Her yer pırıl pırıldı. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Onları yerlerinden ettiğimiz için de çok üzgünüm. Eğer bu odada kalan kardeşlerimi bulursam zor günleri atlattıktan sonra yemeğe gitmek isterim” dedi.