Kâr hırsı boğdu

Kâr hırsı boğdu
30 Ekim 2014 09:53

Facianın altından yine yüksek ‘kâr’ hırsı ve yetersiz denetimlerin yarattığı ihmaller çıktı. Ermenek’e koşan yetkililer kuru açıklamalarla yetiniyor.

 

 

Karaman’ın Ermenek ilçesindeki madende umutlar yavaş yavaş tükenmeye başlarken, facianın altından yine “kâr hırsı” ve yeterli denetim yapılamamasının yarattığı ihmaller zinciri çıktı. Torba yasanın ardından işçilere en az 2 asgari ücret tutarında ücret ödemesi gereken işveren, artan maliyetlerini çıkarmak için işçilerin yemek ücretlerini kesti, servislerini de kaldırdı.

 

Dün maden ocağında Cumhurbaşkanı, Başbakan gelecek diye geniş güvenlik önlemleri alındı. Çok sayıda çevik kuvvet ve jandarma ocağın çevresinde barikat oluşturdu. Ocağa giden araçlar da yaklaşık 2 kilometre kala durduruldu. Araçların geçişine izin verilmedi.

 

 

Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, zaman zaman ocağın başına gelerek bilgi aldı. Bu sırada geceyi Kızılay’ın kurduğu çadırda geçiren madenci yakınları ve madenciler bakanlara tepki gösterdi. Bunun üzerine çevik kuvvet, ocağın hemen dibinde barikat oluşturdu.

 

 

 

Dalgıçlar indi ama

 

 

Hükümet yetkilileri, bütün olanakların seferber edildiğini belirtse de 14-15 saattir su tahliyesi yapılamadı. Maden kazası sonrası Bakan Taner Yıldız, madene dalgıçların arama-kurtarma çalışması için dalış yapmayı denediğini fakat sonuç alınamadığını belirtti. Yıldız, “Şu anda madendeki su seviyesi maalesef işçilerimizin bulunduğu seviyenin üzerinde bulunuyor. Suda görüş mesafesi 1 metre bile değil. Dalgıçlar, 3-4 metre dalmalarının dahi tehlikeli olduğunu ifade ettiler. Madende 10-12 bin ton su var. Görüş mesafesi 1 metre bile değil. Girin talimatı veremeyiz” diye konuştu.

 

 

Ahtapot kullanılamaz hale geldi

 

 

İstanbul’dan işçilerin kurtarılması çalışmalarına destek vermek üzere bölgeye gelen kurtarma ekipleri, ilçe yakınlarında kaza geçirdi. Devrilen, “Ahtapot” olarak tabir edilen su tahliye aracında yaralanan 2 görevli, hastaneye kaldırıldı.

 

 

Ahtapot denilen aracın kaza nedeniyle kullanılamaz hale geldiği belirtilirken, ekipler onarım çalışmasına başladı. Kazanın, işçilerin bulunduğu ocağın yanındaki daha önce kullanılıp terk edilen ocakta biriken suyun patlamasıyla meydana gelmiş olabileceğini belirten maden mühendisi Emel Tunçdemir, “Takan Deresi yatağında olan galeride suyun patladığını tahmin ediyoruz. Ermenek bölgesinde metandan dolayı 10 kişi ölmüştü. Böyle bir kaza ilk defa oluyor” dedi.

 

 

İki oğlu madende bulunan Şükrü Haznedar, hükümete tepki gösterdi. İşçinin ücretlerini artıran torba yasanın çıkarılmasının ardından hükümetin düzenlemenin arkasında durmadığına dikkat çeken Haznedar, “Gelip burada boy gösteriyorlar. Boy göstermekle olmaz. Yasanın arkasında durmaları gerekirdi” dedi. İşçi yakınları, bakanlara da tepki gösterdi. Bir işçi yakını, tepkisini, “İşçiler öldüğüyle kalır. Her şey patrondan yana. Patronlar yine aynen devam eder” diyerek dile getirdi.

 

 

Keyfi yasak ölüm getirdi

 

 

Meclis’te kabul edilen torba yasanın ardından yeraltında çalışan maden işçilerine en az iki asgari ücret tutarında ücret verilmesi öngörülmüştü. Ermenek’teki ocakta çalışan işçiler yasa öncesinde 1000 lira ücret alıyordu. Yasanın ardından ücretleri 1900 liraya çıktı. Ancak işçiler henüz bu ücreti alamadı. Çünkü yasanın geçmesinin ardından maliyetlerinin arttığını savunan işveren, ocağı kapattı. Ocakta faaliyet kısa süre önce yeniden başladı. Ancak işveren ücretlerdeki artışı gerekçe göstererek işçilerin yemek paralarını kesti, servislerini de kaldırdı. Üretimi artırmak isteyen işveren, işçilerin yemek sürelerini de 45 dakikadan 30 dakikaya düşürdü.

 

 

Uyar, Soma’da da madencilik yaptı

 

 

Ocağın sahibi Saffet Uyar’ın kuzeni Şaban Uyar, telefonla DHA’nın sorularını cevapladı. İçerdeki suyun tahliye işlemlerinin devam ettiğini belirteren Uyar, “Su tahliye işlemleri devam ediyor. 3 bakanımız burada. Suyun nereden geldiğini şu an bilemiyoruz. 350 metre baca uzunluğu var, fakat işçilerin bulunduğu yer yüzeyden 175 metre aşağıda” dedi. Kuzeni Saffet Uyar’ın, yaklaşık 4 yıldır olayın yaşandığı maden ocağını işlettiğini belirten Şaban Uyar, “Babadan kalma meslek olduğu için Saffet Bey doğduğundan beri madencilik yapıyor. Soma’da, Söğüt’te madencilik yaptı. Kendisi iyi bir madencidir. Bizim de ayrı bir işletmemiz var” dedi.

 

 

Mahsur kalan işçiler

 

 

Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Ömer Cansu, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer ve Recep Çiloğlu.

 

 

İşçi işvereni uyarmış

 

 

Bu arada birkaç gün önce galeride su sızmasının yaşandığı, işçilerin işvereni uyardıkları, ancak dikkate alınmadığı öğrenildi. Bazı işçilerin de su sızması nedeniyle ocağa girmedikleri belirtildi. Diğer işçiler ise ekmek parası için su sızan ocağa girdi.

 

 

Su basmasıyla birlikte yukarıya kaçabilen işçiler kurtuldu. Su altında kalan işçilere ulaşma çabaları dün de devam etti. Ancak madenciler su tahliye edilse bile işçilerin mil, çamur içerisinde kalmış olabileceklerine dikkat çekti. Bu arada ocakta kalan 18 işçiden 10’unun kazanın meydana geldiği gün işbaşı yaptıkları kaydedildi. Öte yandan 2 yıl önce çevredeki başka bir ocakta da su basması meydana geldiği, ancak işçilerin öğle yemeklerini dışarıda yedikleri için kurtuldukları öğrenildi.