Kahraman pilotlarımız

Kahraman pilotlarımız
27 Kasım 2018 08:15

Bugün dört şehidimiz var. İkisi pilot… Bir de ağır yaralı bir aslan parçası… Eğitim uçuşu sırasında yaşadıkları bir teknik arıza nedeniyle binaların üzerinde 3-4 tur atıp inecek yer bulamamışlar belli ki… En sonunda da binalardan uzaklaşarak bir sokak arasına kendi canlarını hiçe sayarak çakılmışlar. Görgü tanıkları pilotların binalara düşmemek için çok uğraştıklarını ifade ediyorlar. Bu acı olayda yaşadığım üzüntünün ardından aklıma gelen ilk şey koca İstanbul’da inecek yer bulamamış olmalarıydı. Sonrasında havacılık anılarım geldi aklıma…

 

 

 

 

Dr. Semih DİKKATLİ H&H YORUM

 
Ben GATA mezunu ve oradan emekli olma şerefine nail olmuş bir Emekli Hava Tabip Yarbayım. Uzmanlık alanım Psikiyatri olsa da ayrıca bir de “uçuş doktoru” unvanına sahibim. Okuldan mezun olduğumda ilk görev yerim, Balıkesir 9’ncu Ana Jet Üs Komutanlığıydı. Oradaki iki buçuk yıllık görevimde savaş uçaklarımızla uçma imkânım oldu ve en çok da helikopterlerle uçtum. Bazı pilotlarımızın şehit olduğuna şahit oldum, bazılarını Ege’nin sularından sağ salim alma şansım oldu. Ege üzerinde onlardan habersiz sinek uçamazdı. Hepsi her an harbe hazır müthiş pilotlardı.

 
UH-1H helikopterlerle birçok arma kurtarma uçuşuna ve tatbikatına katıldım. Bosna Savaşı sırasında altı ay İtalya’da NATO üssünde çeşit çeşit uçak ve helikopterlerin pilotlarının sağlıklarıyla ilgilendim. F-16 filomuzun pilotları o sırada havada 2-3 kez yakıt ikmali yapar, 8-10 saat havada kalırlardı. Aşağıda füze tehdidi varken bile tek saniye tereddüt etmezler, kimsenin uçak indirip kaldıramadığı hava koşullarında çekinmeden uçuş yaparlardı.

 
Birçok NATO tatbikatında Türk filolarının doktorluğunu yaptım. Onların diğer ülke pilotlarından hem atış hem de yetenek açısından ne kadar üstün olduğunu gördüm.

 
Tüm bu görevlerim sırasında hep hava pilotlarla çalıştım. Ardından önce 1997 yılında, sonra da 2000 yılında olmak üzere Güneydoğu bölgesinde 4 yıl çalışma şansı buldum. Bu sırada çeşitli görevlerle Kara Kuvvetlerimizin kahraman ve cesur pilotlarıyla bölgede birçok kez uçma onurunu yaşadım. Eller tetikte, her hava ve görüş şartlarında uçan, dağların tepelerine inen, çatışmaların ortasından korkusuzca yaralıları almak için kelle koltukta mücadele eden bu kahramanlara saygı duydum.

 
Ardından önce Etimesgut Asker Hastanesinde pilotaj muayenelerine bulundum ve bir buçuk yıl sonunda tayin edildiğim Sağlık Komutanlığında pilotların sağlık muayene raporlarının kontrollerini yaptım. O sıralarda FETÖ denilen alçakların birçok kara pilotumuzu sağlık gerekçeleriyle harcamak için nasıl uğraştıklarını gördüm. Binlerce saat uçuşun ardından işitmesinde azalma olan pilotlarımıza “rahatsızlığı askerliğin sebep ve tesiriyle meydana gelmemiştir” raporu verdikten sonra bu kahramanlarla dalga geçerek “nereden bileyim kulaklarını diskoda sağır etmediğini” diyen doktorlar gördüm.

 
Bütün bunları anlatmamınsa tek nedeni var. Hani hepimiz 4 şehidimiz var diyoruz ya, işte çok yakından biliyorum ki onlar gerçek birer kahramanlar… 15 Temmuzdan sonra havalanan birkaç eşkıya dışında onlar ülkemizin göz bebeği ve özenle üzerlerine titrememiz gerekir.
Bugün böylesine anılarla, yakından tanıdığım kahraman pilotlarımızı anmak istedim. Bu vesileyle tüm hava şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Ruhları şad, gözleri ufukta olsun…

 
E.Hava Tabip Yarbay
Semih Dikkatli
Uçuş Doktoru

 

Dr. Semih DİKKATLİ Twitter

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
İçimdeki çocuğun bayramı
Herkes birine zorba…
Kara Kutu… Hadi yüzleşelim…