Kanadoğlu: Hiçbir iktidar bağımlı bir yargı yaratmada bugüne kadar başarı sağlayamadı

Kanadoğlu: Hiçbir iktidar bağımlı bir yargı yaratmada bugüne kadar başarı sağlayamadı
17 Aralık 2014 12:55

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Bursa’da yaptığı açıklamada, “Hiçbir siyasi güç, hiçbir siyasi iktidar, kendisine bağımlı bir yargı yaratmada bugüne kadar başarı sağlayamamıştır, sonuç alamamıştır. Bundan sonra da sonuç alamayacaktır” dedi.

 

 

Bursa Ördekli Kültür Merkezi’nde Siyasi Dürüstlük Derneği tarafından düzenlenen ‘Türkiye’de demokrasi’ konulu panele katılan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 14 Aralık operasyonunu değerlendiren Kanadoğlu, yargının hiçbir suretle intikam alma veya siyasi çıkar sağlama aracı olmaması gerektiğini bildirdi. Kanadoğlu, “Eğer bir suç işlenmişse bu suç mutlaka soruşturulmalıdır. Ancak bağımsız bir yargı tarafından soruşturulmalıdır. Bu soruşturmaya başlamadan önce isteğe uygun bir yargı oluşturma çabası ve onun arkasından da bir soruşturma gelmemelidir” dedi.

 

TÜRKİYE ÖC ALMA YERİ OLMAKTAN ÇIKARILMALI
Olayın bir süre önce sulh ceza hakimliklerinin yaratılmasıyla başladığına dikkati çeken Kanadoğlu, şöyle devam etti:
“O sulh ceza hakimliklerine atamalar yapıldı. Arkasından belirli biçimde yargı paketi çıkarılarak Yargıtay’a 144 ve Danıştay’a da belirli miktarda üye seçimi yapıldı. Bütün bu çabalar, bir yargı düzenleme faaliyetiyse ve bu faaliyet sonucu bir intikam alma intibaı veriliyorsa ve bu intibaın yanında bir siyasi çıkar güdülüyorsa, bu soruşturmanın da herhangi bir şekilde güvenilir ve inanılır bir sonuç vermeyeceği açıktır. Bu itibarla eğer bir suç varsa, bu suç bağımsız bir yargı tarafından araştırılmalı, soruşturulmalı ve sonuçlandırılmalıdır. Ancak bir zamanlar beraberce hareket ettiklerini, kendileri övünerek söyleyenler ve istenilen her şeyi karşıladıklarını ifade edenler, yollar ayrıldıktan sonra belirli bir yok etme faaliyetine girişiyorlarsa ve bu gerek yurtta, gerekse dışarıda ‘basın ve ifade özgürlüklerinin önlenmesi için yapılıyor’ algılaması yaratılıyorsa, yapılan bu soruşturmanın herhangi bir beklenen sonuç alınmayacaktır. Türkiye artık bir kin ve öc alma yeri olmaktan çıkarılmalı, bağımsız bir yargı bir an önce kurulmalı ve onun araştırma ve soruşturmasına bütün taraflar teslim olmalı. Çünkü bu hesap mutlaka ve mutlaka sorulacaktır.”

 

TÜRKİYE’DE YİNE HAKİMLER OLACAKTIR

 

Bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay ve Danıştay’a üyeler atadı, PTT Genel Müdürü ve Tenis Federasyonu Başkanı da Danıştay’a atandı, nasıl yorumluyorsunuz sorusu üzerine konuşan Kanadoğlu, “Bunu yorumlamak için herhangi bir çabaya gerek yok” dedi. Kanadoğlu şöyle devam etti:

“Eğer sayın cumhurbaşkanı, kendine bağlı bir yargı kurmaya bütün gücü ile devam ediyorsa, ne yaparsa yapsın, Türkiye’de yine de hakimler ve savcılar olacaktır. Hiçbir siyasi güç, hiçbir siyasi iktidar, kendisine bağımlı bir yargı yaratmada bugüne kadar başarı sağlayamamıştır, sonuç alamamıştır. Bundan sonra da sonuç alamayacaktır.”