Karamsarlıktan kurtulmanın çaresi

Karamsarlıktan kurtulmanın çaresi
4 Mart 2014 16:56

Saygıdeğer okuyucularımız! Yazımızın konusu, karamsarlıktan kurtulmanın çaresi hakkında olacaktır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Yıl 1989 Hindistan-Assam eyaleti-Tezpur-Khalihamari: Doğu Himalaya dağları eteklerinde Uygur Türklerinin ikamet ettiği köy ve bölgelerinde 13 günlük ziyaretim oldu, bu ziyaret esnasında soydaşlarımızla sohbetlerde edindiğim bilgileri Cenab-ı Allah, siz okuyucularımızla da paylaşmayı nasip etti.

 

Gününün en önemli sorunlarından biri de strestir, genellikle makineleşmiş, lüks tüketim ve modern yaşamın bir neticesidir. Kültür seviyesinin yükselmesi, talep ve ihtiyaçların artması hızla gelişen sosyal olaylar ve gürültülü şehir yaşamı, çok hareketlilik gibi ve ailevi sebepler strese neden olan geniş bir zemin hazırlıyor. Bu tür faaliyetler de kalp krizi, damar sertliği ve daha bir çok hastalıkların ortaya çıkmasına sebep oluyor.

 

Stresten kurtulmanın çarelerini ve sinir zafiyetini gidermek için bitkisel ürünlerden faydalanmalıyız:

 

Sabahları aç karnına kuru üzüm, çam fıstığı, bal ve Şanlıurfa fıstığı yiyerek sinirlerinizi kuvvetlendirin. Yatmadan önce, bir su bardağı ılık suya bir adet limonsuyu ve bir yemek kaşığı bal ile tatlandırıp içiniz. Melisa ve bergamut otu çaylarının etkisi, modern tıp tarafından da onaylanmış olup, karamsarlık, stres, sinir ve kalp krizi için bulunmaz bir veliniymettir.

 

Sadakat ve samimiyetle Müslümanım diyebilen ve riyakar olmayanların, mutlaka sabah ve yatsı namazını cemaatle kılmalıdırlar. Sabah ve yatsı namazını cemaatle kılmak, hem sağlık hem de berekettir. Genel Türk İslam kültürü anlayışında ”Sabah uykusu insanın rızkının kısıtlayıcısıdır.” olarak kabul edilir. Sabah ve yatsı namazını cemaatle kılmak, riyakarlıktan uzak durmak demektir. Çünkü, bu iki namaz da karanlıkta kılınıyor.

 

Genç ya da yaşlı olsun, insanlar, yaşamlarının bir veya birkaç döneminde karamsarlığın pençesine düşebilir. Karamsarlık çoğu kez evlilik öncesi bir eş seçmekte güçlük çeken genç kızlarda, mutsuz evlilik yapmış kadınlarda, menopoz dönemine girmiş bulunan kimselerde görülür. Karamsarlığa kapılmaları erkeklerden daha kolaydır, çünkü kadınların hayal gücü erkeklere oranla daha fazladır. Örneğin evlilik yaşının geçmekte olduğunu hala bir eş bulamadığını düşünen bir genç kız kendisini kolayca karamsarlığa katabilir. Çevresine karşı hırçın ve haşin, büyüklerine karşı saygısız davranmaya, etrafını kırmaya başlar. Mutlu olmuş akraba, çevre ve komşularına karşı kin ve kıskançlık besler, içine kapanır. Zamanla bu uygulamalar daha da ileri seviyelere çıkar. Kendisinde böyle bir hal hissetmeye başlayan bir genç kız bu olumsuz faaliyetlerden kurtulmanın çarelerini aramalıdır. Çevresinde daha saygılı ve nazik olmalı, hafızasından bir sabit fikir haline gelen evlilik ve diğer karamsarlılıkları silmelidir. Karamsarlıktan kurtulmanın tek çaresi; çalışmalı, ilgisini çeken ve sevdiği bir mesleği tercih etmeli ve ev işleriyle uğraşmalıdır. Karamsarlıktan kurtulmanın en önemli etkinliklerinden biri de, modern tıp tarafından da onaylanan, seyahat ve hava değişimi olduğunu unutmayınız. Böylece daha kolay dost ve arkadaş edinebilecek ve düştüğü mutsuzluktan kurtulabilecektir.

