Kapalıçarşı davalık oldu

Kapalıçarşı davalık oldu
19 Nisan 2015 12:00

80 mağazaya boşaltma tebligatı gelen Kapalıçarşı’da bir esnafın kardeşi güçlü firmalar girmesin diye ihaleye girip aldı. Esnaf ‘Devlet olaya el koysun’ diyor.

 

Dünyanın en eski alışveriş merkezilerinden biri sayılan Kapalıçarşı’da bulunan Sandal Bedesteni’nde, 20-25 yıldan bu yana hizmet veren yaklaşık 80 esnafa dükkanlarını boşaltması için tebligat gönderildi. Esnaf tahliye etmediği takdirde 23 nisanda polis zor yoluyla dükkanları boşaltacak.

 

“GÜÇLÜ FİRMALAR ALMASIN”

 

İhaleyi alan firmanın sahibi Hüseyin Özen Taraf’a konuştu. Özen ihaleye girme sebebini şu cümlelerle aktardı: “Kardeşimin orada dükkanı var. Yıllardır esnaflık yapıyor. O dükkanların aylık toplam kirası 155 bin lira. İhale açık arttırma usulü ile yapıldı. Benim ihalede en yüksek rakamı yani 855 bin lirayı vermemdeki sebep esnafın orayı boşaltmasını istememem. İhaleye giren güçlü firmalar vardı. Eğer bu firmalar ihaleyi almış olsaydı esnaf buradan çoktan çıkarılmış olurdu. Ben oranın orayı işleten esnafta kalmasının devam etmesini istiyorum.” Dün Kapalıçarşı esnafına destek vermek üzere CHP’li fatih ilçe üyeleri bir araya gelerek çarşı içinde yürüyüş yaptı. Ardından Sandal Bedesteni’de CHP’li Enis Berberoğlu basın açıklaması yaptı. Berberoğlu: “Önce restorasyon bahanesi ile burayı tahliye etmeye çalıştılar. Tutmayınca kira artışı yapmaya çalıştırlar. Şimdi tahliye emri ile geliyorlar. Kanun olabilir ama burada hukuk yok” dedi.

 

SİYASİLER EL KOYMALI

 

Taraf’a konuşan Dernek başkanı Hüseyin Kaya Kandemir: “Şu an buranın boşaltılması hiçbir kurumun faydasına olmayacaktır” Sorumun tek çözüm yolunun siyasi iradenin konuya el atması olduğunu söyleyen Kandemir: “Buradan Cumhurbaşkanımıza sesleniyorum. Kendisi esnaflık kültürünü yaşatmak konusunda çok şey söyledi. Bu esnaflık kültürünü yaşatmaya devam etmek için bu sorunun siyasiler eliyle çözülmesi gerekir. Vakıflar kirayı arttırmak için bu ihaleyi yaptı ama şu an biz çıktığımız anda zarara uğrayacak. Kararın ortadan kalkması için yürütmeyi durdurma kararı gerekiyor. Bu davalar da çok uzun sürüyor. 400 kişiyi istihdam ettirten esnaf zarar etmiş olacak”. Yarın sabah 10.00’da Kapalıçarşı’nın Nuruosmaniye Kapısı’nda esnaf eylem yapacak.

 

Kaynak: Ayfer Çalıkıran / Taraf