Karaciğer yağlanmasına günde 3 fincan kahve

Karaciğer yağlanmasına günde 3 fincan kahve
10 Mart 2019 08:08

Kahvenin; siroz ve kanseri tetikleyen alkol dışı karaciğer yağlanmasına iyi geldiğini ve iltihabı azalttığını belirten Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, şunları söyledi…

 

 

 

Nazan DOĞANER HALICI/SÖZCÜ

 

Ülkemizde yaygın görülen karaciğer yağlanmasında, karaciğerin yapı taşı olan hepatositler (karaciğer hücreleri) içinde yağ damlacıkları birikerek hücrelerin şişmesine ve karaciğer büyümesine sebep oluyor. Yağlanmış hücre sayısı oranının yüzde 5’i geçmesi durumu da karaciğer yağlanması olarak tanımlanıyor. Yağlanma arttıkça karaciğer hastalığının ilerlemesi, iltihap ve fibrozis (bağ dokusu artışı) sonucunda da siroz gelişimi ve kanser riski artıyor.

 

KİMLERİ TEHDİT EDİYOR?

 

Alkol dışı yağlı karaciğer hastalığı, obezite, insülin direnci, diyabet ve hiperlipidemi (kandaki yağ fazlalığı) ile de yakından ilişkili. Aşırı kilolu hastalarda ultrason ile saptanan yağlı karaciğer sıklığı ortalama yüzde 75, şeker hastalarındaysa yüzde 70. Obezite, diyabet, yüksek kolesterol ve trigliserid yüksekliği ile seyreden metabolik sendrom tablosunda ise her hastada karaciğer yağlanması kaçınılmaz oluyor.

Haberin devamı için tıklayın;