 

Assam bölesinde ikamet eden Türklerin, Müslüman olmayanlarla evlenmeyi tercih etmemelerinden dolayı evlilikleri gecikiyor; bu bakımdan sürekli ailevi sorunları yaşamaktadırlar. Assam eyaleti, siyah çay üretiminde meşhurdur. Aşırı çay tüketimi de karamsarlığa sebep oluyor.

 

Assam da ikamet edenlerin, çaylı peynir üretimi çok ilgimi çekti. Çaylı ve taze Zencefilli peynir nasıl yapılır?

 

REÇETE : Malzeme: Beş litre taze sağılmış inek, manda, koyun veya keçi sütü, yarım su bardağı siyah çay, 0,5 litre su, peynir mayası ve 150 gram taze Zencefil.

Hazırlanışı: Beş litre süt kaynatılıp mayalanır. 0,5 litre kaynamış su porselen veya cam demliğe boşatılıp, yarım su bardağı siyah çay sıcak suya konur, 15 dakika demlendikten sonra çayı süzüp, 150 gram taze zencefili soyup yarım ceviz büyüklüğünde doğranıp demlenmiş çay ile birlikte mutfak robotunda iyice çırpıp mayalanmış süte koyun iyice karıştırın, süt mayalandıktan sonra keseye koyup süzün. Bu peyniri ister salamura, isterseniz tüm peynirli tatlılarınızda kullanabilirsiniz. Afiyet olsun.

 

Khalihamari’nin bir köyde ikamet eden, 76 yaşında ki, dinadamı Abdulkerem Tibethan emmi’nin tavsiyesi:

Stresli anlarda okunacak ayet ve dualar:

1- Amene’r-Resulü. 2- Ayete’l-K:ürsü. sureleri okunur. Ayrıca 1- La İlahe illa ente sübhaneke inni küntü mine’z-zalimin. 2- ve la havle ve la kuvvete illa billahi’l-aliyyi’l-Azim. dualarını okuyarak sinir ve stresi azalttığını söylüyordu. Cami de cemaatle kılınan akşam namazından sonra okunan Haşr suresinin bitiminde cemaat, topluca 21 defa ”Ya Musavvir” okuyarak böylece akşam namazı eda edilmiş oluyor.

 

Vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.

Cenab-ı Allah, Yüce Türk İslam alemini, ülkesiyle, milletiyle bölünmez bütünlüğünü, bizleri millet olarak ayakta tutan dini ve milli değerlerimizin kıymetini bilen kullarından eylesin.

 

ÖZDEYİŞLER:

Yaşam insanın eline geçen imkan ve fırsatlara bağlıdır. O zaman bu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. (Numan Aladağ)

Vicdanı temiz olan bir insanın, namusu ve şerefi de temiz olur. (Numan Aladağ)

Dünyada şereftir yaşatan milleti, ferdi. (Tevfik Fikret)

Şerefini kaybedenin, kaybedecek başka bir şeyi yoktur. (Publilius Syrus)

Şerefle bitirilmesi gereken en ağır görev hayattır. (Tocqueville)

Vicdan sahibi bir insan, cüzdan muhasebesine önem veren bir insanı destekleyip, sorumluluk verirse, günahlarına ortak olmuş olur. (Numan Aladağ)

Vicdanı olmayan bir insanda adalet aramayın, o insanda ancak cüzdanını doldurma adaleti olur. (Numan Aladağ)

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun