Kandil için formül aranıyor

Kandil için formül aranıyor
25 Ekim 2014 08:12

Müzakere aşamasında Kandil’in katılımıyla ilgili farklı formüller dile getirilirken hükümet kanadı, Kandil’den bir ismin heyete üye olarak katılması yerine, çerçeve yasada öngörüldüğü şekilde Kandil’e ziyaret trafiği yürütülmesi gerektiği görüşünde.

 

Çözüm sürecinde yeni aşamaya geçildiği mesajlarının ardından müzakere heyetleri çalışmalarına başlamadan İmralı’da sekretarya ve izleme kurulunun oluşturulması konusunda son adımlar önümüzdeki hafta atılacak.

 

Hükümet, Abdullah Öcalan’ın müzakere aşamasında çalışmalarını yürüteceği sekretarya için hükümlülerden oluşan bir yapıyı öne çıkarırken HDP heyeti ise sekretaryada hükümlülerin dışında adaya gidip gelecek isimlerin olmasını talep ediyor.

 

Sekretarya konusunda Adalet Bakanlığı bünyesinde bazı çalışmalar yürütülürken önümüzdeki hafta başında hükümet temsilcileri ile HDP heyetinin bir araya gelerek bu konuda kararlar alması bekleniyor.

 

Hükümet kanadı sekretaryayı Öcalan’ın mesajlarının daha sağlıklı iletilmesi, görüşmelerinin düzenlenmesi gibi teknik içerikli bir yapı olarak ele alırken HDP heyeti sekretaryanın yalnızca “teknik ve yazı işlerine” mesai harcamasının yanı sıra Öcalan ile sivil toplum örgüt temsilcileri, gazetecilerin görüşme trafiğini de düzenleyecek bir yapıda olmasını talep ediyor. HDP İmralı heyetinde yer alan HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in de müzakere aşamasında aktif olarak rol alıp almayacağı konusu da heyetin önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda belli olacak.

 

Sekretaryanın oluşturulmasının ardından müzakere görüşmeleri kapsamında Kandil’in de sürece dahil edilmesi için farklı formüller dile getiriliyor. HDP heyeti, Kandil’den bir ismin doğrudan heyet bünyesine katılmasını talep ederken hükümet kanadında ise Kandil’e heyetlerin ziyaretler yapması fikri öne çıkıyor. Çözüm sürecine yasal çerçeve sağlayan yasada da terör örgütü yöneticileri ile görüşmeler yapılması hükmü doğrultusunda hükümet kanadı müzakere sürecinde örgütten bir kişinin heyete katılması yerine; Kandil’le görüşme trafiğinin yürütülmesinin uygun olduğu görüşünde.

 

Çerçeve yasada hükümetin gerekli görülmesi halinde yurtiçindeki ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlarla temas, diyalog, görüşme ve benzeri çalışmalar yapılmasına karar vermesi ve söz konusu çalışmaları gerçekleştirecek kişi, kurum veya kuruluşları görevlendirme yetkisi tanınmıştı. İmralı’nın isteği olan müzakere heyetine doğrudan Kandil’den bir kişinin katılımı yerine, eski KCK tutuklusu olan bir ismin dahil edilebileceği de dillendiriliyor.

 

Arınç-Önder restleşmesi

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın sekretaryayla ilgili olarak “Sayın Önder’in de Sayın Buldan’ın da başka arkadaşlarımızın da sekretarya konusunda adeta kendilerini görevlendirilmiş kabul ettiklerini anlıyoruz. Böyle bir şey yok. Onlar giden heyetlerin içerisinde yer alıyorlar. Bundan sonra yer almayabilirler, devam edebilirler, farklı insanlar adadaki görüşmelere katılabilir, o ayrı bir konudur” açıklamasına, HDP’li Önder’den yanıt geldi. Önder, “Buna Sayın Arınç karar veremez. Buna sadece biz ve Sayın Öcalan karar verir. Arınç’ın varsa böyle bir yetkisi İmralı’ya gidecek devlet heyetinin kimlerden oluşacağına karar vermek için kullanabilir” diye konuştu.

 

Kaynak: Mahmut Lıcalı / Cumhuriyet