Karadeniz’den izlenimler: ‘Bundan sonra Reis’e oy yok’

Karadeniz’den izlenimler: ‘Bundan sonra Reis’e oy yok’
12 Mayıs 2018 09:09

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin Karadeniz mitinginden izlenimler.

 

 

Bülent Mumay / Cumhuriyet

 

 

Rize mitingine gelmek için indiğimiz Trabzon havalimanındaki taksicimiz Furkan, burnundan soluyordu: “Abi çay zamanı miting mi olur?” Sormamıza fırsat vermeden devam etti: “Herkes çay toplamak için çaylıklarda, kim nasıl gelecek mitinge?” Hafif bir yağmurla bizi karşılayan Rize’de meydanı denetleyen bir CHP milletvekili de, yağmur duası ediyordu. Yağması değil, kesilmesi için…

 

 

Hafif yağmurda toplanırmış çay, “İnşallah yağmur durur da çay toplamaya gidemeyenler de mitinge gelir” diyordu. Yağmurun kesilmesinden mi, yoksa Muharrem İnce’nin yarattığı coşkudan mı bilinmez, CHP Rize’de yakın tarihinin en kalabalık mitinglerinden birini yaptı. Valiliğin önündeki meydanı dolduran yaklaşık 7 bin kişi, annesi Rizeli olan İnce’nin konuşmasını büyük bir coşkuyla izledi. “Siz zenginleşmeden, ben zenginleşmeyeceğim” dediğinde “Allahı’na kurban” sesleri yükseldi. Çay için açıklanan fiyattan, Çaykur’un Saray’ın Varlık Fonu’na devredilmesinden söz edince, meydanın coşkusu zirveye çıktı. Ancak İnce’nin, endüstri 4.0 ve çevreci güneş enerjisi gibi konu başlıklarına girdiği anlarda alandaki tempo oldukça düştü. Bu arada miting meydanının sol tarafında hastane önünde toplanan AKP’li bir grubun, Erdoğan posterleri açarak ve İnce’yi yuhalayarak yaptığı provokasyona polisin gösterdiği hoşgörü oldukça dikkat çekiciydi. Mitingin sonunda bu notları yazmak için oturduğum börekçide çay servisi yapan gence, oyunu kime vereceğini sordum. Hiç çekinmeden, tanımadığı bir gazeteciye bu kadar açık yanıt vermesi şaşırtıcıydı: “Ben artık daha farklı bir ülkede yaşamak istiyorum. Artık Reis’e oy vermeyeceğim” dedi.

 

 

 

Çay ocağının arkasındaki başörtülü kadın, garson çocuğun cümlesinden cesaretle lafa girdi: “Biz de bıktık…” İnce’nin Rize mitinginde yapacağı hamlenin ipuçlarını, kürsüye çıkmasından birkaç saat önce Trabzon’da kaldığı otelin lobisinde aldım. CHP’de Genel Başkan’a oldukça yakın bir PM üyesi, İnce’nin Demirtaş ziyareti gibi hamlelerle HDP’ye yönelik mesajlarının yerini bulduğunu, sıranın AKP tabanına geldiğini söyledi. Erdoğan’ın memleketi Rize, böyle bir “açılım” için ideal yer olabilirdi. Nitekim İnce şaşırtmadı, özellikle muhafazakar seçmenlerin hoşuna gidecek söylemlerin altını kalın bir şekilde bu kentte çizdi. Önce, Erdoğan’ın selamını ileterek başladı, dini vurguları ardı ardına sıraladı. Fransa’daki İslam karşıtı bildirge için “Fransa dinimizle dalga geçiyor” dedi. Avrupa’ya karşı mücadele etmekten söz etti, yaklaşık 40 dakikalık konuşmasında 14 kez “Allahın izniyle” diye başladı cümlelerine. “İmam hatipler açılsın, orada okuyanlar da benim evladım” dedi ama üniversite sınavlarında aldıkları başarısız puanları hatırlatmayı ve “Bizi bilim kurtaracak” demeyi de ihmal etmedi. Meseleyi türbana getirirken de ablasından söz etti: “Ablam 40 yıldır başörtüsü takıyor, onu çekip çıkaracak mıyım ben? İsteyen istediği yerde taksın.”

 

 

iiii
‘İNCE TURİZM YOLCU EDER’

İnce ile birlikte Trabzon’dan Rize’ye seyahat ederken, sağ şeritte seyreden parti otobüsünü şehirlerarası bir yolcu otobüsü solladı. Sollayan otobüs “İnce Turizm”e aitti. Yazıyı okuyan Muharrem İnce, Erdoğan’ı kast ederek espriyi patlattı: “İnce turizm olarak itinayla yolcu edeceğiz…”