‘Kadınlar partnerleri varken daha çok acı çekiyor’

‘Kadınlar partnerleri varken daha çok acı çekiyor’
22 Ocak 2015 07:05

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre acı veren tıbbi işlemler sırasında eşlerini ya da sevgililerini yanlarında bulunduran kadınlar daha iyi değil, daha kötü hissediyor.

 

Küçük ölçekli çalışmada ayrıca işlemler sırasında en çok acıyı ilişkilerinde yakınlık kurmaktan kaçınan kadınların hissettiği sonucuna varıldı.

 

Sosyal Bilişsel ve Duygusal Nöroloji Dergisi’nde yayımlanan çalışmayı yapan uzmanlar acı veren işlemlere sevdiklerinizi getirmenin her hasta için en iyi yöntem olmayabileceğini söyledi.

 

University College London, King’s College London ve Hertfordshire Üniversitesi’nden uzmanlar genelde tavsiye edilmesine karşın, eş ya da sevgililerin bulunmasının acı algısına etkilerinin çok az bilimsel çalışmaya konu olduğunu söyledi.

 

39 heteroseksüel çiftin katıldığı çalışmada deneklere ilişkilerindeki yakınlık derecesini ölçen sorular soruldu.

 

Daha sonra eş ya da sevgilileri odanın içinde ve dışındayken kadınlara acı veren lazer ışınları uygulandı.

 

Daha sonra kadınlara çektikleri acı seviyesine skor vermeleri istendi. Kadınların beyin faaliyetleri de elektrosefolagrafi (EEG) testiyle işlendi.

 

Uzmanlar belli kadınların eş ya da sevgilileri odadayken daha çok acı çektiğini tespit etti.

 

Bu kadınların ilişkilerinde yakınlık kurmaktan kaçınan, eş ya da sevgililerinden çok kendilerine güvenen ve ilişkilerinde sorun yaşayanlar olduğu görüldü.

 

Odada eş ya da sevgilileri varken kadınların EEG’lerinde beynin vücut tehdit altındayken faaliyet görülen bölümünde çok daha fazla aktivite tespit edildi.

 

 

Kaynak: BBC Türkçe