Kaftancıoğlu’nun okuduğu şiir Meclis gündeminde!

Kaftancıoğlu’nun okuduğu şiir Meclis gündeminde!
11 Eylül 2019 11:57

CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, sosyal medya hesabından 7 yıl önce yaptığı paylaşımlar gerekçesi ile 5 ayrı suçtan yargılanan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na toplamda 9 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası verilen davanın ikinci duruşması sonrası okuduğu ve dava dosyasına, pişman olmadığı yönünde delil olarak giren Nazım Hikmet şiirini TBMM gündemine taşıdı.

 

 

 

Mahkeme heyeti CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun, davanın ikinci duruşması sonrası adliye önünde okuduğu şiiri dosyaya eklemiş ve duruşmadaki tutum ve davranışlarından dolayı pişmanlık duymadığını belirterek Kaftancıoğlu’na verilen cezaya erteleme uygulanmamasına karar verdi. Canan Kaftancıoğlu’nun 18 Temmuz’daki celse sonrasında adliye önünde basın açıklaması yaparken okuduğu Nazım Hikmet’e ait şiiri de pişman olmadığına delil gösterildi. Nazım Hikmet’in Peyami Safa’ya yönelik yazdığı bir hiciv olan şiiri okuyan Kaftancıoğlu’nun dosyasına şiirin pişman olmadığını gösterir delil olarak eklenmesini eleştiren CHP Hatay Milletvekili Avukat Suzan Şahin, ‘‘İstanbul İl Başkanımız Sayın Kaftancıoğlu’nun davası, CHP üzerinden toplumsal muhalefete gözdağı verilmek için açılan bu dava, ifade özgürlüğüne ve demokrasiye karşı açıkça bir darbedir. Soruşturmanın başlatılmasından iddianamenin hazırlanmasına kadar baştan sona siyasi bir davadır. 31 Mart yerel seçimlerinde başta İstanbul, Ankara, Antalya olmak üzere tüm Türkiye’de elde edilen siyasi başarı AKP’lileri çıldırtmış olsa gerek ki, yandaş hakim, savcı atamalarıyla arka bahçeleri olarak gördükleri ve içini boşaltmaya çalıştıkları hukuk yoluyla intikam alma derdine düştüler. Hukuk bir gün, siyasi muhalefeti mahküm ettirmek, ‘benim gibi düşünmeyen herkes teröristtir’ acziyetine düşenlere de lazım olacaktır! 1997 yılında Siirt’te bir mitingde okuduğu şiir nedeniyle hapis yatanlar bugün mazlumu oynarken, kendilerine muhalif olanları hukuka darbe yaparak yargılamaktan geri durmuyor. Şiir okuyan adam, şiir okuyan kadını mahküm ediyor! Bu dava da dava dosyasına okunan şiirle genişletilen ceza da meşru değildir. Saray odalarında alınan kararlarla cezalandırılan Sayın Kaftancıoğlu değil İstanbul halkı ve millet irademiz olmuştur. Vesayet sistemine karşı susan da dilsiz şeytandır. Susmayacak, demokrasi ve bağımsız yargı için mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz.’’ dedi.

 

 

İŞTE ŞUÇ SAYILAN O ŞİİR

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu’nun sosyal medya paylaşımları nedeniyle yargılandığı davada 9 yıl 8 ay hapis cezası kararı verilmişti. Sosyal medya paylaşımlarıyla birlikte, Kaftancıoğlu’nun 18 Temmuz 2019 tarihinde görülen ikinci duruşmada okuduğu, Türkiye’nin en önemli şairlerinden Nazım Hikmet’in Peyami Safa’ya yönelik yazdığı bir hiciv de dava dosyasına eklenmiş, Kaftancıoğlu okuduğu bu şiir ile de ceza almıştı. Nazım Hikmet’in ‘‘Bir provokatör üstünde hiciv denemeleri’’ başlıklı şiirinin Kaftancıoğlu tarafından okunan bölümü şu şekilde:

 

 

“Sen bu kavgada
bir nokta bile değil,
bir küçük, eğri virgül,
bir zavallı vesilesin.
Ben, kızabilir miyim sana?
Sen de bilirsin ki, benim âdetim değildir bir posta tatarına,
bir emir kuluna sövmek,
efendisine kızıp uşağını dövmek”

 

 

O ŞİİR YASAKLI MI?

 

 

CHP’li Şahin’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, Kaftancıoğlu’nun okuduğu Nazım Hikmet’in Peyami Safa’ya yönelik yazdığı bir hiciv olan ‘‘Bir provokatör üstünde hiciv denemeleri’’ başlıklı şiirinin suç unsuru olup olmadığını sordu. Şahin’in meclis gündemine taşıdığı sorular şu şekilde;

 

 

1. CHP İstanbul İl Başkanı Sayın Canan Kaftancıoğlu tarafından okunan söz konusu şiir ülkemizde yasaklı mıdır? Yasaklı ise ne zaman ve hangi gerekçe ile yasaklanmıştır? Yasaklı değil ise bu şiirin okunması nedeniyle soruşturma açılması ve cezai hükme karar verilmesi ifade özgürlüğü hakkının ihlali değil midir?
2. Bu şiiri okumasından dolayı daha önce soruşturma açılmış kişi ya da şiiri kullanan kurum/kuruluş var mıdır? Var ise ne kadar ceza verilmiştir?
3. Okunan şiir bugüne kadar kaç kitap, dergi, gazetede yayımlanmış, kaç televizyon ve radyoda kullanılmış ya da herhangi bir basın yayın organında dile getirilmiştir? Bu şiiri okuduğu ya da yayımladığı için ceza alan mecra var mıdır?