Kapitalizm şehirlerimizi bu hale getirdi!

Kapitalizm şehirlerimizi bu hale getirdi!
26 Haziran 2017 09:55

Son yıllarda dünyada artan yapılaşma inanılmaz boyutlara ulaştı. Dünyanın en çok bilinen kentlerinin 100 yıllık geçmişleri ile bugünkü halleri arasında büyük farklar oluştu. Kapitalist ekonominin başkentlerinde tek katlı bahçeli evler yerlerini gökdelenlere bıraktı.

 

 

 

İşte şehirlerin inanılmaz değişimlerine ait fotoğraflar:

 
1

Güney Kore’den Seul, listemizde birinci sırada. Bugün Dünya’nın önemli kentlerinden olan Seul, 1900’de adeta bir kasabayı andırıyor. Kent özellikle 1980’lerden sonra hızlı bir dönüşüm yaşamış.

Kore Savaşı’na katılan 92 yaşındaki alt komşum, Emekli Albay Bedri Kerman, 2002 Dünya Futbol Şampiyonası’na misafir olarak, gidip geldiğinde, bana izlenimlerini, ”Eskiden kerpiç evlerde yaşarlardı, lağım ortadan akardı, müthiş ilerleme kaydetmişler, şaşırdım” diye anlatmıştı…

 

2

Rio de Janeiro Brezilya, ise listemize ikinci sıradan giriyor. Bugün şehrin sembolü konumundaki İsa heykeli, 1930’da henüz yapım aşamasında. Amerika 1929 krizini yaşarken ve Avrupa’da faşizim salgını yükselişteyken, kentteki inşaat atağı gerçekten çarpıcı! Kent bugün 10 milyonun üzerindeki nüfusa ev sahipliği yapıyor. Şehirde lüks yaşam ve yoksulluk içiçe geçmiş durumda. Favela kültürü (gecekondu) Tanrı Kent gibi filmlere konu oluyor…

 

3

Gelelim listemizin üçüncü sırasındaki Tokyo’ya. İknci dünya savaşı sonrası 1945’te, kente adeta ölüm havası hakim olduğunu görüyoruz. Ancak bugün, dünya ekonomisinin lokomatifine dönüşmüş, bir mucize ile karşı karşıya olduğumuzu söylersek, sanırım abartmamış olmam. Kentin nüfusunun, önümüzdeki yıllarda 40 milyon sınırını zorlayayacağı tahmin ediliyorsa da, metro ağları ile ulaşımı raylar üzerinden, planlayıp önemli ölçüde çözümlemişler. İngiliz sömürgesi olmamasına rağmen, kentte trafiğin soldan akması da bir başka ilginç ayrıntı…

 

4

Dördüncü sıramızda ise Avustralya’dan Sidney var. 1932’den bu yana şehir merkezinde, binaların hızla yükseldiğini görüyorsak da, yeşil alanların da aynen korunduğunu farkediyoruz. Bugün Dünyanın en yaşanabilir ve güvenli kentlerinden birisi olan Sidney, tüm görkemiyle bizleri selamlıyor…

 

5

Şangay bugün Çin’in en önemli şehri konumunda. 1987’den günümüze son 30 yıl içinde, kentin hızla büyümesini, uyuyan dev Çin’in dünyaya bir meydan okuması diye de okuyabiliriz… Beşinci sıramıza giren Şangay, Çin ekonomisinin kalbinin attığı nokta ve birçok uluslar arası şirkete evsahipliği yapıyor. 25 milyon üzeri bir nüfusa sahip olan kentte, yok yok…

 

6

Shenzen yine Çin’in ekonomik büyümesinin bir göstergesi olarak listemize altıncı sıradan giriyor. Şehrin 1964’ten bu yana ne hızla büyüdüğünü anlatmak için söze gerek yok!

 

7

Berlin Almanya, 1945 yani II. Dünya Savaşı sonrası, kent adeta bombalarla harabeye dönmüşken, Alman disiplini ile şehri yeniden orijinaline uygun bir şekilde inşa etmeyi başarmışlar. Sonrasında Doğu-Batı diye ortasından bir duvarla bölünen kent, aslında başlı başına bir yazı konusu. 1961’de örülmeye başlanan duvar, 9 Kasım 1989’da yıkılıyor. Listemizin yedinci sırasında bulunan kent, 3.5 milyon üzeri nüfusu ile bir çok Türk’e de ev sahipliği yapıyor…

Atina, Yunanistan listemize sekizinci sıradan giriyor. Aradan geçen 100 yılı aşkın süreye rağmen, komşumuz Yunanistan’ın kenti, geçmişe saygı ile bu kadar güzel koruması, takdire şayan…

 

8

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri, listemize dokuzuncu sıradan giriyor. Aradan geçen 17 senede şehir, çölün ortasında, adeta yoktan var edilmiş. Petrol geliri yüksek olan ülke, “parayı gökdelenlere gömerek”, bugün dünyanın tanınan kentlerinden birine sahip…

 

9

Londra için ne kadar bahsetsek az. Listemize onuncu sıradan giren kent, bugün dünyanın finans merkezlerinden biri konumunda. Thames Nehri boyunca uzanan güzellik abidesi Londra, dünya şehirciliği açısından, metrosu ve yem yeşil parklarıyla önemli bir örnek oluşturuyor…

 

10

Onbirinci sıramızda ABD’den Los Angeles, Kaliforniya Eyeleti’nde bulunan kent için, dünya sinema endüstrisinin, başkenti diyebiliriz. Sokaklarını bir çok insanın dizi ve filmlerinden ezberlediği kentin, 1940’tan bu yana planlı bir şekilde ve düzen içinde büyüdüğünü söylersek, sanırım yanlış olmaz…

 

11

New York’u atlasak olmazdı, o nedenle listemizin onikinci sırasında bulunuyor. Bugün ABD Başkanı olan Trump için, özel bir öneme sahip olan kent, dünya ekonomisinin kalbi konumunda. Geçmişten bu yana gökdelen denince, ilk aklımıza gelen o oluyordur sanıyorum. Kent ciddi sayıda ABD vatandaşı Yahudi’ye de ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık sayıları 2 milyon civarı olan Yahudilerini ekonomik hayata etkileri önem arz ediyor…

 

12

 

Geliyoruz asıl konumuz olan İstanbul’a… İstanbul ile özdeşleşen ve şehrin sembollerinden olan tarihi Sultan Ahmet Camisi’nin arkasında plansız ve estetikten yoksun olarak yükselen gökdelenler, bir dönem, şimdiki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı da rahatsız etmişti. Ancak Erdoğan’ın ”Traşlayın onları” yönündeki talimatı bile, güzelim İsanbul’u bu çirkin görüntüden kurtarmaya yetmedi..

 

13

Maalesef , ülkemizde şehircilik, mimarlar yerine, güçlü belediye başkanlarının ve müteahhitlerin iki dudakları arasında günden güne katlediliyor. Ankara’da da durum farklı değil; Anıtkabir’in etrafında yükselen yapılar, Atatürk Orman Çiftliği’nin adım adım yok edilmesi aklımıza ilk gelenler…

 

Umarım ve dilerim ki, bizleri yönetenler de bir gün; sürekli ecdadımız ile övünmek yerine, ecdadımızın uyguladığı estetik anlayışına hassasiyet gösterirler…

 

Engin Balım / Odatv.com