‘Kalem oynatıp rant toplanıyor’

‘Kalem oynatıp rant toplanıyor’
17 Eylül 2014 10:15

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, inşaat sektörünün denetlenmesi ve rantların yönetilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Babacan, konuk olduğu İstanbul Finans Zirvesi’nde (Istanbul Finance Summit-IFS) gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İmalat sanayine ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Babacan, şunları söyledi: “Özel sektör yatırımı bizim için önemli. Büyümede yatırımın, yatırım harcamalarının faydaları büyük. Burada bir senede bu konuda maalesef arzu ettiğimiz tabloyu görmüyoruz. Bundan böyle imalat sanayine daha çok yatırım önemli bir konu olacak bizim için. Yine inşaat teşvik ettiğimiz bir sektör. İnşaat sektörünü denetleme için çalışması var ama burada bir de kısa vadede küçük kalem oynatmalarla rant oluşması var. Bu rantların yönetilmesi, şeffaf olması gerekiyor ki şirketlere ‘hangi sektöre yatırım yapın’ dendiğinde karar verilebilsin. Yoksa bir gecede kalem, mevzuat değişimi ile oluşan bir rant alan var.”

 

 

FAİZLER MALİYETLERİ ARTTIRIYOR

 

 

Öte yandan sanayi gibi zahmetli alanlarda faizin, borçlanarak yatırım yapanlar için maliyet olduğunu kaydeden Başbakan Yardımcısı Babacan; “Yatırımcılar faizin yanında tabii güvenliğe de bakar. Ülkenin demokrasisine, ekonomisine güven varsa yatırım yapar. Faizlerin çok olmadığı yerde yatırımlar olur. Hazine borçlanma faizi, kredi kullanma faizlerinin minik oranlara inmesi hedeflerimiz. Ama etkin olan Hazine’nin borçlanma faizi ve kredi faizi. Biz kredileri sanayiye yönlendirici adımlar atıyoruz. Yine başka adımlar atabiliriz. Yatırımları, sanayiyi cazip kılmak için makro ihtiyati veriler kullanabiliriz” ifadelerini kullandı.

 

 

İHRACAT İSTENEN DÜZEYDE OLMADI

 

 

Babacan, büyüme ile ilgili olarak “Bu sene öngörüler yüzde 3-4. Uluslararası kurumların tahmini yüzde 3-3,5. Niye 3’lü rakam 4 ve yukarısı değil? Çünkü ihracat yaptığımız bölgelerde sorunlar var. Irak’ta güvenlik ile ilgili sorunlar belirdi, ihracat aksadı. Yine Avrupa’da ekonomide arzu edilen ivme yakalanamadı. Buralara daha çok ihracat yapsak daha güçlü büyüme görecektik” değerlendirmesinde bulundu. Ali Babacan, topluma harcamalarda ihtiyatlı olun uyarılarının karşılık bulduğunu, kredi oranlarının yüzde 15 seviyesinde kaldığını dile getirdi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın gıda enflasyonuna dair ifadeleri vurgulanınca da Babacan, tarım ürünlerini izleyen bir komite kurulacağını bildirdi.

 

 

“BDDK BAĞIMSIZ KARAR VERİR”

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bank Asya ile ilgili olarak, “BDDK kararını vermeli, aksi takdirde sorumlu olur” sözlerini değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun gerektiğinde gözünü kırpmadan her türlü adımı atacağını” dile getirdi. Babacan bunların yanısıra BDDK’nın bağımsız ve kanunlara uygun hareket etmesi gerektiğine de dikkat çekti. Babacan; “Bankalarımızı takip ve denetleme görevi BDDK’nın. Tabii Merkez Bankası’nın da görevleri var ama burada ana, temel oyuncu BDDK. O da kanunlarına göre davranır. Kanunlarda maddeler açıktır, BDDK, kurallar içinde banka banka ne gerekiyorsa kuşkusuz yapar, herhangi bir banka ile ilgili hangi adımların atılıp atılmayacağı BDDK’nın bağımsızca vereceği bir karardır” dedi.

 

 

“REYTİNGCİLERE YAKIN OLMALIYIZ”

 

 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın reyting kurumları Fitch ve Moody’s ile irtibatın kesilebileceği sözlerini değerlendirdi. Babacan, şunları söyledi:

 

 

“Reyting kurumları bunalımda kredibilitelerini kaybetti. Bunların çok iyi not verdiği ülkeler iflas etti, pek not vermediği ülkeler de sapasağlam yoluna devam ediyor. Şu an yatırımcılar itibar etmiyor bu kurumlara. Kimi fonlar yatırım yapacakları ülkelerin kredi notuna önem veriyor. Burada bizim için önemli olan bu kurumların objektif olarak Türkiye’yi ele almaları, ekonomiyi ve siyasi yapıyı yakından izlemeleri… Türkiye’nin yatırım yapılabilir notu alması ülkenin lehine olur, ülkeye uzak duran yatırımcıyı ülkeye getirir. Onun için bu kurumlarla daha yakın iletişim gerekiyor.”